Erdogan Açiklamasi'arnavutluk'ta FETÖ'nün Halen Faaliyet Alani Bulabilmesi Milletimizi Derinden Yaralamaktadir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Arnavutluk Basbakani Edi Rama ile yaptigi ortak basin toplantisinda, “Dost ve kardes ülke Arnavutluk’ta FETÖ’nün halen faaliyet alani bulabilmesi evlatlarini sehit veren milletimizi derinden yaralamaktadir” ifadelerini kullandi. Erdogan gelen bir soru üzerine ise, “Avrupa Birligi’nin yaklasim tarzindan önce bizim için NATO’nun yaklasim tarzi çok daha önemli” dedi.

Erdogan Açiklamasi'arnavutluk'ta FETÖ'nün Halen Faaliyet Alani Bulabilmesi Milletimizi Derinden Yaralamaktadir'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldigi Arnavutluk’un baskenti Tiran’da Arnavutluk Basbakani Edi Rama ile yaptigi bas basa ve heyetler arasi görüsme sonrasi ortak basin toplantisi düzenledi.

Cumhurbaskani Erdogan, Arnavutluk’la Türkiye arasinda 7 anlasma imzalandigi belirterek, “Gerek Arnavutluk gerekse Türkiye için bu anlasmalarin hayirlara vesile olmasini diliyorum bugün bizi muhabbetle bagrina basan Arnavut halkina ve makamlarina sahsim adina tesekkür ediyorum islerimiz misafirperverlikleri ile samimiyetleri ile bugün bizi bir kez daha kendi evimizde adeta olmus gibi hissettirdiler” dedi.



“GERÇEK DOST ÇAGRILMADAN KOSANDIR”

Arnavutluk ve Türkiye arasindaki dostluk iliskilerine deginen Erdogan, “Dostluk, kardeslik baglarimiz yasadigimiz her hadise de karsilastigimiz her sikintida iki ülke arasinda bu özel münasebetlerin saglamligina sahitlik ediyoruz. 2019 yilinda meydana gelen bu depremde Türkiye’deki kardesleriniz olarak sizin acinizi da yüregimizde hissettik. Gerçek dost çagrilmadan kosandir inanciyla deprem haberini alir almaz hemen harekete geçtik. Türk yardim ekipleri, yaralarin süratle sarilmasi sikintilarin hafifletilmesi amaciyla çok yogun gayret sarf etti. Biz de yürütülen bu çalismalari degerli dostum Edi Rama ile sik sik görüserek yakindan takip ettik” dedi.

“522 konutu 13 ay gibi rekor sayilacak sürede tamamladik”

Türkiye’nin söz verdigi deprem konutlarini bugün sahiplerine teslim edildigini ifade eden Erdogan, “Depremde evleri yikilanlar için Laç sehrinde yaptirdigimiz deprem konutlarinin teslimini bugün gerçeklestirdik. 522 konutu 13 ay gibi rekor sayilacak sürede tamamlayarak hamdolsun aramizdaki kardeslige verdigimiz önemin iddiali bir sekilde neticelenmesini görmüs olduk. Insallah bundan sonra da iyi gününde ve kötü gününde Arnavutluk’un yaninda olmayi sürdürecegiz. Arnavutluk’taki müsterek kültürel mirasimizi yansitan tarihi eserlere yürüttügümüz yenileme çalismalari vasitasiyla özel önem veriyoruz” dedi.

Tiran’daki Ethem Bey Camisi’nin açilisinin yapilacagini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, “Insallah Arnavutluk’taki müsterek bu kültürel miras noktasinda da bizler özellikle kurumlarimizla basta TIKA olmak üzere buralarda da destek çalismalarimizi sürdürebiliriz. Insallah restorasyon TIKA tarafindan tamamlanan Ethem Bey Camisi’nin açilisini bugün yapacagiz. Ethem Bey Camisi bir ibadethane olmasinin yaninda ayni zamanda Tiran sehrinin tarihi ve turistik dokusuna katki saglayan sembol bir eserdir. Yani basindaki Osmanli dönemine ait tarihi saat kulesi ile birlikte Tiran’in günümüze ulasan en önemli kültür miraslarindan bir tanesidir” ifadelerini kullandi.

Basbakan Rama ile yüksek düzeyli isbirligi konseyi mekanizmasini da ele aldiklarini aktaran Erdogan, “Degerli dostum basbakan Edi Rama ile stratejik ortaklik seviyesindeki iliskilerimizi ayrintili sekilde ikili görüserek ele aldik. Yüksek düzeyli isbirligi konseyi mekanizmasinin isler hale getirilmesinin önemine degindik. Konsey toplantimizi insallah bu yilin ilk yarisinda icra edecegiz. Bunun için disisleri bakanlarimiz ikili görüsmek suretiyle tarihi belirleyecekler ve ona göre adim atacagiz” dedi.



“ARNAVUTLUK’TA FETÖ’NÜN HALEN FAALIYET ALANI BULABILMESI EVLATLARINI SEHIT VEREN MILLETIMIZI DERINDEN YARALAMAKTADIR”

Rama ile görüsmesinde FETÖ terör örgütünü ele aldiklarina deginen Erdogan, “Görüsmelerimizde FETÖ terör örgütü ile mücadelemizi de degerlendirdik. Biliyorsunuz bu terör örgütü 15 Temmuz 2016’da demokrasimizi hedef alan basarisiz bir darbe girisiminde bulundu. Milletimizin direnisi sayesinde bosa çikardigimiz terör eylemi sirasinda maalesef 251 insanimizi alçakça sehit ettiler. Elinde masumlarin kan olan bu yapinin sadece Türkiye degil varlik gösterdigi her ülkeye büyük bir tehdit olusturdugu asikardir. Dost ve kardes ülke Arnavutluk’ta FETÖ’nün halen faaliyet alani bulabilmesi evlatlarini sehit veren milletimizi derinden yaralamaktadir. Önümüzdeki dönemde Arnavutluk’taki FETÖ yapilanmasina karsi daha kararli ve hizli adimlar atilmasi en samimi beklentimizdir” ifadelerini kullandi.

Türkiye-Arnavutluk arasindaki ticaret hacmi hedefi 1 milyar dolar

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye ve Arnavutluk arasindaki ticaret hacminin geçtigimiz seneye göre yüzde 68’e yakin bir artisla 853 milyon dolar seviyesine ulastigini ve hedefi 1 milyar dolar oldugunu aktardi. Hedefe ulasilmasi halinde Arnavutluk’taki en büyük yatirimcinin Türkiye olacagini ifade eden Erdogan, “Yatirimlarimizin toplam miktari 3,5 milyar dolardir. 600’ü askin firmamiz yaklasik 15 bin kisiye istihdam saglamaktadir. Tabi biz bu rakamlari yeterli bulmuyoruz. Bunun çok daha iyi bir konuma gelmesi lazim. Arnavutluk makamlarinin verecegi güçlü destekte bu sayilarin daha da artacagini inaniyorum” dedi.



“AVRUPA BIRLIGI’NIN YAKLASIM TARZINDAN ÖNCE BIZIM IÇIN NATO’NUN YAKLASIM TARZI ÇOK DAHA ÖNEMLI”

Avrupa Birligi (AB) ve Balkanlar hakkindaki soruya cevap veren Erdogan, “Avrupa Birligi’nin yaklasim tarzindan önce bizim için NATO’nun yaklasim tarzi çok daha önemli. Çünkü Avrupa Birligi henüz Türkiye’yi üye ülke olarak kabul etmiyor ki fasillarin görüsülmesinden tutunda aç kapa meselesinde sadece birinci fasilda bir geçici olarak kapama yaptilar. Bunun disinda digerleriyle ilgili maalesef oyalama taktigi devam ediyor. Biz NATO’nun su anda onurlu güçlü bir üyesiyiz. NATO ile ilgili atilacak adimlar da her zaman bizler üzerimize düsen görevi bugüne kadar nasil yaptiysak bundan sonra da yapmaya devam edecegiz” dedi.



“BALKANLAR’IN BARISINI HUZURUNU ÇOK ÖNEMSIYORUZ”

Erdogan devaminda, “Balkanlara gelince Balkanlarin özellikle onu da ikili görüsmede degerli dostumla konustuk. Balkanlar’in barisini huzurunu çok önemsiyoruz. Balkanlarin barisi huzur içinde üzerimize düseni bugüne kadar nasil yaptiysak bundan sonra da yine ayni sekilde Balkanlar’da baris ve huzurun gelecegi teminati için bizlerde garantör ülkelerden bir tanesiyiz” dedi.

“Kardesiz ne zaman nerede ne olacak bunun sorgulanmasi yapilmaz”

Arnavutluk ve Türkiye arasinda iliskiler hakkindaki soruya cevap veren Erdogan, “Kardeslik hukuku içerisinde öyle destekler olur ki bu destekler kardesliginizin geregi olur. Öyle bir ikili iliski olur ki oda borçlar hukukuna dayali olur. Su anda bizim bu deprem felaketinde yasanan olay borçlar hukukuna degil kardeslik hukukuna dayalidir. Bizlerde bu kardeslik hukukuna dayali olarak bu eserleri orada süratle insa ettik. Buralarda herhangi bir sey aramanin anlami yok zira kardesiz ne zaman nerede ne olacak bunun sorgulanmasi da yapilmaz” dedi.

Kaynak: İHA