Pakistan'dan Kesmirli Lider Geylani'nin Naasina 'Insanlik Disi Muamele' Sebebiyle Hindistan'a Nota

Pakistan, Kesmirli lider Seyyid Ali Sah Geylani’nin naasina Hint güvenlik güçlerinin "insanlik disi muamelesi" gerekçesiyle Hindistan'a protesto notasi verdi.

Pakistan Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Geylani’nin naasinin ailesinden kaçirilmasi ve onlarin cenazeye katilimlarina izin verilmemesi "utanç verici" olarak nitelendirildi.

Açiklamada, Geylani’nin naasina Hint güvenlik güçlerinin "insanlik disi muamelesi" nedeniyle Disisleri Bakanligina çagrilan üst düzey Hint diplomata, Pakistan’in protesto notasinin verildigi aktarildi.

Kesmir'in statüsünün plebisitle belirlenmesini savunan Geylani, 1 Eylül'de ev hapsinde tutuldugu Srinagar'daki evinde geç saatlerde yasamini yitirmisti.

Geylani'nin cenaze namazinin düsük katilimla ve defin islemlerinin sessizce gerçeklesmesi konusunda direten Hint güçleri, daha sonra Geylani'nin naasina el koyarak aile üyesi ve akrabalarindan da kimsenin cenazeye katilmasina izin vermemisti. Kesmirli lider, polis nezaretinde defnedilmisti.

Pakistan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Asim Iftikhar Ahmed, dün, Islamabad'da yaptigi basin açiklamasinda, Geylani'nin naasina el konularak polis nezaretinde defnedilmesine tepki göstermis ve bunu "barbarca bir eylem" olarak nitelemisti.

Kaynak: AA