Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Temennimiz Odur Ki Putin'le Zelenskiy'i Bir Araya Getirebilmek'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Rusya-Ukrayna arasindaki gerilime iliskin, “Rusya ile Ukrayna arasindaki gelismeleri dogru bulmuyoruz. Bölgede bir savas atmosferinin olmasi, böyle bir psikolojinin dogmasi, bunlar bizi de her iki tarafla münasebetleri olan bir ülke olarak üzmektedir. Temennimiz odur ki sayin Putin’le Zelenskiy’i bir araya getirebilmek ve yüz yüze bir görüsme yapmalarini temin etmek" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Temennimiz Odur Ki Putin'le Zelenskiy'i Bir Araya Getirebilmek'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, El Salvador Cumhurbaskani Nayib Bukele ile iki ülke arasinda imzalanan anlasmalarin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.



"Dostumun bugünkü ziyaretini ezber bozan nitelikteki bu politikalarinin yansimasi olarak görüyorum"

Bukele’nin Türkiye’ye devlet baskani düzeyinde yaptigi ilk resmi ziyaretten memnuniyet duydugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Bu tarihi ziyaretin Türkiye El Salvador iliskilerinde yeni bir dönüm noktasi olacagina inaniyorum. El Salvador’un son dönemde dis politikada ufkunu genisletmek için attigi adimlari biz de yakindan takip ediyoruz. Degerli dostumun bugünkü ziyaretini ezber bozan nitelikteki bu politikalarinin yansimasi olarak görüyorum. Aile kökleri Filistin’e dayanan ve ülkesinde El Turco olarak taninan Bukele’nin ülkemizi ziyareti bizler için ayri bir anlam tasiyor. Kendisin göreve gelmesiyle iliskilerimizde ciddi bir ivme yakaladik. Geçtigimiz yil faaliyete geçen El Salvador’un Ankara Büyükelçiliginin resmi açili bugün Disisleri Bakanlarimiz tarafindan yapildi" dedi.



"Ticaret hacmimizi 5 yil içinde 500 milyon dolara çikaralim istiyoruz"

Türkiye’nin El Salvador’da kisa süre içinde bir elçilik açacagini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “San Salvador büyükelçiligimizi en kisa sürede hizmete açacagiz. Bugün Disisleri Bakanima gerekli talimati verdim. Sayin baskan bize en uygun yerde büyükçe bir yer hazirlayacaklar, orayi kiralamak suretiyle biz de büyükelçiligimizi açacagiz. Açilis sebebiyle iade-i ziyaretimizi El Salvador’a gerçeklestirecegiz.

Ekonomik ve ticari iliskilerimiz salgina ragmen son dönemde ciddi siçrama yasadi. 2020 yilinda 27 milyon dolari asan hacmimiz geçtigimiz sene 50 milyon dolara yaklasti. Yüzde 80 civarindaki bu artis esasen potansiyelimizin ne kadar büyük oldugunun göstergesidir. Bu rakami dolayisiyla ilk etapta 100 milyon dolara önümüzdeki 5 yil içinde 500 milyon dolara çikaralim istiyoruz" açiklamasinda bulundu.

"Sayin Baskanin El Salvador’u bölgesinin lojistik merkezine dönüstürme vizyonunu biz de destekliyoruz"

Imzalanan, ticaret ve ekonomik isbirligi anlasmasinin bu bakimdan önemli bir araç teskil edecegini kaydeden Erdogan, “Çifte vergilendirmenin önlenmesiyle, yatirimlarin karsilikli tesviki ve korunmasi anlasmalarinin müzakerelerini en kisa sürede tamamlayacagiz. Sayin Baskanin El Salvador’u bölgesinin lojistik merkezine dönüstürme vizyonunu biz de destekliyoruz. Hayata geçirmeyi planladigi tüm yatirimlarda Türk firmalarinin altyapi ve üstyapida gerekli destegi vermeye hazir olduklarini ifade ettik. El Salvador’un Kalkinma projelerine destegimizin devam edecegini vurguladik. Görüsmelerimizde Orta Amerika özelinde bölgesel meselelerde de fikir alisverisinde bulunduk. Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile iliskilerimiz çok boyutlu dis politikamizin temel sütunlarindan birini teskil ediyor" seklinde konustu.

Türkiye’nin 15 sene önce bölgede yalnizca 6 olan diplomatik misyon sayisinin bugün 17’ye yükselmis durumda oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Yarin Istanbul’da El Salvador dahil bölge ülkeleriyle iliskilerimizin tarihine isik tutacak önemli bir sergiyi açacagiz. Türkiye -El Salvador arasinda dostane iliskilerin isbirligine büyük katki saglayan sayin Bukele’ye tesekkür ediyorum. Toplantilarimiz aldigimiz kararlarin ve imzaladigimiz anlasmalarin hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum" dedi.



