Adiyaman'da Köylüler 65 Milyon Yillik Oldugu Degerlendirilen Fosil Buldu

Adiyaman’in Kahta ilçesinde, 65 milyon yillik oldugu degerlendirilen deniz istiridyesinin fosili bulundu.

Bogazkaya Mahallesi'nde yasayan 83 yasindaki Sirri Kaya, köyün yakinlarindaki gezdigi esnada ormanlik alanda degisik yapida bir tas gördü.

Tasi alip eve getiren Kaya, durumu Müze Müdürlügü yetkililerine bildirdi.

Müze Müdürlügü ekipleri, ilk incelemede bulunan tasin 65 milyon deniz istiridyesinin fosiline ait oldugunu tespit etti. Ekipler, bölgede yaptiklari incelemede birçok fosilin daha oldugunu ve bölgede genis çapli çalisma yapilacagini bildirdi.

Yetkililer, söz konusu canlinin Kretase döneminden Kuvaterner dönemine kadar yasadigini belirtti.

Kaya, AA muhabirine, köyün etrafinda buna benzer taslari çokça gördügünü ancak bunun fosil oldugunu bilmedigini dile getirdi.

Taslarin incelenip turizme kazandirilmasini isteyen Kaya söyle konustu:

"Ormanlik alanda bazen gezinti yapiyorum. Dikkatimi bir tas çekti, aldim, içinde degisik seyler oldugunu fark ettim. Çocuklarim internetten bunu arastirdiklarinda fosil oldugunu söylediler. Daha sonra Adiyaman'dan müze çalisanlarin buraya geldiklerini ve bu fosiller hakkinda arastirma yaptiklarini ögrendim. Ben de yetkililere ulasip tasi gösterdim. Bu tasi istenirse yetkililere teslim edecegim, bende kalirsa da evimde muhafaza edecegim."

Kaynak: AA