Almanya'da Saldiriya Ugrayan Müslüman Mezarliginda Anma Programi

Almanya’nin Iserlohn kentindeki Müslüman mezarligina dün yapilan çirkin saldirinin ardindan bugün mezarlikta anma programi düzenlendi. Programda çirkin saldiri kinanirken mezarlikta Kur’an-i Kerim okundu, dualar edildi.

Almanya'da Saldiriya Ugrayan Müslüman Mezarliginda Anma Programi


Almanya’nin Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bagli Iserlohn kentinde dün kimligi bilinmeyen kisi veya kisilerce Müslüman mezarligina gerçeklestirilen saldirida 30 mezar tahrip edilmisti. Çirkin saldirinin ardindan mezarlikta anma programi düzenlendi.

Düzenlenen programa, TBMM Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklari Alt Komisyonu Baskani, AK Parti Istanbul Milletvekili Zafer Sirakaya, Essen Baskonsoloslugu Muavin Konsolosu Emre Öngel, CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak, Iserlohn Belediye Baskan Yardimcisi Thorsten Schick ile sivil toplum kuruluslari, siyasi parti temsilcileri ve yüzlerce vatandas katildi.



Anma programinda açiklama yapan Zafer Sirakaya, “Bu menfur saldiridan sonra hem siyasetin hem sivil toplum kuruluslarinin hem kamuoyunun bir araya gelmis olmasi, sadece Türk toplumunun çok büyük bir sekilde dayanisma göstermesi degil. Ayni zamanda Alman toplumunun da bu dayanismanin bir parçasi olmasi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve Cumhurbaskanimizi temsilen konsoloslugumuzun burada bulunmus olmasi, sahsimin yine AK Parti Dis Iliskiler Baskani ve Baskan yardimcisi olarak burada bulunmus olmasi bu saldirilara karsi insanlik olarak durusumuzu göstermemiz anlaminda son derece kiymetliydi“ dedi.



“Demokrasiye yapilan bu saldiriya karsi ortak dayanismamizi göstermeye devam edecegimize inaniyorum”

Avrupa’ya gelmis olan vatandaslarin artik gelecegi adina yasadiklari yeri vatan kabul ettigini belirten Sirakaya, “Bu topraklarda mezarliklarinin bulunmus olmasi burayi vatan kabul ettigimizin bir kez daha göstergesi. Demokrasiye yapilan bu saldiriya karsi ortak dayanismamizi önümüzdeki süreç içerisinde göstermeye devam edecegimize inaniyorum. Türk toplumunun birligine beraberligine ne kadar ihtiyaç duydugumuzu bir kez daha göstermesi anlaminda bugün vatandaslarimizin bir araya gelmis olmasi son derece kiymetliydi“ diye konustu.



Saldirilarin son olmasini temenni ettigini dile getiren Sirakaya, “Allah tekrar böyle bir imtihandan toplumumuzu korusun. Bu tür saldirilarin son bulmasi içinde önümüzdeki süreç içerisinde sivil toplum olarak, siyaset olarak daha etkin önlemler alinmasi gerektigini ifade ediyorum“ ifadelerini kullandi.

“Sikayette bulunulmadigi için cesaret alan saldirganlar mezarlara zarar veriyorlar”

Suçlularin hukuk önünde hesap vermesini umut ettiklerini dile getiren Islam Tolumu Milli Görüs (IGMG) Ruhr-A Bölge Baskani Abdullah Kodaman, “Bir sene önce ayni mezarliga saldiri yapilmis. Sikayette bulunulmadigi için bundan da belki cesaret alan saldirganlar mezarlara zarar veriyorlar taslarini kiriyorlar. Böyle bir saldiri bizim disimizdaki bir dine mensup kisilere de olsa ayni tepkiyi gösteririz. Saldiriyi siddetle kiniyoruz“ dedi.



Iserlohn Belediye Baskan Yardimcisi Thorsten Schick ise saldiriyi kinadiklarini ve programa katilimin yüksek olmasinin sevindirici oldugunu dile getirdi. Sivil toplum kuruluslari yetkilileri ve parti temsilcilerinin konusmalari sonrasi tahrip edilen mezarlar ziyaret edildi.

Öte yandan kentin girisinde yer alan mezarlikta, dün yapilan hasar tespit çalismasinda ise ilk belirlemelere göre 100’ün üzerindeki mezarliktan 20’sinin tahrip edildigi aktarilmisti.
Kaynak: İHA