Çin Ile Orta Asya Ülkeleri Arasindaki Iliskide 30. Yil Kutlandi

Çin ile 5 Orta Asya ülkesi iliskilerinin 30. yilini kutladi.



Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Pekin’de Çin ile 5 Orta Asya ülkesi arasindaki diplomatik iliskilerin kurulmasinin 30. yildönümü dolayisiyla düzenlenen sanal zirveye baskanlik etti ve bir konusma yapti. Xi, Çin ile 5 Orta Asya ülkesi arasinda 30 yildir süren isbirliginin basari sirrinin, karsilikli saygi, iyi komsuluk, karsilikli yarar ve ortak kazanç ilkelerine daima sadik kalinmasi oldugunun altini çizdi. Xi bu ilkelerin isbirliginde biriktirilen degerli deneyimler ve ortak hazine olmasinin yani sira Çin ile Orta Asya ülkeleri arasindaki iliskilerin uzun vadeli sürdürülmesinin siyasi güvencesi ve dostane temaslarin devam etmesinin güç kaynagi oldugunu kaydetti.



“Daha siki bir Çin-Orta Asya kader ortakligi olusturmaya haziriz”

“Uluslararasi durum nasil degisirse degissin ya da Çin gelecekte ne kadar gelisirse gelissin, Çin her zaman Orta Asya ülkelerinin güvenebilecegi iyi bir komsusu, ortagi, dostu ve kardesi olacak.” diyen Xi, konusmasini söyle sürdürdü:

“Çin, Orta Asya ülkelerinin kendi kosullarina uygun kalkinma yolunu izlemesine, ülkelerin egemenligini, bagimsizligini, toprak bütünlügünü savunmasina ve bütün ülkelerin milli kalkinma, dayanisma ve güçlenme çabalarina destek veriyor; ayrica bütün ülkelerin uluslararasi sahnede daha önemli roller oynamasini destekliyor. Çin, Orta Asya ülkeleriyle beraber daha siki bir Çin-Orta Asya kader ortakligi olusturmaya hazir.”

“Iyi komsuluk ve yüksek nitelikli ortak kalkinma”

Çin Cumhurbaskani Xi Jinping konusmasinda 5 maddelik öneride bulundu:

"Iyi komsuluk ve dostluk iliskilerinin derinlestirilmesi, yüksek nitelikli kalkinmaya iliskin isbirligi kusaginin insa edilmesi, baris koruma kalkaninin güçlendirilmesi, çok yönlü ve etkilesimli bir büyük aile olusturulmasi, barisçil kalkinmaya dayali küresel köyün korunmasi, Orta Asya liderlerinden Beijing Kis Olimpiyatlari mesaji, 5 Orta Asya lideri, Pekin Kis Olimpiyatlari’nin açilis törenine katilmak üzere Çin’e gitmeyi dört gözle beklediklerini ifade etti.

Liderler, Çin’in salgin üstesinden gelerek zamaninda ve basarili bir sekilde Kis Olimpiyatlari’ni düzenlemeye hazirlandigini ve bu sayede dünyaya güven asiladigini belirtti.

Zirveye, Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Tacikistan Cumhurbaskani Emomali Rahmon, Türkmenistan Devlet Baskani Kurbankulu Berdimuhammedov ve Özbekistan Devlet Baskani Sevket Mirziyoyev katildi.

Zirve, Çin ve 5 Orta Asya Ülkesi Liderlerinin Diplomatik Iliskilerin 30. Yilina Iliskin Ortak Açiklamasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA