Karaciger Nakli Için Cezaevindeki Yegeninin Çikmasini Bekliyor

Elazig’da yaklasik 25 yildir karaciger hastasi olan Ramazan Kalkan, nakil için cezaevinde bulunan yegeninin çikmasini bekliyor.

Karaciger Nakli Için Cezaevindeki Yegeninin Çikmasini Bekliyor
Elazig’da yasayan 52 yasindaki Ramazan Kalkan, 25 yil önce karin agrisi sikayeti ile gittigi hastanede karaciger hastasi oldugunu ögrendi. Bu süreçte birçok hastane gezerek tedavi olan Kalkan’in rahatsizligi giderek artti. Tedavilere cevap vermeyen Kalkan’in uzmanlar tarafindan yapilan tetkikler sonucunda organ nakli olmasi gerektigi söylendi. Kizindan alinan doku örneklerinin uyusmasina ragmen nakil yapilacak karacigerin gelisiminin yeterli düzeyde olmadigi gerekçesiyle doktorlar tarafindan ameliyat iptal edildi. Yaklasik üç yil önce karistigi kavgadan dolayi hüküm giyen 25 yasindaki yegeninin dokularinin uyusabilecegini ögrenen Kalkan, gerekli testlerin yapilmasi için sürecin bir an önce tamamlanmasini istedi.

Yasadiklari zorlu süreci anlatan Ramazan Kalkan, "30 yildan fazladir karaciger hastasiyim. Su ana kadar Ankara, Istanbul, Malatya ve tüm çevre hastanelere gittim ama bir türlü nakil olamadim. Gençsin, iyilesirsin dediler. Tedavi yöntemi ile iyilestirmeye çalistilar, antibiyotik yöntemi ile ama maalesef bir türlü düzelemedim. En son geçen ay tedavi olmak için gittigim Firat Üniversitesi Hastanesinde agrilarim tutunca oradaki doktorlarin yaptigi tetikler sonucu acilen karaciger nakli olmam gerektigini söylediler. Malatya’da nakil olunmasi gerekiyor dedi.

Malatya’ya gittim nakil olmak için orada da yapilan tetik ve tahliller sonucunda gerçekten de cigerimin görevini yapamama esigine geldigini söylediler. Oradaki doktorlar da bana acil olarak bir verici bulmam gerektigini söylediler” dedi.



"Organ bagisi konusunda herkes duyarli olmali"

Organ bagisi konusunda herkesin duyarli olmasini isteyen Kalkan, "Verici olarak sadece kizimin Karacigeri uydu bana. Birlikte Malatya’ya gittik. Onda da yapilan tahliller sonucunda her seyi uyumlu çikti ancak kizimin cigeri benim bünyemi kaldiracak yeterlilikte olmadigi için onun naklini iptal ettiler. Su anda tek umudum yegenim ama o da cezaevinde. Doktorlarin dedigine göre, onun kan grubu benim kan grubumla ayni oldugu için yegenimin karacigeri bana uyumu daha fazla oldugunu söylediler. Maalesef o da cezaevinde oldugu için yetkililerden gerekli izinlerin çikarilip, yegenimin Malatya’ya götürülüp, gerekli testlerin yapilip uygun oldugu zaman bir an önce nakil yapilmasini istiyorum. Çünkü her geçen gün benim sagligim kötüye gidiyor. Artik cigerim çalisamaz bir duruma geldi” diye konustu.

Esi Serpil Kalkan ise Ramazan’in 25 yildir karaciger rahatsizligi nedeniyle tedavi gördügünü kaydederek, "Sürekli hastanelerde. Ankara ve Izmir’e gitti ancak esim son noktaya geldi. Esim nakil bekliyor. Ilk önce çocuklarinki uygun olur dediler. Kizimin uyumlu çikti. Kan grubu basvurusu yaptik ancak kiziminki yeterli gelmedi. Simdi sadece esimin yegeni cezaevinde, onun kan grubu uygun. Vermeye hazir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA