CHP Sözcüsü Öztrak, MYK Toplantisina Iliskin Açiklama Yapti Açiklamasi

'Çocuklarimizin sagligini korumak için alinan tedbirler konusunda tüm veliler bilgilendirilmeli, egitim sürecinin tarafi olan bütün unsurlar birlikte hareket edebilmelidir' '(Orta Vadeli Program) Gelecek yillara ait büyüme, ortalama döviz kuru, enflasyon, istihdam artisi hedefleri ve issizlik tahminleri oldukça iyimser' 'Taciz asla kabul edilemez. Erzurum Il Baskaninin istifasi alinmistir. Bunun disinda süreç yargida isleyecektir, hukuk ne diyorsa o olacaktir'

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Çocuklarimizin sagligini korumak için alinan tedbirler konusunda tüm veliler bilgilendirilmeli, egitim sürecinin tarafi olan bütün unsurlar birlikte hareket edebilmelidir." dedi.

Kovid-19'a yönelik asilamadaki gecikmelerin çocuklarin sagligini tehdit ettigini belirten Öztrak, "Asilamayi hizlandirmak için gerekiyorsa dünyadaki diger ülkelerin yaptigi gibi ödül ve tesvik programlari uygulanabilir." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu baskanliginda toplandi.

Toplantiya iliskin açiklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, hafta sonunda Avrupa Kadinlar Voleybol Sampiyonasi'nda bronz madalya alan "Filenin Sultanlari"ni kutladi.

Hafta sonunda milli kurtulus mücadelesi ve partileri açisindan tarihi bir gün olan Sivas Kongresi'nin yil dönümü oldugunu hatirlatan Öztrak, basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu topraklari vatan kilmak için canlarini ortaya koyan tüm kahramanlari saygi, rahmet ve minnetle andi.

Öztrak, uzun bir aranin ardindan okullarda yüz yüze egitimin yeniden basladigini animsatti ve yeni egitim ve ögretim yilinda tüm ögrencilere ve ögretmenlere basarilar diledi.

Türkiye'nin salginda okullarini en uzun süre kapali tutan ülkelerden biri oldugunu, salginda pek çok ögrencinin uzaktan egitime ulasamadigini, ulasanlarin bir sey anlamadigini savunan Öztrak, bu açigi kapatmak için hükümete, egitimcilere, velilere ve ögrencilere büyük görev ve sorumluluk düstügünü kaydetti.

Öztrak, söyle konustu:

"Sinif mevcutlari hala çok kalabalik olan okullarimiz var. Bu okullarda ögrenci yogunlugunu azaltmak için ikili egitime geçmek bir seçenek olabilir. Yine ögretmen ve okul personelinden asisini olmayanlar var. Saglik Bakaninin açiklamasina göre ögretmenlerde iki doz asi orani yüzde 70'lerde. Genel asilanma oraninda ise henüz yüzde 50'yi yakalayamadik. Asilamadaki gecikmeler yavrularimizin da sagligini tehdit ediyor. Asilamayi hizlandirmak için gerekiyorsa dünyadaki diger ülkelerin yaptigi gibi ödül ve tesvik programlari uygulanabilir."

Bazi okullarda hizmetli personel bulunmadigini, bu konuda sikayetler aldiklarini dile getiren Öztrak, okullarda hijyenin nasil saglanacagini sordu.

Kronik hastaligi olan çocuklarin olasi bir bulas durumunda ciddi risklerle karsilasabilecegini, bu çocuklarin egitimi için mutlaka alternatif bir plan gerektigini vurgulayan Öztrak, "Milli Egitim Bakani mutlaka bu konularda milletimizi aydinlatmalidir. Çocuklarimizin sagligini korumak için alinan tedbirler konusunda tüm veliler bilgilendirilmeli, egitim sürecinin tarafi olan bütün unsurlar birlikte hareket edebilmelidir." diye konustu.

