Gurbetçilerin Türkçe Egitimi Için Mobil Uygulama Gelistirildi

Edirne’de hayatta geçirilen “Gel Konusalim” mobil uygulamasi ile gurbetçilerle beraber her kesimden vatandas Türkçeyi daha rahat ögrenebilecek.

Gurbetçilerin Türkçe Egitimi Için Mobil Uygulama Gelistirildi


Edirne Valiligi, Avrupa’nin farkli ülkelerinde yasayan özellikle gurbetçiler için ve Türkçeyi ögrenmek isteyen vatandaslar için Rumeli Akademisi Egitim ve Kültür Dernegi is birligiyle Türkçe egitimi verilen mobil uygulama gelistirdi. Hayatta geçirilen mobil uygulama sayesinde Türkçeyi ögrenmek isteyen yurtdisinda yasayan Türkler bu uygulamayla Türkçeyi ögrenebilecek. Edirne Valisi Ekrem Canalp, bu uygulamayi yaklasik olarak 1 buçuk yil önce Kapikule’den yurda giris yapan gurbetçilerle yasanilan diyalog sonrasi, Türkçeyi anlayan fakat konusamayan çocuklara tanik olundugu için bu projenin gelistirilmesinde tetikleyici oldugunu belirtti.



“Kapikule’de gurbetçi çocuklar Türkçeyi konusamiyorlardi”

Gelistirilen uygulama içerisinde Türkçe’nin eglenceli içeriklerle ögretildigini ifade eden Edirne Valisi Ekrem Canalp, yaygin sekilde çocuklarin Türkçe ögrenmelerine vesile olunacagini belirtti.

Projeyi gelistirmek için en büyük etkenin Kapikule’de yasanan bir diyalog oldugunu söyleyen Canalp, "1 buçuk yil önce Kapikule’den Edirne’ye gelen gurbetçilerimizle yasadigimiz bir diyalog bu projenin bugünkü hale dönüsmesiyle ilgili tetikleyici oldu. Gurbetçilerimizi karsilarken onlara ’hos geldiniz’ deyip, Edirne’nin meshur ürünlerinden ikram ederken, maalesef aci bir gerçekle yüz yüze kaldim. Yasi 50’lilerde olan gurbetçilerimizle konusurken hiçbir sikinti yasamadik ama minik çocuklarimizdan bazilariyla Türkçe konusmaya çalistiginiz zaman, ne konustugumuzu anliyorlardi. Ama bize Türkçe karsilik veremiyorlardi. Bazi çocuklarimizla konustugumuzda aslinda içimizde gözyaslari sel olup akiyordu. Çünkü bu çocuklarimizin, birakin Türkçe karsilik vermeyi, bizim konustugumuzu dahi anlayamadiklari ortaya çikmisti. Dolayisiyla ana tetikleyici bizim için bu olmustur. Yurt disinda kalan ve Türkçe ögrenme ihtiyaci hissedip de çocuklarina Türkçe ögretme sikintisi yasayan aileler ve evlatlarimiz. Bu projeyi yaparken çocuklarimizin, gençlerimizin Türkçeyi zevkle ögrenmesini, bunu yaparken de haz duymalarini hedefleyerek çalistik. Yaptigimiz bütün uygulamalarda kendi seviyelerine uygun, bunu bir cep telefonuyla internet üzerinden hosça vakit geçirecekleri bir aktivite sekline getirmeye çalistik. Bunu yaparken de akademik destek aldik, ayni zamanda Milli Egitim Müdürlügünden Türkçe ögretmenlerimizle birebir çalismak ve destegini almak suretiyle projemizi gelistirme imkanina kavustuk” dedi.



“Edirne Türkiye’ye açilan Avrupa kapisidir”

Projeden dolayi büyük mutluluk duyduklarini söyleyen Canalp, "Bu hepimiz için bir görevdir. Bu görevi de insallah beraberce gerçeklestirmis olmak bizim için en büyük hazdir. Ümit ediyorum ki, gurbetçilerimizden evlatlarina Türkçe ögretmek isteyenler, bu programi indirme imkanina kavusacaklar, cep telefonlarindan ve internet üzerinden yaygin bir sekilde evlatlarimizin Türkçeyi ögrenmelerine vesile olacak. Bunu Edirne Valiligi olarak elbette ki biz yapmaliydik. Çünkü Edirneliler olarak her zaman bir iddiamiz var, Edirne Balkanlar’in baskentidir. Türkiye’nin Avrupa’ya açilan kapisidir. Böyle bir proje yapilacaksa elbette ki bunu Edirneliler yapmaliydi, bizler yapmaliydik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA