Gezi Parki Ile Çarsi Davasinin Görülmesine Devam Edilecek

Yargitay tarafindan bozulan Çarsi davasi ile Istinaf Mahkemesince bozulan Gezi Parki davasinin birlestirilmesinin ardindan 52 sanigin yargilandigi davanin üçüncü durusmasi bugün görülecek.

Gezi Parki Ile Çarsi Davasinin Görülmesine Devam Edilecek
Gezi Parki eylemlerine iliskin beraat kararinin bozulmasinin ardindan Osman Kavala’nin da aralarinda bulundugu 17 sanikli dava, Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesinde yeniden görülmeye baslanmisti. Çarsi üyelerinin de aralarinda bulundugu 35 sanik hakkinda verilen beraat kararlari ise Yargitay tarafindan bozulmustu. Yargitay, bozma kararinda Gezi Parki ile Çarsi davasinin arasinda hukuki baglanti oldugu gerekçesiyle birlestirilmesine karar verilmesi gerektigini vurgulamisti. Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi, Istanbul 13.Agir Ceza Mahkemesine gönderdigi yazida davalarin birlesmesine onay verdigini belirtmisti. Davalar 30 Temmuz’da birlestirilmis ve sanik sayisi 52’ye çikmisti. Birlesme kararinin ardindan görülen iki durusmada sanik Osman Kavala’nin tutukluluk halinin devamina karar verilmisti. Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesince yapilan yargilamanin üçüncü durusmasi bugün görülecek. Durusmada saniklarin savunmalarina devam etmeleri bekleniyor.

Olayin geçmisi

Gezi Parki eylemlerine iliskin aralarinda is adami Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayse Mücella Yapici ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nin da bulundugu 16 sanigin ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldirmaya tesebbüs’ suçundan yargilandigi dava, 18 Subat 2020’de karara baglanmisti. Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi tutuklu sanik Osman Kavala’nin da aralarinda oldugu 9 sanigin beraatina, firari saniklar Ayse Pinar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoglu, Handan Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu, Inanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora’nin ise dosyalarinin ayrilmasina hükmetmisti. Savciligin yerel mahkemenin kararini istinafa tasimasinin ardindan Istanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021’de 9 sanik hakkindaki beraat kararini bozmustu.

Bozma kararinin ardindan Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi, 28 Nisan 2021’deki durusmada bu dava ile yakalamali saniklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayse Pinar Alabora, Gökçe Tüylüoglu, Handan Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu ve Inanç Ekmekçi’nin dosyasinin birlestirilmesine karar vermisti. Bunun yani sira Osman Kavala ile CIA eski danismani Henri Barkey’in FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girisimine iliskin ‘Anayasa’yi ihlal’ ve ‘Devletin gizli kalmasi gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadiyla temin etme’ suçlarindan Istanbul 36. Agir Ceza Mahkemesi’nde yargilandiklari davanin Gezi Parki ana davasiyla birlestirilmesine karar verilmisti.

Öte yandan Gezi Parki olaylarina iliskin Besiktas’in taraftar grubu Çarsi üyelerinin de aralarinda bulundugu 35 sanik hakkinda Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesince verilen karar Yargitay tarafindan bozulmustu. Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesinde görülen Gezi Parki olaylarina iliskin dava ile Çarsi davasi arasinda hukuki ve fiili irtibat bulundugunun belirtildigi kararda, ‘örgüt üyeligi suçunun özelligi nazara alinarak, her iki dosyanin birlestirilmesi tarafina gidilmesi, saniklarin hukuki durumlarinin buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazili sekilde eksik arastirma neticesinde beraatlarina karar verilmesi’nin bozma nedeni sayildigi vurgulanmisti.

Davalar verilen bozma kararlarinin ardindan Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesinde birlestirilmisti.
Kaynak: İHA