- "Hem velilerimiz hem ögrencilerimiz böyle bir egitim sisteminde mutlu degil"

Hükümetin 19 yilda en çok zarar verdigi alanlardan birinin egitim sistemi oldugunu ileri süren Öztrak, ülkede 19 yilda 8 kez Milli Egitim Bakani degistigini kaydetti.

Türkiye'nin, üyesi oldugu OECD ülkeleri içinde egitim becerilerinde sonlarda oldugunu, "ev genci" oraninda en basta bulundugunu dile getiren Öztrak, OECD verilerine göre, 15-29 yas arasinda her on gençten üçünün çalismadigini ve bir okulda okumadigini söyledi.

Öztrak, atanamayan yüz binlerce ögretmenin umutla bekledigini, atanabilen ögretmenlerin de hak ettikleri gelire ulasamadigini kaydedek, "Hem velilerimiz hem ögrencilerimiz hem ögretmenlerimiz böyle bir egitim sisteminde mutlu degil. Çünkü bu sistemin merkezinde bilim yok, ortak akil yok, istisare yok. CHP iktidarinda, kroniklesen bu sorunlari çözmeye kararliyiz." dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Rize Ikizdere'de CHP'yi elestirdigini ifade eden Öztrak, söyle devam etti:

"'Bir dikili tasiniz olsun. Var mi bunlarin bir dikili tasi?' diyerek, kendince bizi elestirmeye kalkti. Beyefendi, Rize demek çay demek, çay demek CHP demektir. Çayi Karadeniz ile tanistiran kim? Çayin kanununu çikaran kim? Ilk çay fabrikalarini Rize'de kuran kim?

Hadi Türkiye'nin tarihini bilmiyorsunuz, kendi memleketinizin tarihini de mi bilmiyorsunuz? Bize ayip etmekten sikilmiyorsan bari 'Çayin Babasi' tarimci, Zihni Derin'in aziz hatirasina ayip etmekten utanin. Cumhuriyetin tüm yaptiklarini satip savdiniz. Bari bu eserlerin sahibini bir hayirla yad edin."

- "Tahminlerde olasi küresel finansal dalgalanmalar hiç dikkate alinmamis"

Dün gece 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'in Resmi Gazete'de yayimlandigini belirten Öztrak, Orta Vadeli Program'in ilk defa kanunen yayimlanmasi gereken tarihte yayimlandigini söyledi.

Yeni bakanin yasal sorumlulugunu yerine getirdigini, böylece bütçe sürecinin de resmen basladigini ifade eden Öztrak, Orta Vadeli Program'in seçim sürecini de baslattigini kaydetti.

Öztrak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Gelecek yillara ait büyüme, ortalama döviz kuru, enflasyon, istihdam artisi hedefleri ve issizlik tahminleri oldukça iyimser. Bu yönetimin ekonomideki son üç yillik performansina bakildiginda, Orta Vadeli Program sanki Alis'in Harikalar Diyarinda kitabi gibi geliyor.

Buna ragmen 2011’de Erdogan’in 2023 için taahhüt ettigi hedeflerin artik yalan oldugu, bu Orta Vadeli Program ile son bir kez daha tescillendi. 2 trilyon dolar olmasi gereken milli gelir, OVP'ye göre 2023'te güya 925 milyar dolar olacakmis. Birincisi ilk 10 ekonomi arasina girme hedefi gerçeklesmiyor. 2023'te dünya ile ilgili tahminlere göre 18. sirada kaliyoruz. '2023'te 25 bin dolar olacak' denen kisi basi gelir, dün gece açiklanan OVP'ye göre o da olursa, 10 bin 703 dolar olacakmis. Erdogan’in vaatlerine göre 2023'te 500 milyar dolar olmasi gereken ihracat, OVP'ye göre 242 milyar dolarda kalacak. 2023’de yüzde 5 olmasi gereken issizlik ise OVP'ye göre yüzde 11,4 olacakmis."

