Gine'de Askeri Darbe Sonrasi Sokaga Çikma Yasagi Ilan Edildi

Vali ve kaymakamlarin görevleri bölge komutanlarina devredildi 6 Eylül Pazartesi Alpha Conde hükümetinin tüm unsurlari ve kurum temsilcileri cumhurbaskanligi sarayina çagrildi Conde'nin saglik durumunun iyi oldugu belirtildi.

Gine'de yasanan askeri darbe sonrasi ülkede ikinci bir emre kadar sokaga çikma yasagi ilan edildigi duyuruldu.

Darbeyi gerçeklestiren askerlerin olusturdugu Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesinden (CNRD) yapilan açiklamada, vali ve kaymakamlarin görevlerinin bölge komutanlari tarafindan devralindigi kaydedildi.

Açiklamada, Alpha Conde hükümetinin tüm unsurlari ve kurum temsilcilerinin, 6 Eylül Pazartesi yerel saat ile 11.00'de cumhurbaskanligi sarayina çagrildigi ve toplantiya katilmamanin CNRD'ye isyan olarak kabul edilecegi bildirildi.

Memurlara, pazartesi itibariyla islerine gitmesi çagrisinda bulunulan açiklamada, 20.00 itibariyla ikinci bir emre kadar tüm ülkede sokaga çikma yasagi uygulandigi da duyuruldu.

Açiklamada, Cumhurbaskani Alpha Conde'nin durumunun iyi oldugu ve doktoruyla da iletisim kurdugu kaydedildi.

- "Saçinin teline bile dokunmadik degil mi?"

Gine'nin baskenti Konakri'de Cumhurbaskanligi Sarayi Sekoutoureya ve idari binalarin bulundugu Kaloum bölgesinden dün sabah silah sesleri duyulmustu.

Olaydan birkaç saat sonra, Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) basindaki Albay Mamady Doumbouya'nin, yönetime el koyduklarina iliskin açiklamalarinin yer aldigi bir video sosyal medyada dolasima sokulmustu.

Ayni saatlerde Cumhurbaskani Conde'nin de askerler tarafindan alikonulmasina iliskin görüntüler paylasilmisti.

Videoda Conde'nin bir grup askerle bir odada bekledigi ve askerlerden birinin bitkin haldeki Conde'ye "Saçinin teline bile dokunmadik degil mi?" sorusunu yönelttigi, Conde'nin ise cevap vermedigi görülmüstü.

- Cuntanin adi "Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesi"

Görüntülerin sosyal medyada yer almasindan kisa süre sonra, Doumbouya liderligindeki bir grup asker, devlet televizyonu RTG'ye giderek canli yayinda darbe bildirisi okumustu.

Doumbouya, ülkedeki kötü gidisat nedeniyle yönetime el koyduklarini ve Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesini (CNRD) kurduklarini duyurmustu.

Hükümetin, anayasanin, kamu kurumlarinin feshedildigini kaydeden Doumbouya, hava ve kara sinirlarinin kapatildigini söylemisti.

- Darbenin arkasindaki isim Fransiz Yabanci Lejyonu'ndan

Conde hükümetinin Albay Doumbouya ile GFS'nin yapisi konusunda bir süredir anlasmazliklar yasadigi biliniyordu.

Doumbouya, Fransiz Yabanci Lejyonu'nda bir süre görev yaptiktan sonra 2018'de Conde tarafindan olusturulan GFS'nin basina getirilmisti.

Cumhurbaskani Alpha Conde'ye karsi, 19 Temmuz 2011'de de darbe girisiminde bulunulmus ve konutuna roketli saldiri düzenlenmisti.

Cumhurbaskani Conde, 18 Ekim 2020'de yüzde 59,49 oy alarak 3'üncü kez cumhurbaskani seçilmisti.

- Üçüncü dönem adaylik tartismalari

Ülkenin 1958'de bagimsizligini kazanmasindan bu yana ilk demokratik güç degisimiyle Aralik 2010'da 5 yilligina seçilerek göreve gelen Conde, 2015'te yeniden cumhurbaskanligi koltuguna oturmustu.

Cumhurbaskaninin en fazla 2 dönem üst üste görev yapabildigi ülkede ikinci dönemi 2020 Aralik'ta sona eren Conde'nin üçüncü dönem de seçilebilmesine imkan saglayacak anayasa degisikligi referandumu 22 Mart 2020'de yapilmisti.

83 yasindaki Conde'nin 3'üncü dönem adayligi, ülkenin en çok tartisilan gündem maddesi olmustu.
Kaynak: AA