Trabzon'da Çin'in 'Dogu Türkistan Politikasi' Protesto Edildi

Çin Toplama Kampi Magdurlari Platformu üyelerince Çin'in Dogu Türkistan'a yönelik politikasi, Trabzon'da protesto edildi.

Ortahisar ilçesindeki Iskender Pasa Camisi önünde "Dogu Türkistan için Anadolu Seferi" organizasyonuyla bir araya gelen grup, döviz ve pankartlar açarak, imza kampanyasi baslatti.

Çin Toplama Kampi Magdurlari Platformu Sözcüsü Mirzehmet Ilyasoglu, burada yaptigi açiklamada, Çin tarafindan kamplarda tutulan Dogu Türkistanlilardan haber alinamadigini söyledi.

Insanlarin bu duruma sessiz kaldigini belirten Ilyasoglu, "Çin'deki toplama kampi, Müslümanlarin izzetini, namusunu, serefini ayaklar altina almis bir toplama kampidir. Bütün dünyada, kendine insan diyen ve insan haklarindan bahsedenlere ve biz Müslümanlara vazife düsmektedir. Bütün Türk ve Islam alemini Çin'in bu zulmüne karsi 'dur' demeye çagiriyoruz." dedi.

Ilyasoglu, ailelerinden koparilan 1 milyona yakin çocugun, çocuk toplama kamplarinda asimile edildigini kaydederek, söyle devam etti:

"Çince konusmaya, Çince yasamaya, Çinliler gibi beslenmeye zorlaniyor. Milli ve dini kültür miraslari yok ediliyor. Uygur tarifi ve kültürüyle ilgili kitaplar yakiliyor. Türk-Islam mimarileri ve tarihi sahsiyetlerin türbeleri, heykelleri yok ediliyor. Camiler yikiliyor, Kur'anlar yakiliyor, namaz kilmak, oruç tutmak, kampa alinma nedeni olarak gösteriliyor."

Türkiye kamuoyunun bu soykirima kayitsiz kalmamasini isteyen Ilyasoglu, "Dogu Türkistan'da Çin'in gerçeklestirdigi insanlik suçuna karsi yüksek sesle bize destek olmasini talep ediyoruz." ifadesini kullanildi.

Platform üyelerinden Dogu Türkistanli Medine Nazimi de Dogu Türkistan'daki kiz kardesinden ve ailesinden haber alamadigini gözyaslariyla anlatti.

Nazimi, kardesinin 1 yasindaki kizinin simdi 5 yasinda oldugunu ifade ederek, "Annem kardesime üzüntüsünden hayatini kaybetti. Ben gidip anneme bakamadim. Toplama kamplarinda onurlari ayaklar altina alinan kadinlar var. Yeter artik, dayanacak gücümüz kalmadi, biz de diger insanlar gibi ailemizi görmek istiyoruz." diye konustu.

Platform üyelerinden Cevlan Sirmehmet ve Kudret Gulca da yakinlarina ulasamadiklarini belirterek, yasadiklarini anlatti.

Basin açiklamasina Trabzon IHH Insani Yardim Vakfi, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaslar katildi.

Kaynak: AA