Türkiye'nin 'Salçalik Domates Üretim Merkezleri'nden Bursa'da Verim Yüz Güldürüyor

Il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygül: 'Bu yil kilogram basina 60 kuruslardan baslayip 90 kurusa kadar yükselen fiyat yelpazesiyle üreticinin yüzü gülüyor. Bu fiyat durumu, çiftçimizin gelecek yillarda daha fazla üretmesini saglayacak' Üretici Hasan Senel: 'Salçalik domateste verim çok iyi. Ürünlerde hiç hastalik görülmedi, kalitesi çok yüksek'

SINAN BALCIKOCA - Türkiye'nin salçalik domates üretim merkezlerinden Bursa'da ürünün verimi ve kalitesi çiftçiyi sevindirdi.

Özellikle Karacabey ve Mustafakemalpasa ilçelerinde önemli oranda yetistirilen salçalik domateste bu sene 1 milyon tonun üzerinde rekolte bekleniyor.

Ülke genelindeki salça fabrikalari için üretim yapan çiftçilerin, temmuz sonunda basladiklari hasatta sona yaklasildi. 200 bin dekardan fazla arazide ekilen domatesler, kilogrami 90 kurustan salça fabrikalarina gönderiliyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, dünya domates üretiminin 179 milyon ton oldugunu, bunun 62,8 milyon tonunun Çin'den karsilandigini söyledi.

Aygül, Çin'i 19 milyon tonla Hindistan'in, 12,8 milyon tonla da Türkiye'nin izledigini aktardi.

Sebze ve meyve üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezlerinden Bursa'nin salçalik domates üretiminde üs konumunda bulundugunu dile getiren Aygül, söyle konustu:

"Ülkemizin salçalik domates üretimi 4,5 milyon ton. Bunun 1 milyon tondan fazlasi Bursa'da üretiliyor. Bursa'nin da önemli kismini Karacabey karsiliyor. Ayrica ilimizde 270 ton sofralik domates üretimi, 17 de salça fabrikasi var. Bu rakamlarin hepsini üst üste koydugumuzda Bursa'nin domates üretiminde Türkiye'nin önemli kentlerinden oldugunu söyleyebiliriz. Bu yil dekar basina verim iyiydi, ürün kalitesi de çok yüksek. Geçen yil 30 kurusa kadar düsen fiyatlar, bu sene 60 kurusun altina düsmedi."

- "Bursa'nin bitkisel üretimi 2020'de yüzde 10 büyüdü"

Aygül, Bursa'nin salçalik domates üretimiyle ülke ihracatina da önemli katki sagladigini vurguladi.

Salçalik domates piyasasinda 2021 fiyatlarina deginen Aygül, "Bu yil kilogram basina 60 kuruslardan baslayip 90 kurusa kadar yükselen fiyat yelpazesiyle üreticinin yüzü gülüyor. Bu fiyat durumu, çiftçimizin gelecek yillarda daha fazla üretmesini saglayacak. Emegi geçen üreticilerimize tesekkür ediyorum." dedi.

Çiftçilerin yeni tip koronovirüs (Kovid,19) salginina ragmen üretime devam ettigini anlatan Aygül, Bursa'nin geçen yil bitkisel üretimde yüzde 10 civarinda büyüme kaydettigi bilgisini paylasti.

Geçen sene bitkisel üretimin, 2019'a göre 5,2 milyon tondan 5,7 milyon tona yükseldigini aktaran Aygül, bu seneyi 2020'den fazla üretim rakamlariyla kapatmayi umduklarini sözlerine ekledi.

Uzun yillardir domates üreten Karacabey'e bagli Dagkadi Mahallesi'nin Muhtari Hasan Senel ise mayista ektikleri üründe 90 günden sonra verim almaya basladiklarini belirtti.

Karacabey Ovasi'nda ürettikleri domateslerin salça fabrikalarindan çok talep gördügünü dile getiren Senel, "Bu yil salçalik domateste verim çok iyi. Ürünlerde hiç hastalik görülmedi, kalitesi çok yüksek. Karacabey bölgemizde serbest piyasada 90 kurustan islem görüyor. Insallah önümüzdeki yillarda taban fiyatlar daha çok yükselir." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA