Bakan Koca Açiklamasi 'Günlük Vaka Sayilarinin Halen Yarisi Istanbul Kaynakli'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Günlük vaka sayilarinin halen yarisi Istanbul kaynaklidir. Ülkemizde son bir haftada görülen vakalarin yüzde 13’ü 12-19 yas araliginda, yüzde 34’ü 20-34 yas araliginda, yüzde 29’u 35-49 yas araliginda, yüzde 16’si 50-64 yas araliginda ve yüzde 8’i 65 yas üzerindedir" dedi.

Bakan Koca Açiklamasi 'Günlük Vaka Sayilarinin Halen Yarisi Istanbul Kaynakli'


Koronavirüs Bilim Kurulu Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda online olarak toplandi. Toplantinin ana gündem maddelerini, vaka artisi, salginin seyri, karantina kurallari, tedbirler ve asi programi olusturdu. Toplantida alinan kararlar hakkinda yazili bir açiklama yapan Saglik Bakani Koca, “Günlük vaka sayilarinin halen yarisi Istanbul kaynaklidir. Ülkemizde son bir haftada görülen vakalarin yüzde 13’ü 12-19 yas araliginda, yüzde 34’ü 20-34 yas araliginda, yüzde 29’u 35-49 yas araliginda, yüzde 16’si 50-64 yas araliginda ve yüzde 8’i 65 yas üzerindedir. Aktif vakalarin yüzde 1.45’i hastaneye yatmis, binde 3’ü yogun bakima girmis ve onbinde 1’i entübe edilmistir. Ancak 65 yas üzeri aktif vakalarin ise yüzde 10.11’i hastaneye yatmis, yüzde 3.11’i yogun bakima girmis ve yüzde 0.99’u entübe edilmistir” ifadelerini kullandi.

"PCR testlerinin ulasim kolayliginin sürdürülebilir sekilde devam etmesi önerilmektedir"

Salginin basindan bu yana halen en riskli grubumun 65 yas üzeri büyükler olduguna dikkat çeken Bakan Koca, “Bilim kurulumuz, asi programinin etkin sekilde sürdürülmesi ve tesvik edici tedbirlerin alinmasini siddetle önermektedir. Küresel salginin ulastigi nokta ve hastaligin yayilma hizi dikkate alindiginda maske kullanimi, sosyal mesafeye ve hijyen kurallarina dikkat edilmesinin önemi daha çok artmistir. Hastaliga teshis konmasi için altin standart olan PCR testlerinin ulasim kolayliginin sürdürülebilir sekilde devam etmesi önerilmektedir” açiklamasinda bulundu.

"Hatirlatma dozu asilarinin uygulanmasinda hassasiyet gösterilmesinin Omicron varyantina karsi önemli bir tedbir oldugu unutulmamali"

Saglik Bakani Koca, Bilim Kurulunun görüsleri dogrultusunda alinan tedbir ve prensip kararlari ise su sekilde siraladi:

“1. Asi olmus vatandaslarimizin karantinaya alinmamasi kararinin uygulanmasina devam edilecektir.

2. Omicron varyantinin hastaneye yatislara etkisinin önceki varyantlar ile kiyaslandiginda önemli ölçüde daha az gerçeklestigi güncel verilerle de teyit edilmistir. Ancak vaka sayilarinin artisinin çok yüksek olmasi durumunda oran düsük olsa da sinirsiz olmayan saglik kapasitesini zorlayabilecektir. Bu ihtimali dikkate alarak tedbirlerin uygulanmasinda azami hassasiyet gösterilmelidir. Sorumlu her vatandasimiz tedbirlere uyarak üzerine düseni yapmalidir.

3. Alinan tedbirlerin ve kaldirilan kisitlamalarin etkisinin ölçülmesine yönelik pilot çalismalar ile planli taramalar yapilmasina karar verilmistir. Buna göre hastaligin bulasma alanlarinda yasanan riskler varsa özel tedbirler alinmasina karar verilmistir.

4. Hatirlatma dozu asilarinin uygulanmasinda hassasiyet gösterilmesinin Omicron varyantina karsi önemli bir tedbir oldugu unutulmamalidir.

5. Vakalar, hastaneye yatanlarin yas gruplari dikkate alinarak degerlendirildiginde 65 yas üzeri büyüklerimizin risk altinda oldugunu göstermektedir. 65 yas üzeri büyüklerimizi korumak için azami hassasiyet gösterilmelidir. 65 yas üzeri vatandaslarimizin hatirlatma dozunun uygulanmasi son derece önemlidir.

6. Omicron varyantinin yayilma hizinin yüksekligi dikkate alinarak maske kullaniminda israr edilmelidir. Maske en pratik ve etkili korunma yöntemidir.”
Kaynak: İHA