Çalisma Ve Sosyal Güvenlik Bakani Bilgin, 'Demiryolu Isçi Bulusmasi'nda Konustu Açiklamasi

'Standard&Poor's, Türkiye'nin büyüme rakamlarini, tahminlerini degistirdi. Yüzde 4 olan tahminlerini yüzde 8'i asacak seklinde açiklamis. Daha önce IMF degistirdi bu rakami ondan önce Fitch degistirdi. Bütün uluslararasi kuruluslar, Türkiye'ye karsi yürütülen bir projenin bir parçasi olarak negatif açiklamalarda bulunmuslardi, hepsi pisman oldu' 'Türkiye'nin kalkinma yüzü ve yönü demir yollarindan geçer. Türkiye, bu yola gecikmis de olsa girmistir ama bu yolda hizla ilerlemektedir'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, "Standard&Poor's, Türkiye'nin büyüme rakamlarini, tahminlerini degistirdi. Yüzde 4 olan tahminlerini yüzde 8'i asacak seklinde açiklamis. Daha önce IMF degistirdi bu rakami ondan önce Fitch degistirdi. Bütün uluslararasi kuruluslar, Türkiye'ye karsi yürütülen bir projenin bir parçasi olarak negatif açiklamalarda bulunmuslardi, hepsi pisman oldu." dedi.

Bakan Bilgin, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ile TCDD Gar Yerleskesi Behiç Erkin Toplanti Salonu'nda düzenlenen "Omuz Omuza 165 Yil-Demiryolu Isçi Bulusmasi" programina katildi.

Burada konusan Bilgin, bir dönem Genel Müdürlügünü yaptigi TCDD'nin 165. kurulus yil dönümü törenine katilmanin gurur ve heyecanini yasadigini söyledi.

TCDD Genel Müdürlügü görevini yürüttügü 1999 yili sonu, 2000'li yillarin basinda Türkiye'de hizli demir yolundan çok söz edildigini ancak hizli tren mevzusunun her söz edildiginde herkesin gülümsedigini animsatan Bilgin, o yillarda demir yollarinda bir düzenleme yapilmasina iliskin proje üzerinde çalisildigini dile getirdi.

Bilgin, söz konusu projenin, hizli tren projesine çevrilmesi konusunda dönemin Ulastirma Bakanini ikna ettigini anlatti.

- "Kalkinmanin yönü demir yollarindan geçer"

TCDD'nin kurucu genel müdürü Behiç Erkin'in dönemindeki heyecanin hizli tren, yüksek hizli tren projeleriyle devam ettirildigini belirten Bilgin, "Bu bizim kalkinmamizin arkasindaki en önemli kaynaklardan birisidir. Demir yollari ayni zamanda bir teknoloji transferi, bir teknolojinin yaratilmasidir." diye konustu.

Demir yolu endüstrisinin aslinda sanayilesmenin de kaynagini olusturduguna isaret eden Bilgin, otomotiv endüstrisinin bütün unsurlarinin demir yollari fabrikalarindan dogdugunu dile getirdi.

Bilgin, "Türkiye'nin kalkinma yüzü ve yönü demir yollarindan geçer. Türkiye, bu yola gecikmis de olsa girmistir ama bu yolda hizla ilerlemektedir." ifadesini kullandi.

- "Bu yilin sonunda Türkiye yüzde 10 civarinda büyüyecek"

Türkiye'nin bugünkü basarilarina sadece politik olarak bakmanin yanlis oldugunu ve bunu Türkiye'nin basarisi olarak görmek gerektigine isaret eden Bilgin, söyle konustu:

"Bugün Standard&Poor's, Türkiye'nin büyüme rakamlarini, tahminlerini degistirdi. Yüzde 4 olan tahminlerini yüzde 8'i asacak seklinde açiklamis. Daha önce IMF degistirdi bu rakami ondan önce Fitch degistirdi. Bütün uluslararasi kuruluslar, Türkiye'ye karsi yürütülen bir projenin bir parçasi olarak negatif açiklamalarda bulunmuslardi, hepsi pisman oldu. Hepsi yalanci çiktilar, çok geçmeden hepsi degistirdiler rakamlarini. Ben onlarin daha da degistirmeleri gerektigini düsünüyorum çünkü bu yilin sonunda Türkiye yüzde 10 civarinda büyüyecek."

Uluslararasi güçleri de bir miktar anlamaya çalismak gerektigini aktaran Bilgin, "Bati ittifakina katildigi dönemden bu tarafa hep kontrol altinda tuttuklari bir ülke (Türkiye) kontrolden çikiyor. Sasiriyor adamlar. Kontrolden çikmis bir ülke, bunu yeniden kontrol altina alabilir miyiz çabalaridir bu Türkiye'ye karsi yürütülen operasyonlar. Ama Türkiye, bu operasyonlarin hepsini bozuyor." ifadelerini kullandi.

- "Ben isçi olacagim dedim"

Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay ise hayata baslarken müdür, baskan ya da ögretim üyesi olmak gibi bir niyeti olmadigini, isçi olmayi hedefledigini ve yarim asir önce TCDD'ye isçi olarak girdigini anlatti.

2003 yilinin haziran ayi basinda hizli trenin temelini attiklarini hatirlatan Atalay, Türk-Is'in mali sekreteri, Demiryol-Is Sendikasi Genel Baskani olarak o gün kürsüde konusma yaptigi sirada bir taraftan da hizli trenin Eskisehir'e, Istanbul'a ne zaman varacagini düsündügünü söyledi.

Atalay, Eskisehir'e ilk hizli trenin 2009'da gittigini belirterek, ardindan Ankara-Istanbul ve Ankara-Konya Hizli Tren projelerinin tamamlandigini, çok kisa zamanda ise Ankara-Sivas hattinin tamamlanacagini, Ankara-Afyonkarahisar ve Ankara-Izmir hatlarinin yapiminin da devam ettigini bildirdi.

Isçi ve memur arasinda bir ayrim yapmadigini dile getiren Atalay, "Biz çalisanlarin yüzde 14'ü örgütlü, yüzde 86'si örgütsüz. Allah rahmet eylesin, Sabanci'nin güzel bir lafi vardi, diyordu ki 'Ben sigortasiz, sendikasiz isçi istemiyorum.' Buna uymak lazim." dedi.

Atalay, salgin döneminde çarklar dönüyorsa basta saglik alanindakiler olmak üzere çalisanlara tesekkür ve dua etmek gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA