Rusya'nin Küresel Karbonsuzlasma Süreci Nedeniyle Ihracat Kaybi 192 Milyar Dolara Ulasabilir

Rusya'nin en büyük bankasi Sberbank'in Üst Yöneticisi German Gref: 'Karbonsuzlasma sürecinin küresel ekonomiye maliyeti 2050'ye kadar 140 trilyon dolara ulasacak' 'Küresel karbonsuzlasma hedeflerine ulasilabilmesi için dünyadaki enerjinin üçte ikisinin yenilenebilir kaynaklardan üretilmesi gerekiyor'.

Rusya'nin en büyük bankasi Sberbank'in Üst Yöneticisi German Gref, karbonsuzlasma sürecinin küresel ekonomiye maliyetinin 2050'ye kadar 140 trilyon dolara ulasacagini ve Rusya'nin enerji kaynaklarinda olasi ihracat kaybinin ise 192 milyar dolari bulacagini bildirdi.

Gref, Rusya'nin Vladivostok kentinde düzenlenen Dogu Ekonomi Forumu'nda yaptigi konusmada, enerji kaynaklarinin kullanimindaki küresel dönüsüme dair degerlendirmelerde bulundu.

Enerji tüketimindeki dönüsümün birçok sektörü etkileyecegine dikkati çeken Gref, "Bu dönüsüm her insani ve günlük yasami etkileyecek. Akilli ev sistemleri, isinma gibi enerji tasarrufuyla ilgili her alan etkilenecek. Davranislarimizi degistirmeliyiz." dedi.

Küresel karbonsuzlasma sürecinin ekonomik maliyetlerine iliskin degerlendirmede bulunan Gref, sunlari kaydetti:

"Karbonsuzlasma sürecinin küresel ekonomiye maliyeti 2050'ye kadar 140 trilyon dolara ulasacak. Küresel karbonsuzlasma hedeflerine ulasilabilmesi için dünyadaki enerjinin üçte ikisinin yenilenebilir kaynaklardan üretilmesi gerekiyor. Bu süreç, dünyanin en büyük hidrokarbon kaynak ihracatçilarindan Rusya'yi da derinden etkileyecek. Rusya'nin enerji kaynaklarinda olasi ihracat kaybi 192 milyar dolara ulasacak. Petrol ihracatinda olasi kaybi yüzde 72, gazda yüzde 52, kömürde ise yüzde 90'i bulabilir."

Gref, enerji kaynaklarindaki dönüsümün 2050 yilina kadar Rusya için bazi riskleri artiracagini ifade ederek, "Ihracat gelirlerinde düsüs, issizlik, sinirli sanayi üretimine sahip sehirler, Rusya'nin küresel enerji sektöründeki liderligini kaybetmesi, bütçe gelirlerindeki kayip ve enerji sektöründe faaliyet gösteren sirketlerin iflaslari görülebilir." diye konustu.
Kaynak: AA