Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlari Kalp Krizi Basta Olmak Üzere Kalp Hastaliklarini Tetikliyor

Özellikle kis ve bahar aylarinda etkili olan gribal enfeksiyonlar, zatürre ve akciger enfeksiyonlari yaninda kalp krizi ve diger kalp hastaliklarini da tetikliyor. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Hamza Duygu, bilinen kalp hastaligi olan kisilerin, enfeksiyonlardan korunmaya yönelik alabilecekleri önlemler olduguna dikkat çekerek, tavsiyelerde bulundu.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlari Kalp Krizi Basta Olmak Üzere Kalp Hastaliklarini Tetikliyor


Soguk havalarla birlikte görülme sikligi artan ve özellikle kronik kalp hastaligi olan kisilerde daha düsük olan vücut direnci nedeniyle saglikli kisilere göre daha hizli ilerleyen gribal enfeksiyonlar, alt solunum yolu enfeksiyonu ve zatürreye neden olabiliyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, özellikle kalp damar hastaligi, kalp yetmezligi, ritm bozuklugu, ve hipertansiyonu olan kisilerin enfeksiyonlardan daha fazla etkilendigini ve bazi durumlarda hastanede yatis gerekebilecegini söylüyor.

Enfeksiyonun yol açtigi sivi kaybi ve yüksek ates kalp krizi nedeni olabilir

“Enfeksiyonlar ile kalp ve damar hastaliklari arasinda iliski oldugu, bilinen bir gerçektir. Gribal enfeksiyonlar ile birlikte vücutta bagisiklik sistemi aktiflesir ve inflamasyon denilen yangisal reaksiyon meydana gelir. Bu reaksiyon sonucunda kalp damarlarinda önceden olusmus plaklarda parçalanma ve üzerine pihti oturmasi sonucunda damar tikanikligi meydana gelebilir, bu süreç ise kiside kalp krizine kadar ilerleyebilir” diyen Prof. Dr. Hamza Duygu, enfeksiyonlar sirasinda vücuttaki sivi kayiplari ve ates yükselmesinin kalp atislarini hizlandirarak kalbin is yükünü artirdigini, kiside daha önceden bulunan ve belirti vermeyen damar tikanikliklarinin, kalp krizine neden olabildigini ifade ediyor.

Tedavi edilmeyen kalp zari ve kalp kasi iltihabi ani kalp durmasi nedeni

Daha çok viral enfeksiyonlarda görülmek üzere bazi bakteriyel enfeksiyonlar kalp zari ve kalp kasinda reaksiyona yol açarak kalp zari ve/veya kalp kasi iltihabina neden olabiliyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, yakin zamanda gribal enfeksiyon geçiren kisilerin, gögüs agrisi, nefes darligi, bayilma, bas dönmesi, çarpinti gibi sikayetleri olmasi halinde ve yine önceden kalp hastaligi olan kisilerde gribal enfeksiyonla birlikte nefes darligi, bacaklarda ve karinda sisme gibi sikayetler gelismesi halinde mutlaka uzman bir kardiyolog tarafindan kontrol edilmesi gerektigine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, “Kalp zari-kalp kasi iltihabi kisa sürede tedavi baslanmasi ve bazi olgularda hastanede yatis gerektiren klinik bir durumdur. Tedavi edilmemesi halinde kisilerde ritm bozukluklari, kalp yetmezligi ve ani kalp durmasina kadar ilerleyebilmektedir” diyor.

Gribal enfeksiyonlar ve ilaç kullanimi

Enfeksiyonlarda kullanilan bazi ates düsürücü, agri kesici ilaçlar ise vücutta su ve tuz tutulumuna neden olarak tansiyonu yükseltebilmekte ve daha önceden kalp hastaligi olan kisilerde kalp yetmezligi ataklarina neden olabilmektedir. Yine enfeksiyon tedavisinde kullanilan antibiyotikler, özellikle kan sulandirici (coumadin gibi) kalp ilaçlari ile etkilesime girerek, kanamaya yol açabilmektedir.

Kalp hastaligi olan kisilerin gribal enfeksiyonlar, alt-üst solunum yolu enfeksiyonlari, zatürre gibi durumlarda ilaç kullanmadan önce mutlaka kardiyoloji doktoruna basvurmasi gerekiyor. Prof. Dr. Hamza Duygu konuyla ilgili açiklamalarinda, “Üst solunum yollarindaki ödemi azaltmak için kullanilan ilaçlar yaninda burun damlasi gibi yaygin kullanilan ilaçlar da kalbi hizlandirarak çarpinti ataklarina yol açabilir. Bu nedenle önceden tasikardi veya kalp ritim bozuklugu olan hastalarin bu ilaçlari kullanmadan önce kardiyoloji uzmanina danismalari hayati önem tasimaktadir” diyor.

Kalp sagligina yönelik önlemler

Özellikle kalp hastaligi olan kisileri enfeksiyondan korumaya yönelik önerilerde de bulunan Prof. Dr. Hamza Duygu, alinabilecek önlemleri söyle siraliyor:

"Kis aylarinda enfeksiyonlar açisindan dikkatli olmali, hijyene önem vermeli, kalabalik ortamlardan ve enfeksiyonu olan kisilerle yakin temastan kaçinmali.

Vitaminler açisindan zengin bol meyve ve sebze tüketmeli.

Odalari sik sik havalandirmali.

Sivi tüketimine özen göstermeli.

Grip ve zatürre asisi yapinmali.
Kaynak: İHA