Sudan Hükümeti, Güney Sudan Petrolünün Geçisi Için Dogudaki Protestocularla Anlasti

Sudanli yetkililer, ülkenin dogusunda 10 gündür hükümet karsiti protesto eylemleri yapan, havaalanlari, petrol tesisleri, limanlar ve ana yollari kapatan Bica kabilesi mensuplari ile Güney Sudan petrolünün geçisine izin verilmesi konusunda anlasti.

Egemenlik Konseyinden yapilan yazili açiklamada, Semseddin el-Kebbasi baskanligindaki konsey heyetinin, bölgedeki yerel yetkililer ve Bica Kabilesi Konseyi üyeleriyle toplanti gerçeklestirdigi belirtildi.

Toplantida, Güney Sudan petrolünün sevkiyatina izin verilmesinin kararlastirildigi bildirilen açiklamada, Kebbasi'nin, nihai bir anlasma saglanana kadar kabile mensuplarinin güvenliginin saglanacagi ve saldiriya ugramayacagina dair güvence verdigi kaydedildi.

Sudan ile komsusu Güney Sudan arasinda Mart 2022’ye kadar süren petrol ihracati anlasmasi bulunuyor.

Sudan'in dogusunda 10. gününe giren hükümet karsiti protestolarda eylemciler, baskent Hartum'a petrol sevkiyatinin yapildigi tek boru hattinin bulundugu istasyonu dün sabah kapatmisti.

Sudan Enerji ve Petrol Bakani Cadiyn Ali Ubeyd Hasan, Bica Kabilesi Konseyi mensuplarinca boru hattinin kapatilmasi üzerine petrol ürünleri stoklarinin yalnizca 10 gün yetecek kadar kaldigini söylemisti.

Bica Kabilesi Yüksek Konseyi lideri Muhammed Osek, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Cuba Baris Anlasmasi'nin Dogu bölgesiyle ilgili maddelerine, bölgenin marjinallestirilmesine ve yeterli kalkinma yatirimlari alamamasina tepkilerinin siddetini artirmak amaciyla Hartum'a petrol tasiyan Kizildeniz eyaletindeki Haya istasyonundaki tek boru hattini kapattiklarini belirtmisti.

- Dogudaki gerginligin dozu giderek artiyor

Konseyin destekçileri, 23 Eylül'de Uluslararasi Port Sudan Havalimani'ni, bir gün sonra da Kesele eyaletindeki havaalanini ulasima kapatmisti.

Güney Sudan'in baskenti Cuba'da 3 Ekim 2020'de Sudan hükümeti ile ülkenin bati ve güneyinde Devrimci Cephesi bünyesinde 9 isyanci silahli örgüt arasindaki çatismalari sona erdirecek nihai baris anlasmasi imzalanmisti.

Anlasmanin bölgeyi marjinallestirecegi endisesini tasiyan Bica kabilesi, Cuba Anlasmasi'nin iptalini, dogu meselelerini ele alacak ulusal bir kongre düzenlenmesini ve bölgenin kalkinma projelerinden daha fazla pay almasini talep ediyor.

Kaynak: AA