'Rusya'nin Büyük Bedeller Ödeyecegini Açikça Belirtmeye Devam Edecegiz'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock ile yaptigi ortak basin toplantisinda, "Rusya söz konusu oldugunda ortaklarimizla tek ses olarak konustugumuzu ve hareket ettigimizi temin ediyorum" dedi.

'Rusya'nin Büyük Bedeller Ödeyecegini Açikça Belirtmeye Devam Edecegiz'


ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Almanya‘nin baskenti Berlin’de Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock, Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ve Ingiltere Disisleri Bakan Yardimcisi James Cleverly bir araya geldi. Dörtlü görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenleyen Blinken ve Baerbock, Rusya ve Ukrayna arasindaki krize yönelik açiklamalarda bulundu. Rusya’nin Ukrayna sinirinda asker konuslandirmasina karsi uyarida bulunan Blinken ve Baerbock, Rusya’yi "bir diyalog yolu benimsemeye" çagirarak, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik herhangi bir saldirganliginin "ciddi bir karsiligi tetikleyecegini" ifade etti.

Blinken, "Herhangi bir Rus askeri gücünün Ukrayna sinirini geçmesi veya Ukrayna’ya karsi yeni saldirganlik eylemleri gerçeklestirmesi durumunda, ortaklarimizla hizli, siddetli ve birlesik bir yanitla karsilik verecegimiz konusunda çok net olduk” ifadelerini kullanarak, "Rusya söz konusu oldugunda ortaklarimizla tek ses olarak konustugumuzu ve hareket ettigimizi temin ediyorum" dedi.

Rusya - Ukrayna krizi hakkinda "diplomatik yollarin" bulunmasi gerektigine dikkat çeken Blinken, NATO müttefiklerinin birlik içinde konusabilmelerini saglamak için Ukrayna sinirindaki kriz isiginda yüzlerce toplanti yapildigini söyledi.

Blinken, "Bu birlik bize, Rusya’nin erisemeyecegi bir güç veriyor. Bu yüzden ilk etapta gönüllü ittifaklar kuruyoruz. Rusya’nin bizi bölmeye çalismasi da bu yüzden" dedi.



“RUSYA’NIN BÜYÜK BEDELLER ÖDEYECEGINI AÇIKÇA BELIRTMEYE DEVAM EDECEGIZ"

Blinken, NATO müttefikleri ile Rusya arasindaki görüsmelerin her iki tarafin da dikkate almasi gereken seyler sagladigini ifade ederek, "Bu diplomatik yolu takip etmekte israrci olsak da, Rusya’nin daha fazla saldirganlik yolunu seçmesi halinde hizli ve büyük bedeller ödeyecegini açikça belirtmeye devam edecegiz" dedi.



Blinken ayrica, dün konuyla ilgili bir açiklamada bulunan ABD Baskani Joe Biden’in sözlerine atifta bulunarak, "Dün Baskan Biden’in, Rusya Devlet Baskani Putin’in henüz kararini verdigine inanmadigini söyledigini duydum. Bizim görevimiz, Baskan Putin’in önündeki farkli seçenekleri netlestirmek için yaptigimiz tüm çalismalarda birlikte olmaktir" dedi.



"KRIZDEN ÇIKMANIN TEK YOLUNUN DIYALOG KURMAK OLDUGU KONUSUNDA HEMFIKIRIZ"

Almanya Disisleri Bakani Baerbock ise, Bati’nin siyasi bir çözüm bulma konusundaki kararliligini yineledi. Baerbock, "Krizden çikmanin tek yolunun siyasi oldugu ve bunun tek yolunun diyalog kurmak oldugu konusunda hemfikiriz. Ne yazik ki, Rusya davranislariyla farkli bir dil konusmaya devam ediyor. Rusya’nin gerilimi düsürme yolunda adim atmasini acilen talep ediyoruz. Daha fazla saldirgan davranis veya saldirganlik ciddi sonuçlara yol açacaktir" dedi.



Baerbock, "Yaptirimlar, etkili olduklarinda en iyi etkiye sahiptir. Bu, dis dünyaya neyin zor görünebilecegini degil, neyin daha fazla etkiye sahip oldugunu göstermek için ekonomi ve finans alanlarinda uygulayabilecegimiz yaptirimlar olacagi anlamina geliyor” ifadelerini kullandi.

(Aylin Albayrak / IHA)
Kaynak: İHA