Lübnan'da Akaryakitin Gelecek Hafta Sonunda Bitecegi Öngörülüyor

Lübnan'daki Benzin Istasyonu Sahipleri Sendika Üyesi George elBraks: 'Ilave miktar ithal edilmedigi için akaryakit istasyonlarindaki benzin stoklarinin gelecek hafta sonunda bitecegi tahmin ediliyor'.

Lübnan'daki Benzin Istasyonu Sahipleri Sendika Üyesi George el-Braks, gelecek haftanin sonunda ülkedeki akaryakit istasyonlarinda yakitin bitecegi öngörüsünde bulundu.

Konuyla ilgili AA muhabirine açiklamalarda bulunan Braks, "Ilave miktar ithal edilmedigi için akaryakit istasyonlarindaki benzin stoklarinin gelecek hafta sonunda bitecegi tahmin ediliyor." dedi.

Braks, Lübnan Merkez Bankasinin, daha fazla miktar akaryakit ithal etmek için dolar cinsinden yeni finansal kredi açilmasina henüz onay vermedigini kaydetti.

- Akaryakit istasyonundaki kavgada bir kisi yaralandi

Öte yandan, görgü taniklarindan alinan bilgiye göre, baskent Beyrut'un güneyinde bir akaryakit istasyonunda çikan kavgada 1 kisi yaralanirken, protestocular da kent merkezinde bir ana caddeyi çöp konteynerleriyle kapatti.

Akaryakit istasyonlarinda slogan atan vatandaslarin olusturdugu kalabalik nedeniyle Beyrut'u güneye ve kuzeye baglayan ana caddelerde saatlerce trafik yogunlugu olustu. Bazi istasyonlar yakitin bitmesi nedeniyle kapilarini müsterilere kapatti.

Ülkenin güneyindeki Sayda'da da akaryakit eksikligi sonucu elektriklerin kesilmesini protesto eden vatandaslar kentin dogusundaki ana caddeleri çöp konteynerleriyle kapatti.

Uluslararasi Af Örgütü bugün yayimladigi raporda, Lübnanli yetkililerin hastanelere yakit saglamayi ihmal ederek vatandaslarin saglik haklarini ihlal ettigini ve hayatlarini tehlikeye attigini açikladi.

- Ülkedeki akaryakit krizi

Son 30 yilin en büyük ekonomik krizinin yasandigi Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarindaki akaryakiti, Merkez Bankasi üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasi, 12 Agustos itibariyla uygulanmak üzere akaryakita saglanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur üzerinden hesaplanacagini ve böylelikle akaryakit sübvansiyonunun kaldirilacagini açiklamisti.

Merkez Bankasi'nin, akaryakita yönelik devlet destegini kaldirma kararindan sonra hükümet, 21 Agustos'ta yoksul aileler için "yardim karnesi" saglanincaya kadar yakittaki sübvansiyonu azaltarak sürdürecegini duyurmustu.

Basbakan Hassan Diyab, yaptigi açiklamada, Merkez Bankasi'nin sübvansiyonu kaldirma kararindan önce 3 bin 900 Lübnan lirasi üzerinden satisa sunulan akaryakitin 8 bin liradan vatandasin hizmetine sunulacagini, 8 bin liranin üzerindeki farkin ise devlet tarafindan üstlenilecegini kaydetmisti.

Ülke genelindeki uzun benzin kuyruklarinda zaman zaman gerilim yükseliyor ve silahli kavgalara dönüsen olaylar da yasaniyor.
Kaynak: AA