"Belki El Salvador’un ilk uydusu Türk teknolojisi sayesinde olacak"

El Salvador Cumhurbaskani Bukele ise Türkiye’de bulunmaktan mutluluk duydugunu belirterek, “Biz Türkiye tarihini ve Türk halkini gerçekten takdir ediyoruz. Türk insaninin bir gün dünyayi fethettigini biliyoruz uzunca bir süre boyunca. O ruh her bir Türk vatandasinin içinde mevcut o ruh tekrar büyüyor. 20 yil önceki Türkiye bugünkü Türkiye degil Türkiye tekrar büyüyor. Bugün bunu ekonomide, ihracatta görebilirsiniz Türk ürünlerinin her yere ihraç edildigini biliyoruz. Yüzde 80 büyümek her zaman zordur. Bizim için 500 milyonluk bir büyümeyi, 5 yilda 500 milyona ulastirmak çok zor degil. Türkiye’nin ürünlerini, kültürünü ülkemizde görüyoruz. Herkes Türk Kültürünü, Türk tarihini, Osmanli Imparatorlugunu taniyor El Salvador’da. Bunun sebebi Türkiye’nin hizli büyümesi. Bu da sayin Erdogan sayesinde gerçeklesti. Sizin güçlü ruhlu insanlarini var ama bir lidere de ihtiyacini var. Iyi bir lideriniz var. Burada olmaktan çok mutluyuz. Bu sekilde agirlandigimiz için çok memnunuz. Güzel bir sohbet gerçeklestirdik ikili görüsmelerimizde. Heyetler arasi görüsmelerde de Çok güzel konulardan bahsettik. El Salvador bölge için lojistik bir yer olabilir ama insaat enerji yatirima degindik. Deniz limanlari savunma sanayi bu konulara da degindik. Gerçekten çok verimli bir toplanti gerçeklestirdik.

Bunlar baslangiç yarin baska sirketlere görüsecegiz. Bütün bu sirketlerle görüstükten sonra baska sirketlerle görüsecegiz. Belki El Salvador’un ilk uydusu Türk teknolojisi sayesinde olacak. Bu büyük bir baslangiç El Salvador gibi küçük bir ülke için büyük bir baslangiç" açiklamasini yapti.

"Türkiye çok büyüyor, su anda güçlü ama ileride daha büyük güç olacak"

Türkiye’nin son20 yilda çok büyük bir büyüme yakaladigini kaydeden Bukele, "Biz bunu biliyoruz Türkiye çok büyüyor. Su anda güçlü ama ileride daha büyük güç olacak. Dünya için önemli olacak. Biz de onlarin yaninda olmak istiyoruz. Biz bu büyümenin bir parçasi olmak istiyoruz ve ona eslik etmek istiyoruz. Biz hep tek kutuplu çalistik biz ABD’ye baktik. ABD ticari ortagimiz, bizim için önemli ama bizim için baska yönlere bakmak da önemli baktigimiz yön Türkiye" seklinde konustu.



"El Salvador’a en yakin zamanda iade-i ziyareti gerçeklestirecegiz ve böylece is adamlarimizin da orada çok daha aktif duruma gelmesini temin edecegiz"

Imzalanan anlasmalarinin büyük önem tasidigini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, "El Salvador’la Ankara Üniversitemizin yapacagi bir anlasmayla, bunu gençlerimiz için de ciddi bir siçrama olarak görebiliriz. Yarin sayin baskan TUSAS’i ziyaret edecek. TUSAS’i ziyaret etmek suretiyle de bizim savunma alanindaki attigimiz adimlarin adeta orada, yerinde görmek suretiyle ne gibi müsterek adimlar atabiliriz, bizler ne gibi destek verebiliriz, bunu görme firsati yakalayacaklar. El Salvador’a en yakin zamanda iade-i ziyareti gerçeklestirecegiz ve böylece is adamlarimizin da orada çok daha aktif duruma gelmesini temin edecegiz" ifadelerini kullandi.

"Temennimiz odur ki sayin Putin’le Zelenskiy’i bir araya getirebilmek "

Rusya ve Ukrayna krizine yönelik açiklamada bulunan Erdogan sunlari kaydetti:

“Rusya ile Ukrayna arasindaki gelismeleri dogru bulmuyoruz. Bölgede bir savas atmosferinin olmasi, böyle bir psikolojinin dogmasi, bunlar bizi de her iki tarafla münasebetleri olan bir ülke olarak üzmektedir. Temennimiz odur ki sayin Putin’le Zelenskiy’i bir araya getirebilmek ve yüz yüze bir görüsme yapmalarini temin etmek. Bunun için gerek sayin Putin’in Türkiye ziyareti gerekse benim Ukrayna ziyaretim, bunlari çok önemsiyoruz. Önümüzdeki ayin baslarinda Ukrayna ziyaretim var. Sayin Putin’le olan görüsmeleri de devam ettirecegiz. Ama bölgede istiyoruz ki baris egemen olsun, hakim olsun, bölgede bunun disinda farkli, olumsuz gelismeler gerçeklesmesin."

Türkiye ve El Salvador arasinda Cumhurbaskani Erdogan ve Bukele huzurunda ticaret, egitim, ekonomi ve savunma sanayi alanlarinda çesitli isbirliklerini kapsayan 6 anlasma imzalandi.

Öte yandan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, El Salvador Cumhurbaskani ’Nayib Bukele’ye Dünya Besten Büyüktür ’kitabini imzalayarak hediye etti.
Kaynak: İHA