Faik Öztrak, bu verilere göre 2023'ün gelir ve ihracat hedeflerinin iki kattan fazla iskontoya ugradigini, issizlik hedefinin ise iki kattan fazla arttigini belirtti. Öztrak, "Bu tablonun sorumlusu elbette Erdogan'dir. Erdogan sözünü yerine getiremedigi için milletimizden derhal özür dilemelidir." ifadesini kullandi.

2023 hedeflerinden yari yariya sapmaya ragmen OVP'nin üç yillik büyüme tahminlerinin hala çok iyimser oldugunu dile getiren Öztrak, "2018-2021 döneminde, yilda ortalama yüzde 3,8 büyüyen ekonominin 2022-2024 döneminde, ortalama yüzde 5,3 büyüyecegi neye göre tahmin edilmis?" sorusunu yöneltti.

Öztrak, 2022-2024 döneminde yilda ortalama 1 milyon 170 bin istihdam artisi öngörüldügünü belirterek, üç yil üst üste 1 milyonun üzerinde is verilen bir dönemin daha önce görülmedigini söyledi.

Faik Öztrak, "Tahminlerde olasi küresel finansal dalgalanmalar hiç dikkate alinmamis. Özellikle 2023 ve 2024 yillarinda dolarla milli geliri makyajlamak adina kurdaki artis, enflasyonun ve deflatörün altinda tutulmus." dedi.

OVP'nin 2021 enflasyon tahmininin yüzde 16,2 oldugunu, bunun Merkez Bankasinin temmuz sonunda yaptigi yüzde 14,1'lik tahmininin üzerinde bulundugunu ifade eden Öztrak, OVP'nin 2023 enflasyon tahmininin yüzde 8 oldugunu, Merkez Bankasinin ise hala 2023'te enflasyonun yüzde 5 olacagini öngördügünü kaydetti.

Merkez Bankasinin bir buçuk ay önce cari islemler açiginin 2021'de 11 milyar dolar, OVP'nin ise cari açigin bu yil 21 milyar dolar olacagini söyledigini belirten Öztrak, "Bunun hangisi dogru?" sorusunu yöneltti.

OVP'nin bütçe tahminlerine bakildiginda ise 2022-2024 döneminde bütçe açiginin milli gelire oranla ortalama yüzde 3,2 olacagini, program tanimli dengenin ise gelecek üç yil boyunca açik vermeye devam edecegini söyleyen Öztrak, bütçenin en çok faiz lobilerini sevindirecegini ileri sürdü.

- "Heyetimiz Irak Türkmen Cephesi yetkilileriyle görüsecek"

Faik Öztrak, açiklamasinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

"Erzurum'daki taciz iddialari ile ilgili Il Baskani ile ilgili bir süreç basladi mi?" sorusuna Öztrak, "CHP'de bu tür iddialarin üstü kapatilmaz. 'Kol kirilir yen içinde kalir' denmez. Taciz asla kabul edilemez. Erzurum Il Baskaninin istifasi alinmistir. Bunun disinda süreç yargida isleyecektir, hukuk ne diyorsa o olacaktir." yanitini verdi.

"CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun bir görüsmede Çerkez Ethem'e iade-i itibar verilmesi gerektigini söyledigi belirtildi. Buna tepkiler geldi. Degerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine Öztrak, Kiliçdaroglu'nun bir tarihçi olmadigini ama Kurtulus Savasi'nda kimin ne yapip yapmadigini da gayet iyi bildigini söyledi. Öztrak, asparagas haberler üzerinden kamuoyu gündemini isgal etmenin hiçbir anlami olmadigini belirtti.

