Israil Polisinden Kudüs'teki Filistinli Tutuklulara Destek Gösterisine Müdahale Açiklamasi 4 Yarali

Israil polisinin isgal altindaki Dogu Kudüs’ün Eski Sehir bölgesi çevresinde Filistinli tutuklulara destek amaciyla düzenlenen gösteriye müdahalesinde 4 kisi yaralandi.

Aksam saatlerinde Dogu Kudüs’ün Eski Sehir bölgesinin Sam Kapisi’nda toplanan onlarca Filistinli, Israil’in cezaevlerindeki tutuklulara baskilarini protesto etmek ve tutuklulara destek vermek amaciyla gösteri düzenledi.

Mescid-i Aksa’da kilinan yatsi namazindan sonra Kubbetu’s Sahra ile Kible Mescidi arasindaki revaklarin altinda toplanan bir grup Filistinli genç de tutuklulara destek sloganlari atarak, tekbir getirdi.

- Polis Sam Kapisi’ndaki göstericilere müdahale etti

Israil polisi, Sam Kapisi’nda toplanan Filistinli göstericilerin uzun süre kalmasina izin vermedi.

Atli polisler ile toplumsal olaylara müdahale aracinin (TOMA) hazir bulundugu bölgede, polisler Filistinli göstericileri dagitti.

Filistin Kizilayindan yapilan yazili açiklamada, Israil polisinin göstericilere ses bombasi attigi ve plastik mermi kullandigi belirtildi.

Açiklamada, polislerin müdahalesinde 2 Filistinlinin plastik mermiyle, 1 Filistinlinin ses bombasiyla, 1 Filistinlinin de darp sonucu yaralandigi kaydedildi.

Polisin müdahalesi sonucu Filistinli gençler Sam Kapisi’ndan Sahire Kapisi’na kadar tekbir getirerek ve sloganlar atarak uzaklasti.

Ayrica Sam Kapisi’ndan Sahire Kapisi’na uzanan Kanuni Sultan Süleyman Caddesi boyunca polis ile göstericiler arasinda kovalamaca yasandi.

Sam Kapisi’ndaki gerginlik devam ediyor.

Filistin Kurtulus Örgütü’ne (FKÖ) bagli Filistin Esirler Heyeti bugün yaptigi açiklamada, Israil güçlerinin Filistinli tutuklulara yönelik "Nazi suçlari" isledigini belirterek, uluslararasi topluma Filistinli tutuklulari korumasi için devreye girme çagrisinda bulunmustu.

- Ne olmustu?

Filistinli 6 tutuklu, 6 Eylül sabahi, Israil'in kuzeyinde yer alan yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden tünel kazarak kaçmisti.

Israil Kamu Yayin Kurulusu (KAN), Fetih Hareketi'nin silahli kanadi El-Aksa Sehitleri üyesi Zekeriya ez-Zebidi ile Islami Cihad Hareketi mensubu Yakub Nufeyat, Muhammed Kasim el-Arida, Yakub Mahmud Kadri, Eyhem Fuad Kemamci, Mahmud Abdullah el-Arida'nin cezaevinde ayni kogusta kaldiklarini ve 10 metrelik bir tünel kazdiklarini bildirmisti.

Israil'deki yüksek güvenlikli hapishanelerden biri olan Gilboa Hapishanesi, Irlandali uzmanlarin gözetiminde insa ettirilerek 2004'te açilmisti.

Kaynak: AA