ABD Açiklamasi Huawei CFO'sunun Birakilmasi Ile Çin'in Kanada Vatandaslarini Salivermesi Ilgisiz

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Huawei Mali Isler Direktörü (CFO) Ming Vancou'nun ABD ile anlasmaya vararak serbest kalmasi ile Çin'in iki Kanada vatandasini serbest birakmasi arasinda bir bag olmadigini savundu.

Sözcü Psaki, düzenledigi günlük basin toplantisinda gündemi degerlendirdi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

Huawei CFO'su Ming'in serbest birakilmasinin ardindan, Çin'in de casusluk suçlamasiyla tutukladigi iki Kanadali is insani Michael Spavor ve eski diplomat Michael Kovrig'in serbest birakmasinin memnuniyetle karsilandigini belirten Psaki, "Ancak sunu vurgulamaliyim ki bu iki konu arasinda bir baglanti yok." vurgusunu yapti.

Psaki, ABD Baskani Joe Biden'in 2 hafta önce Çinli mevkidasi Si Cinping ile yaptigi telefon görüsmesinde bu kisilerin gündeme geldigini kabul ederek, "Ming'in serbest birakilmasi karari Adalet Bakanligimizin özgür kararidir." ifadesini kullandi.

ABD'nin Çin'e karsi tutumunun da degismediginin altini çizen Psaki, "Çin ile çatisma degil rekabet pesindeyiz." dedi.

- "Afganistan'dan uçuslarin devami için çalisiyoruz" mesaji

Psaki, ABD'nin Afganistan'dan tahliye uçuslarinin devam ettigine de isaret ederek, "Tahliye uçuslarin devam etmesini saglamak için ortaklarimiz ve Afganistan'a komsu ülkeler ile çalismayi sürdürüyoruz." diye konustu.

Pakistan Basbakani Imran Han'in Birlesmis Milletler Genel Kurulunda ABD'nin Afganistan konusunda kendisiyle hiç konusmamis olmasina yaptigi elestiriye iliskin ise Psaki, "ABD Baskani Biden'in tüm mevkidaslari ile konusmadigi dogru ancak Disisleri ve Savunma Bakanliklarimiz Pakistan'daki muhataplari ile sürekli iletisimdeydi." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA