Aliyev'den AB'ye Tepki Açiklamasi 'Ermenistan'a Ne Kadar Para Verilecekse Bize De Ayni Miktarda Verilmeli'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, AB’nin Ermenistan ve Azerbaycan için öngördügü mali paketin adaletsiz oldugunu belirterek, “Ermenistan’a ne kadar para verilecekse bize de ayni miktarda verilmeli. Harap olan Azerbaycan için sadece 140 milyon euro, Ermenistan için ise 2.6 milyar euro tutarinda mali paket öngörülmüs olmasina çok sasirdik. Bu bir adaletsizlik ve bir açiklamaya ihtiyacimiz var” dedi.

Aliyev'den AB'ye Tepki Açiklamasi 'Ermenistan'a Ne Kadar Para Verilecekse Bize De Ayni Miktarda Verilmeli'
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, yerel medyaya gündeme iliskin açiklamalarda bulundu. Dün Azerbaycan-Ermenistan sinirinda Ermenistan’in Azerbaycan askerlerine ates açtigini hatirlatan Aliyev, “Bu mesnetsiz saldiri sonucunda bir Azerbaycan askeri öldürüldü. Bu, savastan sonraki ilk olay degil. Maalesef daha önceki cezai tedbirlerimiz Ermenistan’a ders olmadi. Dün yasanan olay istisna degil. Savunma Bakani’na (Zakir Hasanov) göre Azerbaycan Silahli Kuvvetleri failleri cezalandirmak için kararli önlemler aldi ve bugün aldigimiz bilgiye göre 6-8 düsman askeri etkisiz hale getirildi.

Bu olaydan kisa bir süre sonra Ermeni tarafi ateskes konusunda israr etmeye basladi.

Ancak Azerbaycanli bir askerin ölümünün asla affedilmeyecegini anlamalari gerekir. Saat 21.30’da Savunma Bakani’na atesi kesmesi emrini verdim ve Ermenilerin çok sayida yaralisini almalarina izin verilmesini söyledim. Sonuç olarak Azerbaycan yine hümanizmi gösterdi” ifadelerini kullandi.

Ermenistan’in Ikinci Karabag Savasi’ndan ders çikarmadigini belirten Aliyev, “Bu nedenle çok zor bir durumda bunu basardik ve bugün sinir boyunca tüm önemli kontrol noktalarinda bulunuyoruz. Sadece yerlesmedik, orada askerlerimizin hizmet etmesi için modern bir altyapi kurduk. Çünkü orada hava çok soguk ve görev yapmak çok zor. Kar kalinligi muhtemelen 3-4 metredir. Simdi ikmal, erzak, yollar ve elektrik hatlari dösendi” dedi.



“Savastan sonra yaklasik 200 Azerbaycan vatandasi yaralandi ve hayatini kaybetti”

2021’de Karabag’in imari ve kalkinmasi için çok büyük bir program baslatildigini aktaran Aliyev, “Her seyden önce mayin temizleme çalismalari yapilmali. Hem ANAMA, Azerbaycan Savunma Bakanligi ve Acil Durumlar Bakanligi bu alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Maalesef hala insanlari kaybediyoruz. Savastan sonra yaklasik 200 Azerbaycan vatandasi, hem sivil ve hem asker öldü veya ciddi sekilde yaralandi. Bu nedenle mayin temizleme ile ilgili olarak öncelikle altyapinin geçtigi yerlere yani elektrik hatlarina, yollara odaklanildi" ifadelerini kullandi. Aliyev, "Öte yandan sehirlerin mayinlardan arindirilmasi süreci devam ediyor, özellikle Susa ve Agdam’da hizla ilerliyor. Berde-Agdam demiryolunun yapimina simdiden basladik. Horadiz-Agbend-Zengezur koridorunun bir parçasi olan demiryolunun yapimina basladik. Diger sehirler için master planlarin gelistirilmesi için ilgili firmalarla anlasmalar imzaladik. Her seyin makul olmasini istiyoruz. Çabuk yapalim ama ayni zamanda acele etmeyelim. Çünkü her sey makul olmali ve oraya dönecek kisilere en iyi sartlar saglanmalidir” diye konustu.



