Afganistan Pencsir'de Taliban, Paryan Ilçesini Ele Geçirdigini Duyurdu

Taliban Kültür Komisyonu Üyesi Ahmedullah Vasik, Taliban güçlerinin, Tacik kökenli Ahmed Mesud'un liderlik ettigi yerel güçlerin savundugu Pencsir vilayetindeki Paryan ilçesini ele geçirdigini açikladi.

Ahmedullah Vasik, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, Pencsir'de silahli gruplarin çati örgütü Afganistan Halk Direnis Cephesi ile Taliban arasinda süren çatismaya iliskin bilgi verdi.

Vasik, "Pencsir'deki Paryan bölgesi tamamen ele geçirildi." ifadesini kullandi.

Paryan'in, Pencsir'in merkezi Bazarak'a yakin ilçelerden biri olmasi nedeniyle stratejik önem tasidigi belirtiliyor. Pencsir'in 7 ilçesi bulunuyor.

Öte yandan, Afganistan'i terk eden eski Cumhurbaskani Esref Gani'nin Birinci Yardimcisi Emrullah Salih, ülkeden kaçtigi iddialarina, sosyal medyadan yaptigi açiklamayla cevap verdi.

Salih, Pencsir'de oldugunu ve Afganistan Halk Direnis Cephesi saflarinda Taliban'a karsi direnmeye devam ettigini duyurdu.

Pencsir'de üçüncü gününe giren çatismalarin siddetli sekilde sürdügü belirtiliyor.

Pencsir vilayetindeki silahli gruplarin çati örgütü Afganistan Halk Direnis Cephesinin Sözcüsü Fehim Desti, dün sosyal medyada yaptigi açiklamada, 40'tan fazla Taliban mensubunun öldürüldügünü öne sürmüstü.

- "Havaya ates açmaktan kaçinin"

Diger taraftan, bazi haber ajanslarinda Pencsir'in düstügüne yönelik iddialar sonrasi, Kabil'de Taliban üyelerinin zafer kutlamalariyla havaya ates ettikleri görüldü.

Taliban Sözcülerinden Zabihullah Mücahid ise Twitter'dan yaptigi açiklamada "Kabil'de ve ülke genelinde havaya ates açmaktan kaçinin ve bunun yerine Allah'a sükredin. Silah ve mühimmat senin elinde, kimsenin bosa harcamaya hakki yok. Soguk mermilerin sivillere zarar verme olasiligi daha yüksektir. Bu yüzden gereksiz yere ates etmeyin." ifadelerini kullandi.

- Pencsir'e operasyonu zorlastiran etkenler

Baskent Kabil'in yaklasik 50 kilometre yakinindaki Pencsir vilayeti, ABD'nin 2001'deki isgali öncesinde ilçe statüsündeydi. Yaklasik 170 bin nüfuslu bölgenin büyük bölümü Taciklerden olusuyor.

Sovyetler Birligi'nin 1980’lerdeki isgaline karsi Ahmet Sah Mesut liderliginde etkili bir direnis gösteren Pencsir’e, 1990’larin sonunda ülke geneline yayilan Taliban güçleri de giremedi. Ancak söz konusu dönemde Taliban güçleri çok sayida cepheye yayilmis durumdaydi.

Vadiler silsilesinden meydana gelen ve toplamda 120 kilometre uzunluga sahip bölge, binlerce metrelik sarp daglarla çevrili olmasi nedeniyle içindekilere dogal koruma sagliyor. Vadiye giris çikislarin birer geçitten saglanmasi askeri operasyonlari oldukça zorlastiriyor.

Kabil’in 2001’de Taliban’dan alinmasinda da rol oynayan Pencsirliler, genellikle bölge içinden bir yöneticiyle idare edildikleri için kendilerine fiili bir özerklik atfediyor.

Bölgedeki silahli ve siyasi yapilanmaya, El Kaide militanlari tarafindan öldürülen Ahmet Sah Mesut’un oglu Ahmed Mesud liderlik ediyor. Afganistan Ulusal Direnis Cephesi adli yapi, Rusya ve diger ülkelerin Taliban’i ikna ve kendilerine yardim etmesi için girisimlerde bulundu ancak sonuç alamadi.

Vilayetin yerlesim yerlerine büyük ölçüde Tacik güçler hakimken, bazi yerler Taliban ile zaman zaman siddetlenen çatismalarda el degistiriyor.

Kaynak: AA