Burhaniye'de Zeytin Ve Zeytinyagi Hasat Senligi Basladi

Burhaniye ilçesinde, 17. Burhaniye Zeytin ve Zeytinyagi Hasat Senligi törenlerle basladi. Belediye hizmet binasi önünden baslayan kortej yürüyüsü Cumhuriyet Meydani’na kadar devam ederken, burada yapilan törenler de soguk havaya ragmen büyük ilgi gördü.

Burhaniye'de Zeytin Ve Zeytinyagi Hasat Senligi Basladi


Belediye Baskani Ali Kemal Deveciler’in anita çelenk koymasinin ardindan saygi durusu yapildi ve Istiklal Marsi okundu. Belediye Baskani Deveciler yaptigi konusmada, “Burhaniye’miz de bu sene 17’ncisini düzenledigimiz Burhaniye Zeytin ve Zeytinyagi Hasat Festivalimizde bölgede yetisen zeytinlerden olusan yaglarimiz vatandaslarimizin sofralarinda yerlerini almistir. Bu topraklarda zeytin agacimiz her zaman var olacak ve bu toplumu beslemeye devam edecektir. Kusaktan kusaga aktarilan kültürel degerlerin en önemli iletisim, sözlü kültür ve geleneklerdir. 17 yildir süre gelen Hasat Festivalimizin amaçlarinda biri de, geleneklerimizin genç kusaklara aktarilmasi. Dünya mutfaginin vazgeçilmez unsuru olan zeytinyaginin hem insan sagligi hem de damak lezzeti bakimindan öneminin vurgulanmasidir. Günümüzde yaygin bir sekilde kullanilan zeytin agaci akil ve zaferin, zeytin dali barisin, zeytinyagi da saflik ve sadeligin sembolü olmustur. Senligimize katilan herkese çok tesekkür ediyorum” dedi.



CHP Balikesir milletvekili Ahmet Akin da, zeytin ve zeytinyaginin sifa kaynagi oldugunu anlatti. Konusmalarin ardindan Burhaniyeli kadinlar zeybek oynarken, Belediye Gençlik Merkezi ekibi de yöresel oyunlar sahneledi. Programin sonunda konuklara Belediyenin hazirladigi zeytinyagli tarhana çorbasi ikram edildi. Zeytin ve Zeytinyagi Hasat Senligi’ne, Burhaniye Kaymakami Ilyas Memis, Belediye Baskani Ali Kemal Deveciler, Balikesir Milletvekili Ahmet Akin ve Fikret Sahin ile Bursa Milletvekili Orhan Saribal ve Izmir milletvekili Sevda Erdan Kiliç, Belediye Baskan Yardimcilari Murat Yazgan ve Tamer Midilli ile belediye meclis üyeleri ve vatandaslar katildi.

Senlik kapsaminda zeytinyagli yemek yarismasi ve zeytin paneli de düzenlendi.

Kaynak: İHA