"CHP'den Erbil'e giden heyet görüsmeler yapiyor. Erbil'de yapilan temaslara iliskin bilgi verebilir misiniz?" sorusuna karsilik Öztrak, sunlari kaydetti:

"CHP heyeti ziyarete baslamadan önce nerelere gidecegini, kimlerle görüsecegini zaten açikladi. CHP devlet protokolünü ve isleyisini bilen bir partidir. Disisleri Bakanligina da ziyaret hakkinda bilgi verdi. Su an baskonsoloslugumuzla irtibat içinde görüsmeleri sürdürüyor. Bu ziyaret, partimizin iktidara geldiginde hayata geçirecegi en önemli projelerden biri olan Orta Dogu Baris ve Isbirligi Teskilati projesi için görüs alisverisi çerçevesinde yapilmistir. Amacimiz bölge barisini, bölgenin ekonomik gelismesini, bölgede terörün önlenmesini ve bölge ülkelerinin kendi göbeklerini kendilerinin kesmesini saglayacak bir ortami saglamaktir. Emperyal güçlerin buraya müdahale etmesini istemiyoruz. Heyetimiz su anda Kerkük yolunda. Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ile görüsecek. Çarsamba günü Türkiye'ye döndüklerinde görüsmeler ile ilgili daha detayli açiklamalari da yapacaklar."

"ABD'nin bedeli karsiliginda 3 bin Afgan'in Türkiye Cumhuriyeti vatandasi yapilmasi iddiasi kamuoyunun gündeminde. Konuya iliskin açiklamalariniz olacak mi?" sorusu üzerine Öztrak, söyle konustu:

"Rezalet bir iddia ama 250 bin dolarlik konut alana vatandaslik satarsaniz el oglu da bu teklifi yapmaya cesaret eder. Bu iddia vahimdir. Bu isin alti, üstü, önü, arkasi vakit geçirmeden ortaya çikarilmalidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ay yildizli kimligi egemen güçlerin ödeyecegi bedel karsiliginda baska ülkelerin vatandaslarina dagitilacak bir kagit parçasi degildir, olamaz. Daha dün Ömer Çelik, 'Bir mülteci daha almaya tahammülümüz yok.' diyordu. Simdi sarayin yukarilarinda baska pazarliklarin sürdügü iddia ediliyor. Bunu kabul edemeyiz."

"Diyanet Isleri Baskaninin sosyal medya düzenlemesine iliskin açiklamalari oldu. Siz bu açiklamalari nasil degerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Öztrak, Diyanet Isleri Baskaninin görevleri arasinda sosyal medyanin denetlenmesinin bulunmadigini söyledi. Öztrak, "Diyanet Isleri Baskani eger siyaset yapmak istiyorsa cüppesini çikartacak, siyasete gelecek. Diyanet Isleri Baskanligini AK Parti siyasetinin aparati haline getirmeye kimsenin hakki yoktur." dedi.

"Türkiye'deki siginmacilar konusunda bir politika degisikliginin sinyalleri veriliyor. Erdogan'in yeni Taliban yönetimini ikna edebilirse Afgan siginmacilari iade edebilecegi, Suriyeliler için de benzer planin gündemde oldugu ifade ediliyor. Bu konuda degerlendirmeniz nedir?" sorusuna Öztrak, su yaniti verdi:

"Genel Baskanimiz bunlarin yapilmasi, böyle hareket edilmesi gerektigini yillardir söylüyor. Onlar da bugüne kadar Genel Baskanimiza bu konuyla ilgili olmadik suçlamalarda bulunuyor ama belli ki simdi hatalarindan dönmeye çalisiyorlar. O da bugün yarin ne yaparlar belli degil. Aklin yoluna bugün gelmisler, gelmek zorunda kalmislar ama sunu da unutmayin, daha 1 ay önce 'Finansi iyi yönettigimiz için mülteci almaya devam edecegiz' diyen Erdogan'di. Simdi tam tersini söylüyormus.

Akliselimin gösterdigi bu noktaya gelene kadar bu milletin sirtina en az 40 milyar dolarlik fatura yüklendi. Milyonlarca Suriyeli ülkemize sigindi. Bir de bu gelenlerle ilgili bir bakan yardimcisi anormal bir artis yok diyor. Bu bakan yardimcisi bize laf yetistirecegine sokaga çikip bir baksin, görevini yapsin."

Kaynak: AA