Fransa'da Eski Basbakan Fillon Hakkinda Yolsuzluktan Yeni Sorusturma Açildi

Fransa'da eski Basbakan François Fillon hakkinda yolsuzluk yaptigi iddiasiyla yeni sorusturma baslatildi.

Fransiz basininda yer alan haberlerde, yazar Mael Renouard'i Kasim 2013 - Eylül 2015 döneminde parlamentoda danismani olarak çalistirdigi ve Renouard'in haksiz yere 38 bin avro kazanç elde ettigi iddiasiyla eski basbakan hakkinda sorusturma açildigi belirtildi.

Fillon'un bu konuda bu yilin basinda polise ifade verdigi kaydedildi.

Eski basbakanin avukati Antonin Levy, yaptigi açiklamada, Renouard'in, müvekkilinin 2015'te yayimlanan kitabini yazmaya yardimci oldugunu ve bir danismanin bunu yapamayacagini iddia etmenin sasirtici oldugunu belirtti.

Sorusturmada bunun danismanin görevinin kapsamina girip girmediginin arastirilacagi bildirildi.

Paris Ceza Mahkemesi, Haziran 2020'de Fillon'un, esi ve çocuklarinin haksiz yere çalismadan parlamentodan danisman sifatiyla maas aldiklari gerekçesiyle 5 yil hapis ve 375 bin avro para cezasina çarptirilmasina hükmetmisti. Fillon'a 10 yil siyasetten men cezasi da verilmisti.

Fillon'un esi Peneloppe Fillon ise 3 yil tecilli hapis ve 375 bin avro para ile 2 yil siyasetten men cezasi almisti.

2017'de düzenlenen cumhurbaskanligi seçimlerinde merkez sagin Cumhurbaskani adayi François Fillon hakkinda yolsuzluk iddialarini ilk kez Le Canard Enchaine dergisi seçimlerden önce ortaya çikarmisti. Bunun üzerine Paris Savciligi, Fillon ve esi hakkinda "yolsuzluk ve nitelikli dolandiricilik" suçlarindan dava açilmasini kararlastirmisti.

Fillon, esi ve çocuklarinin haksiz yere, çalismadan parlamentodan danisman sifatiyla maas aldiklari iddialari ortaya atilmadan önce cumhurbaskanligi seçiminin en popüler adayi olarak gösteriliyordu.

Kaynak: AA