Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali Bayrampasa'da Basladi

Kültür ve Turizm Bakanliginin katkilariyla Bayrampasa Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birligi Istanbul Subesi'nin düzenledigi festivalde usta edebiyatçilarla genç sairler bir araya gelecek Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner: 'Bir hafta sürecek bu festivalimiz insallah, Bayrampasa'dan Türkiye'ye yayilacak. Edebiyatimiza, siirimize, geçmisimize, tarihimize ve kültürümüze sizlerle beraber sahip çikacagiz' TYB Istanbul Sube Baskani Mahmut Biyikli: 'Hamdolsun bizim köklü bir edebiyatimiz ve köklü bir medeniyetimiz var. Hazine degerindeki birikimimizin farkina varmamiz gerekiyor. Bu festivalin bir amaci da gençlerimizi güzelliklerle bulusturmaktir'

Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali, Bayrampasa Gençlik Merkezi'nde (BAYGEM) gençlerle bulustu.

Kültür ve Turizm Bakanliginin katkilariyla Bayrampasa Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birligi Istanbul Subesi'nin (TYB) düzenledigi festival, Dilnisin Musiki Toplulugu'nun dinletisiyle basladi.

Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner, yaptigi konusmada, bugünkü gençligin hem ülkenin gelecegi hem de milletin göz bebegi oldugunu söyledi.

Gençligin, henüz 21 yasindayken Istanbul'u fethederek Hz. Peygamber'in övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmet gibi oldugunu ifade eden Aydiner, "Ne güzel bir gençlik yetismis. Bu gençlik fetih gençligidir. Bu gençlik ülkeyi gelecege tasiyacak bir gençliktir. Bu gençlik ufkuyla, vizyonuyla, perspektifiyle yarinin Türkiye'sini yeniden insa edecek olan gençliktir. Iste o gençlik sizsiniz. Bu nedenle sizleri yürekten kutluyorum ve tebrik ediyorum." dedi.

Aydiner, edebiyatin çok önemli oldugunu kaydederek, söyle devam etti:

"Hayallerimizi ortaya koydugumuz, düsüncelerimizi siire yansittigimiz ve vizyonumuzu ortaya koymus oldugumuz o güzel edebiyatimizi bugün hep beraber edebiyatçilarimizla, sairlerimizle dinleyecegiz. Bir hafta sürecek bu festivalimiz insallah, Bayrampasa'dan Türkiye'ye yayilacak. Edebiyatimiza, siirimize, geçmisimize, tarihimize ve kültürümüze sizlerle beraber sahip çikacagiz."

- "Edebiyat bilenlerin dili de gönlü de güzellesir"

TYB Istanbul Sube Baskani Mahmut Biyikli, bütün çaba ve gayretlerinin gençler için oldugunu belirtti.

Gençleri edebiyatin ustalariyla bulusturmaya ve edebiyat atölyelerinde yetistirmeye devam edeceklerini dile getiren Biyikli, "Edebiyat, hayatimiza güzellikler katar. Edebiyat bilenlerin dili de gönlü de güzellesir." diye konustu.

Biyikli, edebiyati olan topluluga millet denilecegine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Bir milletin edebiyati yoksa o milletin gelecegi yok demektir. Hamdolsun bizim köklü bir edebiyatimiz ve köklü bir medeniyetimiz var. Hazine degerindeki birikimimizin farkina varmamiz gerekiyor. Bu festivalin bir amaci da gençlerimizi güzelliklerle bulusturmaktir. Kültür ve edebiyat dostu Bayrampasa Belediye Baskanimiz Atila Aydiner'e bu güzel iklimi olusturmasindan dolayi sükranlarimizi sunuyoruz. Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali, yedi gün boyunca Bayrampasa'da devam edecek."

Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz ise edebiyatin his, fikir ve hayalin degistirilmesi için insanda bir ifade vasitasiyla kendisine yol bulan güzel sanatlarin bir subesi oldugunu söyledi.

Hayatta yer tutan her seyin his, hayal ve fikirle degerlendirilmesi gerektigine dikkati çeken Emeksiz, "Hayalden söz ettigimizde karsisinda bir gerçek de var. Gerçek ve hayal birbirine ragmen degil aslinda birlikte var. Bir ifade vasitasiyla, bu dil olabilir, yazili veya sözlü dil olabilir ya da bir siirle ifade edilebilir, belki de söz olmadan muhabbet olabilir." ifadelerini kullandi.

- "Milli kültürün temeli siirdir"

Sair ve yazar Bestami Yazgan, siir okuyarak basladigi konusmasinda sanata edebiyata gönül veren aziz millete, gençlere ve onlari destekleyenlere tesekkür etti.

Yazgan, insanlar kilik ve kiyafetlerine göre karsilandigini, konusmalarina göre agirlanip sahsiyetlerine göre ugurlandigini anlatarak, "Ayni insanlar gibi toplumlarin da bir sahsiyeti vardir ki bunu milli kültürü olusturur. Bana göre milli kültürün temeli siirdir." dedi.

Mehmet Emin Yurdakul'un "Unutma ki sairleri haykirmayan bir millet, sevenleri toprak olmus öksüz çocuk gibidir" misralarini hatirlatan Yazgan, "Bizler vatani, milleti, istiklali sevmeyi Mehmet Akif'ten; davayi sevmeyi Necip Fazil Kisakürek ve Sezai Karakoç'tan, bayragi sevmeyi Arif Nihat Asya'dan, yaratandan dolayi bütün yaratilani sevmeyi de Yunus Emre'den ögrendik. Bunlarin hepsi sairdir kardesim." degerlendirmesini yapti.

Programa yazar Savas Barkçin, Hattat Hüsrev Subasi, Doç. Dr. Ahmet Koçak, Dr. Ögr. Üyesi Yunus Emre Özsaray, hikayeci ve yazar Gökhan Yilmaz, AK Parti Bayrampasa Ilçe Baskani Ersin Saçli, genç sairlerle yazarlar katildi. Açilis programi genç sairlerin siir okumalariyla devam etti.

Festival, 7 gün boyunca çesitli etkinliklerle devam edecek.
Kaynak: AA