"Ermenistan’in toprak bütünlügünü tanimamak için belki yüz kat daha fazla nedenimiz var"

Azerbaycan’in Ermenistan’a baris anlasmasinin gündemini sundugunu vurgulayan Aliyev, “Sinirlarin belirleme konusunda çok net önerilerde bulunduk. Bildiginiz gibi Ermenistan ilk asamada yanit vermedi, ne evet ne de hayir dedi.

Bu, Ermenistan yönetiminin gelecege dair net bir vizyonu olmadigini bir kez daha gösteriyor. Iki ülkenin birbirinin toprak bütünlügünü tanimasini, sinirlarin belirlenmesi için çalismaya baslamasini, iletisim yollarinin açilmasi sürecini baslatmasini ve bir baris anlasmasi imzalamasini önerdik. Yani bir baris anlasmasinin imzalanmasi yüzde yüz bir garanti degil ama her halükarda savas riskini büyük ölçüde minimuma indiriyor" dedi.

Aliyev, "Ancak sunu da bilmeliyiz ki herhangi bir baris anlasmasi Ermenistan için sadece bir kagit parçasi olabilir. Simdi imzalansa da imzalanmasa da dedigim gibi askeri gücümüzü her zaman artiracagiz ve artirmaliyiz. Eger bizim toprak bütünlügümüzü tanimak istemezlerse, biz de onlarin toprak bütünlügünü tanimayacagiz. Ermenistan’in toprak bütünlügünü inkar etmek için belki de onlarin bizim toprak bütünlügümüzü kabul etmemelerinden yüz kat daha fazla nedenimiz var. Çünkü bunu zaten herkes biliyor ve dünya kamuoyu da biliyor ki Kasim 1920’de tarihi vatanimiz Zengezur bizden koparilarak Ermenistan’a ve ayni sekilde Göyçe de, 29 Mayis 1918’de Erivan sehri Ermenistan’a verildi.

Yani dedikleri gibi Ermenistan’in toprak bütünlügünü tanimamak için birçok faktörümüz var. Yine de gelecekteki baris ve ülkeler arasindaki iliskilerin kurulmasi adina buna haziriz. Ama 6 ay sonra ayni olacaginin garantisini veremem. Istemiyorlar, tamam olmasin, o zaman ne olacagini görecegiz ifadelerini kullandi.

"Minsk Grubu sadece üç ülkeden olusmuyor, geri kalani üç ülke tarafindan izole edildi”

AGIT Minsk Grubu’ndaki sorunlara deginen Aliyev, “Rusya ile ABD, Rusya ve Avrupa Birligi arasindaki son olaylar, bu ülkeler arasindaki bu tek is birligi biçiminin resmi anlamda degil, böyle konsolide bir biçimde sürdürülecegini gösteriyor. Bu nedenle önce kendimize açikliga kavusturmamiz gerekiyor ki bugün Minsk Grubu esbaskanligi zamanin gerçekleriyle ne kadar örtüsüyor, esbaskanlari degistirmeye gerek var mi, çünkü Minsk Grubu sadece bu üç ülkeden olusmuyor. Bu üç ülke, aslinda, dürüst olmak gerekirse, geri kalanini izole etti" dedi.

Aliyev, "Ayrica, herhangi bir sekilde yardim etme arzusunu ifade eden diger tüm kuruluslar engellendi. Bunu kesin olarak biliyorum. Bildigim kadariyla 2005 yilinda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde isgali kinayan bir karar almayi basardigimizda Minsk Grubu’nda büyük bir skandal yasandi. Bir süre önce, geçen yil bir disisleri heyeti, sanirim üç AB üye devletinden bakanlar geldi. Bu ziyarete karsi tavir da çok kiskançti. Baska bir deyisle süreci tamamen tekellestirmeye, sadece diger aktörleri degil, Minsk Grubu üyelerini de dislama girisimi, onlarin sadece istatistikçi kalmasina neden oluyor. Birçogu bu grubun kim oldugunu bile bilmiyor. Ilk olarak, bu grubun sürdürülebilirligi açikliga kavusturulmalidir. Ikincisi, ne yapmayi planladiklarina dair bir günlük sunmalilar ve bu günlük, üçü arasinda kararlastirilmalidir. O halde Azerbaycan ve Ermeni taraflari buna karsi tavirlarini açiklamalidir. Henüz bu ilk iki husus yok. Bu nedenle prensip olarak konusulacak bir konu da yoktur. Deneyim söz konusu oldugunda, deneyim iyi bir seydir, ancak yalnizca olumlu bir deneyimse. Bu yüzden bir seyler bulmalari gerektigini düsünüyorum, bir karara varmalari gerekiyor” seklinde konustu.



“Laçin koridoru kontrolümüz altinda”

Azerbaycan’in izin olmadan Hankendi’ye yasa disi yapilan ziyaretlere deginen Aliyev, "Rusya bu tür yasa disi ziyaretler nedeniyle defalarca tarafimizca resmi olarak kinandi. Hem Savunma Bakanimiz (Zakir Hasanov) mevkidasina mektuplar gönderdi hem de baris gücü baskani azarlandi ve Valeri Pekress’in son yasadisi ziyaretiyle ilgili olarak ayni adimlar atildi. Bize görmedik, bilmiyorduk, siradan bir arabayla geldi gibi bahaneler uydurdular. Organize bir gezi oldugunu söylemeliyim. Çünkü Valeri Pekress istedigi eskortla gidemedi ve çok sinirli sayida kisi onunla gitti. Oraya gittiler ve geri döndüler. Döndükten sonra haber geldi. Çünkü muhtemelen onlari Laçin koridorunda durduracagimizdan korktular. Çünkü orada olduklarini bilseydik biz onlari kesinlikle geri birakmazdik. Laçin koridoru bizim kontrolümüz altinda. Orada ilerleyen herhangi bir arabayi durdurabiliriz ve kimse bize bir sey söyleyemez. Genel olarak giris ve çikista, Hankendi’de ve çevresinde meydana gelen tüm olaylar hakkinda dogru bilgiye sahip oldugumuzu söyleyebilirim. Dolayisiyla bizden bir sey gizlemek, ’görmedik, bilmiyoruz’ demek ciddi degildi” dedi.



“Ermenistan’a ne kadar para verilecekse bize de ayni miktarda verilmeli”

Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel’le çok olumlu bir görüsme gerçeklestirdiklerini belirten Cumhurbaskani Aliyev, “Geçen ay Brüksel’deki görüsmemiz için de ayni seyi söyleyebilirim. Bizim için asil mesele Avrupa Birligi ile gelecegimizi dogru planlamakti. Bunu eski liderlerle yaptigim görüsmelerde defalarca dile getirdim. Özel bir beklentimiz yok dedim” ifadelerini kullandi.

Azerbaycan ve AB arasinda son olaylara kadar hiçbir sorunun olmadigini dile getiren Aliyev, “Bu, Ermenistan ve Azerbaycan için öngörülen mali paketin hacmiyle de ilgili. Harap olan Azerbaycan için sadece 140 milyon euro, Ermenistan için ise 2.6 milyar euro tutarinda bir mali paket öngörülmüs olmasina çok sasirdik. Bu bir adaletsizliktir. Hatta Aralik ayinda Brüksel’de bir Italyan gazeteciye verdigim röportajda gazetecinin bana bunun ne kadar adil oldugunu sordugunu söyleyebilirim. Demek istedigim, bunu söyleyen sadece ben degilim. Bu zaten Avrupa’da yaygin bir sorun. Bunu toplum içinde hep söyledim. Bu bir adaletsizlik ve bir açiklamaya ihtiyacimiz var. Bu adaletsizlige elbette sessiz kalmayacagiz. Bu AB-Azerbaycan iliskilerine çok büyük olumsuz etkisi olacak. Ermenistan’da tek bir bina bile yikilmadi. Lübnan büyüklügündeki topraklarimiz tamamen yok edildi. Bize sadece 140 milyon, onlara 2.6 milyar. Neye dayanarak, açiklama yapsinlar” dedi.

Kaynak: İHA