Türkiye Vodafone Vakfi, Köy Okullarina 'Teknoloji Sinifi' Kuruyor

Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel: 'Köy Okullari projesinde ögrenci, ögretmen ve velileri kapsayan 3 farkli egitim programi uyguluyoruz. Bu programlarla önümüzdeki bir yillik süreçte, 30 ilde toplam 60 ögretmenle çevre köyler dahil olmak üzere 6 bin çocuk ve 2 bin 500 veliye ulasmayi hedefliyoruz' '20 köy okulunda teknoloji siniflarimizi ögrencilerimizin kullanimina sunmanin mutlulugunu yasiyoruz. Geriye kalan 10 okulumuzda da ekim sonuna kadar teknoloji siniflarimizi açmayi hedefliyoruz' 'Türkiye Vodafone Vakfi çatisi altinda çocuklarin teknoloji okuryazarligini artirmak hedefiyle 5 yil önce Habitat Dernegi is birligiyle baslattigimiz Yarini Kodlayanlar projesiyle bugüne kadar 81 ilde 195 bine yakin çocugumuza kodlama ögrettik'

Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, Köy Okullari projesinde ögrenci, ögretmen ve velileri kapsayan 3 farkli egitim programi uyguladiklarini belirterek, "Bu programlarla önümüzdeki bir yillik süreçte, 30 ilde toplam 60 ögretmenle çevre köyler dahil olmak üzere 6 bin çocuk ve 2 bin 500 veliye ulasmayi hedefliyoruz." dedi.

Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi tarafindan dijital gelecege hazir nesiller yetistirilmesi hedefiyle hayata geçirilen "Yarini Kodlayanlar" projesinde, egitimde firsat esitligi saglamak üzere atilan adimlara bir yenisi eklendi.

5'inci yilina giren projede, kirsal bölgelerdeki ögrencilerin teknolojiye erisimini artirmak amaciyla 20 köy okulunda tam donanimli teknoloji siniflari açildi. Projeksiyon cihazi, 3D kalem, bilgisayar, 3D yazici, egitim ve STEM kitleri, Zoom iletisim ve etkinlik araçlarinin yer aldigi siniflarda, ögrencilere kodlama basta olmak üzere çesitli teknoloji egitimleri verilecek.

Ekim sonuna kadar toplam 30 okula ulasmasi hedeflenen projede, bir yilda 60 ögretmenle çevre köyler dahil olmak üzere toplam 6 bin çocuga ulasilacak. Ayrica, ailelere yönelik düzenlenecek özel bulusma ve egitimlerle yaklasik 2 bin 500 veliye ulasilmasi hedefleniyor.

Bu çerçevede kirsalda kurulan teknoloji siniflari için Kocaeli Derince Ishakcilar Ortaokulu'nda düzenlenen açilis törenine, Kocaeli Vali Yardimcisi Abdul Rauf Ulusoy, Kocaeli Il Milli Egitim Müdürü Ömer Akmansen, Derince Belediye Baskani Zeki Aygün, Derince Ilçe Milli Egitim Müdürü Turgut Cüre, Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, Habitat Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Sezai Hazir ve sanatçi Aras Bulut Iynemli katildi.

- "Çocuklarimiza egitimde firsat esitligi saglamak için kaynaklarimizi seferber etmeyi sürdürecegiz"

Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, törende yaptigi konusmada, yaptiklari her isin bir amaca dokunmasi gerektigine inandiklarini ifade etti.

Türkiye Vodafone Vakfi çatisi altinda çocuklarin teknoloji okuryazarligini artirmak hedefiyle 5 yil önce Habitat Dernegi is birligiyle baslattiklari "Yarini Kodlayanlar" projesiyle bugüne kadar 81 ilde 195 bine yakin çocuga kodlama ögrettiklerini bildiren Süel, sunlari kaydetti:

"Geçtigimiz nisan ayinda önemli bir adim daha atarak ülkemizin farkli noktalarindaki 30 köy okulunda tam donanimli teknoloji siniflari açacagimizi duyurmustuk. Bugün de bu sözümüzü tutmanin ve toplam 20 köy okulunda teknoloji siniflarimizi ögrencilerimizin kullanimina sunmanin mutlulugunu yasiyoruz. Geriye kalan 10 okulumuzda da ekim sonuna kadar teknoloji siniflarimizi açmayi hedefliyoruz. Köy Okullari projesinde ögrenci, ögretmen ve velileri kapsayan 3 farkli egitim programi uyguluyoruz. Bu programlarla önümüzdeki bir yillik süreçte, 30 ilde toplam 60 ögretmenle çevre köyler dahil olmak üzere 6 bin çocuk ve 2 bin 500 veliye ulasmayi hedefliyoruz.

Köy okullarinda kurdugumuz teknoloji siniflariyla dijitallesmeye ihtiyaci olan ama erisim imkani olmayan ögrencilerimiz için bir firsat penceresi açmanin, teknolojiyi çocuklarimizin ayagina getirmenin mutlulugunu yasiyoruz. Bu siniflarimizdan hepimizi gururlandiracak yeni basari hikayelerinin çikmasi, en büyük dilegimiz. Türkiye Vodafone Vakfi olarak, teknolojinin gücünü kullanarak çocuklarimiza egitimde firsat esitligi saglamak için kaynaklarimizi seferber etmeyi sürdürecegiz."

- "Kodlama egitimlerinde hiz kesmeyecegiz, biz bu yola bas koyduk"

Gazetecilerin sorularini da yanitlayan Süel, salgin döneminde çevrim içi verilen kodlama egitimleri ve gelen talebe iliskin bilgi verdi.

Süel, sunlari söyledi:

"Pandeminin hayatimiza girmesiyle 'ne yapacagiz' diye oturup düsündük. Çünkü kodlama egitimleri fiziksel ortamda veriliyordu. Her ne kadar bilgisayar teknolojilerini kapsasa da çok çevik bir hareketle bu egitimleri yüzde 100 online'a dönüstürdük. Hedeflerimizden ve hizimizdan pek bir sey kaybetmedik. Çocuklarimiz okula gelmeden, evdeki internete bagli bilgisayarlarindan online egitimler aldi. Önümüzdeki dönemde de en az geçtigimiz sene kadar bir sayida online egitim vermeyi düsünüyoruz.

Kodlama egitimlerinde hiz kesmeyecegiz, biz bu yola bas koyduk, yaptigimiz isi ölçmeyi seviyoruz. Ölçümlemeyi sadece arkadaslarimizdan, dostlarimizdan duyduklarimizla degil, profesyonel anketlerle, arastirmalarla yapiyoruz. Bu projede 360 derece bir memnuniyet sagladik. Bu da bize güç verdi. Global vakfimiz da bizi çok destekliyor. En iyi projelerden biri olarak Türkiye'yi öngörüyor. Performansimiz giderek artan bir trendde."

Süel, gelisen ve degisen teknolojiye paralel egitimlerde de içeriklerin, modüllerin sürekli yenilendigini ve güncellendigini söyledi.

Çocuklara kodlama egitimlerinin yani sira medya okuryazarligi kapsaminda bir egitim verilip verilmeyecegi yönündeki soru üzerine Süel, "Dünya hepimizden büyük. Dünyayi, çevremizde olani biteni anlamamiz lazim. Gelismeleri iyi okuyabilmemiz gerek. Dolayisiyla medya okuryazarligini veya medyayi takip etme bilincini artirmak tartismaya açik bir konu degil. Bu kesinlikle her yasta, her noktada bir hedef olmali. Bir tane çalisma grubumuz var ve devamli 'yeni ne yapabiliriz, yeni alan nedir' diye çalisiyoruz. Orada yaptigimiz çalismalarda bu konu da basliklarimizdan biri." ifadelerini kullandi.

Süel, açilan siniflarda çalismalarin devamliliginin saglanip saglanmayacagina yönelik soruya da "Bir kere teftis edip 'Tamam biz yaptik, hadi görüsürüz' demekle olmuyor. Is egitim olunca, konu çocuklar olunca hem elektronik esyalar hem de mobilyalar biraz yipraniyor. Tabii ki biz bütçemizin belli bir yüzdesini önümüzdeki süreçte bunlarin yenilenmesi ve tefrisati için ayiracagiz. Sadece bir dokunus yapip birakmak yok." karsiligini verdi.

- "Bu siniflar vesilesiyle çocuklarimizin bilgiye erisimi, teknolojiyle ögrenme yollari kolaylasacak"

Habitat Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Sezai Hazir da "Yarini Kodlayanlar" projesinin kapsamini her geçen gün artirmaktan mutluluk ve gurur duyduklarini ifade etti. Bu baglamda, Türkiye'nin farkli noktalarinda çesitli köy okullarina tam donanimli teknoloji siniflari kurduklarini ve kurmaya devam edeceklerini aktaran Hazir, sunlari kaydetti:

"Özellikle pandemi döneminde dezavantajli bölgelerdeki çocuklarimizin egitim ve teknolojiye erisim durumlari daha da zorlasti. Inaniyoruz ki bu siniflar vesilesiyle çocuklarimizin bilgiye erisimi, teknolojiyle ögrenme yollari kolaylasacak ve 21. yüzyilin gerektirdigi yetkinlikleri kazanabilmek adina imkanlari artacaktir. Çünkü biliyoruz ki 21. yüzyil; yetkinlik sahibi bireylerin toplumlari dönüstürecegi bir zaman dilimi olacaktir. Içerikleri zenginlesen ve daha fazla çocugun yararlanacagi bu degerli proje ile toplumlari dönüstüren ve liderlik eden bireylerin ortaya çikmasina destek olacagiz."

Sanatçi Aras Bulut Iynemli ise "Dijital gelecekte çocuklarimizin en önemli gereksinimlerinden biri kodlama bilgisi olacak. Bu bilgiyle dijital dünyaya yön verebilecekler. Kodlama, artik evrensel bir dil. Dolayisiyla, tüm çocuklarin kodlamayi ögrenmesi önem tasiyor. Bugün açilisi yapilan teknoloji siniflari da köy okullarinda okuyan çocuklarimiza egitimde firsat esitligi sunmasi bakimindan çok kiymetli. Bu projeyi gönülden destekliyorum." ifadelerini kullandi.

- 3 ana baslikta 35 farkli konuda egitim verilecek

Verilen bilgiye göre, proje kapsaminda Kocaeli, Trabzon, Çankiri, Karaman, Kirklareli, Çanakkale, Manisa, Usak, Aydin, Denizli, Burdur, Amasya, Ordu, Ardahan, Kars, Istanbul, Bilecik, Bolu, Ankara ve Sivas; teknoloji sinifi kurulan köy okullarinin bulundugu iller oldu. Ekim sonuna kadar Tunceli, Siirt, Hakkari, Van, Sirnak, Adana, Hatay, Diyarbakir, Sanliurfa ve Adiyaman illerinde de kurulumlar tamamlanacak.

Teknoloji siniflarinda ögrencilere 3 ana baslikta 35 farkli konuda egitim alma imkani sunuluyor. Ilkokul ve ortaokul ögrencilerine "Ilk Kodumu Yaziyorum", "Kendi Kuklami Çiziyorum", "Görsel Efektler", "Kendi Oyunumu Tasarliyorum", "Balik Avi Oyunu" gibi basliklar altinda Scratch egitimleri, ilkokul ögrencilerine "Anahtarlik Yapimi", "Hediye Kutusu Yapimi", "Desenli Kalemlik Tasarimi", "Sampiyonluk Kupasi", "Lego Tasarimi" gibi basliklarda Tinkercad egitimleri, ortaokul ögrencilerine de "Micro:bit ve Sensörler", "Dot Matrix Kullanimi", "Iki Buton ile LED Kontrolü", "Gelistirme Karti ile Çalisma" gibi basliklarda Micro:bit egitimleri veriliyor.

Ayrica, her sinifta bir bilim kitapligi kösesi de bulunuyor.

- Her okulda 2 ögretmen gönüllü olarak destek verecek

Teknoloji siniflari için her köy okulunda 2 ögretmen olacak sekilde toplam 60 kisilik özel bir egitmen kadrosu egitim süreçlerine destek vermek için gönüllü oldu.

Yarini Kodlayanlar projesi egitmen egitimine dahil edilen bu ögretmenlere "Scratch ile Kodlama Ögrenme", "Tinkercad ile Üç Boyutlu Dünyalar", "Micro:bit ile Elektronik Dünyalar", "Dijital Pedagoji", "3D Yazici ve 3D Kalemle Üretim" basliklarinda egitimler verildi.

Aylik bulusmalarla ögretmenlere güncel bilgi aktariminin sürdürülmesi hedefleniyor.

- Ailelere dijitallesme egitimleri verilecek

Köy Okullari projesi kapsaminda ailelere yönelik özel bulusmalar ve egitimler de düzenlenecek. Bu bulusmalarda, "dijitali güvenli kullanma", "e-devlet, e-bankacilik gibi elektronik uygulamalar" ve "dijital ebeveynlik" gibi konularda egitimler verilerek ebeveynlerin 21. yüzyil yetkinlikleri, dijital dünyada yararlanabilecekleri kaynaklar ve dikkat etmeleri gereken önemli konular hakkinda bilgi sahibi olmalari saglanacak.

Köy okullarinda kurulan teknoloji siniflari; "Yarini Kodlayanlar" okullari ve kulüpleri olusturulmasinin yani sira okullar arasi uzman bulusmalari gibi teknoloji kardesligine yönelik çalismalar yapilmasi açisindan da firsat sunacak.

- "Yarini Kodlayanlar" projesi kapsaminda 1 yilda elde edilen sosyal deger yaklasik 6,6 milyon TL

"Yarini Kodlayanlar" projesiyle Türkiye'nin dört bir yaninda yaslari 7 ila 14 arasinda degisen çocuklara gönüllü egitmenlerin yönetiminde programlamaya giris, algoritma mantigi, uygulama yapma, hikaye olusturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamali egitimler veriliyor.

Egitimlerde çocuklara programlama hakkinda fikir sahibi olma, yaraticiliklarini ortaya çikaracak çalismalar yapma, kendi hayal dünyalarini olusturma, kendi oyunlarini üretme imkani sunuluyor.

Proje kapsaminda 1 yilda elde edilen toplam sosyal deger yaklasik 6,6 milyon TL olurken, projeye yapilan her 1 TL'lik yatirim 4,4 TL degerinde sosyal fayda yaratti.

Projeyle bugüne kadar 81 ilde 195 bine yakin çocuga ulasildi.

Kaynak: AA