Almanya 3 Nükleer Santralini Daha Kapatti

Almanya’da son 6 nükleer santralden 3’ünün fisi çekildi. Ülkede enerji ihtiyacinin yüzde 80’inin yenilenebilir kaynaklarindan saglanmasi hedefleniyor.

Almanya 3 Nükleer Santralini Daha Kapatti


Çernobil faciasindan bu yana en büyük nükleer felaket olan 2011’deki Fukusima felaketinden sonra asamali olarak nükleer santrallerin faaliyetlerini durdurma kararinin alindigi Almanya’da son 6 nükleer santralden 3’ü daha kapatildi. Brokdorf, Grohnde ve Gundremmingen C reaktörlerinin 30 yil sonra fisi çekilirken, kalan 3 nükleer santral ise (Isar 2, Emsland ve Neckarwestheim II) 2022’nin sonunda kapatilacak. Brokdorf ve Grohnde nükleer tesislerini isleten Preussen Elektra sirketinin CEO’su Guido Knott güvenlik konusundaki kararliliklari için personele tesekkür ederek, "Almanya’da onlarca yildir güvenli, iklim dostu ve güvenilir elektrik tedarikine ciddi bir katki sagladik" dedi.



Yenilenebilir enerji kaynaklarinin, enerji talebinin yüzde 80’ini karsilamasini hedefleniyor

Artan enerji maliyetlerine ragmen nükleer santrallerin kapatilmasi Avrupa’nin en büyük ekonomisi için artik geri dönülemez bir adim olarak görülüyor. Ülkedeki 6 nükleer santralin 2021’de Almanya’daki elektrik üretiminin yaklasik yüzde 12’sini karsiliyordu. Yenilenebilir enerji yüzde 41 paya sahip iken, kömür yaklasik 28, gaz yaklasik yüzde 15 paya sahip. Almanya, rüzgar ve günes enerjisi altyapisini genisleterek 2030 yilina kadar yenilenebilir enerji kaynaklarinin elektrik talebinin yüzde 80’ini karsilamasini hedefliyor.
Kaynak: İHA