Ulastirma Ve Altyapi Bakanligi, Fahis Fiyattan Yolcu Bileti Satan Firmalara Siki Denetim Uyguluyor

Bakanliga bagli Ulastirma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlügü, agustosta 864 otobüs isletmecisini ve 3 bin 612 otobüsü denetledi Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: 'Kara yolu denetim istasyonlarindan alinan veri ve görüntüler üzerinden yapilan 'Uzak Denetim Sistemi'nin pilot çalismalari tamamlandi' 'Sistem 1 Ocak 2022'den itibaren yayginlastirilacak'.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Ulastirma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlügü, fahis fiyattan yolcu bileti satan isletmeleri mercek altina alirken sadece geçen ay 864 otobüs isletmesi ile 3 bin 612 otobüs denetlendi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, Ulastirma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlügünün, yolcu tasimaciliginda etkin denetimler yapmaya devam ettigi bildirildi.

Bu kapsamda agustosta 864 otobüs isletmecisi ve 3 bin 612 otobüsün denetlendigi belirtilen açiklamada, "Denetimlerde, fahis bilet fiyatlarinin yani sira korsan tasimacilik yapilip yapilmadigi, yetki belgeleri, zaman ve ücret tarifesine uyum, sürücülerin uygun yeterlilik belgeleri ve biletler de kontrol ediliyor. Özellikle Cumhurbaskanligi Iletisim Merkezi (CIMER) basta olmak üzere vatandaslardan gelen sikayetler degerlendiriliyor." bilgisi verildi.

Açiklamada, sikayetlerin tek tek incelendigi, sehirler arasi yolcu tasimaciligi yapan otobüsler ve isletmelere yönelik denetimlerin de siki tutuldugu ifade edilerek, agustosta 1709 uyarma, 626 idari para cezasi olmak üzere toplam 2 bin 335 islem uygulandigi kaydedildi.

- Ulastirma Hizmetleri Denetim Yönetmeligi 1 Ocak 2022'de yürürlüge girecek

Açiklamada görüslerine yer verilen Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, sahada edinilen tecrübeler, bugünün gelisen sartlari ve dijitallesme gibi nedenlerden dolayi Ulastirma Hizmetleri Denetim Yönetmeligi'nin yayimlandigini animsatti.

Yönetmeligin 1 Ocak 2022'de yürürlüge girecegini vurgulayan Karaismailoglu, "Yeni mevzuatla denetimlerin yillik planlar kapsaminda belirlenmesi, performans hedeflerine göre düzenli yapilmasi, risk analiziyle denetimlerin etkinlestirilmesi, ceza tutanaklarinin elektronik ortamda düzenlenmesi ve teblig edilmesi, uzaktan algilama sistemleri ile denetimlerin yayginlastirilmasi saglanacaktir." ifadelerini kullandi.

Bakanlikça yürütülen "Denetimlerin Etkinlestirilmesi Projesi"ne de deginen Karaismailoglu, gelistirilen mobil denetim uygulamasi kullanilarak, denetleyici personelin tablet üzerinden denetim süreçlerinin yürütülmesini saglayacagini bildirdi.

Karaismailoglu, mobil uygulamanin tüm denetim alanlarinda kullanilabilmesi için çalismalarin devam ettigini belirterek sunlari kaydetti:

"Kara yolu denetim istasyonlarindan alinan veri ve görüntüler üzerinden yapilan 'Uzak Denetim Sistemi'nin pilot çalismalari tamamlandi. Sistem 1 Ocak 2022'den itibaren yayginlastirilacak. Böylelikle, bölge müdürlüklerimizde kurulacak uzak denetim merkezlerinde esya tasimaciligina iliskin yetki belgesi kontrollerinin uzaktan yapilmasi planlaniyor."
Kaynak: AA