Pakistan Basbakani Han'dan Dünyaya Afganistan'daki Hükümete Destek Çagrisi

Pakistan Basbakani Imran Han, Afganistan'da insani bir kriz yasanmamasi adina dünyanin Afgan halkinin iyiligi için mevcut hükümeti güçlendirmesi ve istikrara kavusturmasi gerektigini, ileriye hareket edebilmenin tek yolunun bu oldugunu bildirdi.

Basbakan Han, Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’na video konferans yöntemi araciligiyla hitabinda bölgesel ve küresel meselelere iliskin açiklamalarda bulundu.

Han, Afganistan’daki gelismelere atifta bulunarak, bu ülkede insani bir kriz yasanmamasi adina dünyanin Afgan halkinin iyiligi için mevcut hükümeti güçlendirmesi ve istikrara kavusturmasi gerektigini, ileriye hareket edebilmenin tek yolunun bu oldugunu dile getirdi.

Istikrarsiz bir Afganistan’in yeniden uluslararasi teröristler için güvenli bir yer haline dönüsebilecegi konusunda uyarida bulunan Han, Afganistan'in ihmal edilmesi halinde BM verilerinden hareketle gelecek sene bu ülkenin nüfusunun yüzde 90’inin yoksulluk sinirinin altinda kalacagini vurguladi.

Han, dünyanin Taliban’i uluslararasi topluma karsi taahhütlerini yerine getirmesi için tesvik etmesi ve cesaretlendirmesini ise kazan-kazan durumu olarak nitelendirdi.

- Islamofobi ile mücadele çagrisi

Dünya genelinde artan Islamafobi ile mücadele için uluslararasi topluma çagrida bulunan Han, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten dünyayi terörün baska bir türünden korumak için Islamafobi ile mücadele konusunda küresel diyalog baslatmasini istedi. Han, Hindistan’i da Islamofobi’nin en kötü ve yaygin biçimine ayak uydurmakla suçladi.

Han, Güney Asya’da kalici baris için Kesmir meselesinin BM Güvenlik Konseyi kararlari dogrultusunda serbest ve adil plebisit ile çözülmesi gerektigini vurgulayarak, ülkesinin Hindistan ile barisi arzuladigini söyledi.

Iki ülke arasinda herhangi bir görüsmenin baslayabilmesi için Hindistan’in elverisli bir ortam saglamasi gerektigine isaret eden Han, bunun için Yeni Delhi’nin 5 Agustos 2019’da tek tarafli ve yasa disi olarak aldigi kararlari iptal etmesi, Kesmir halki üzerindeki insan haklari ihlallerine ve baskiya son vermesi ve bölgenin demografik yapisini degistirmeyi durdurmasinin elzem oldugunu ifade etti.

- Dünya üç krizle karsi karsiya

Dünyanin yeni tip koronavirüs (Kovid-19), ekonomik kriz ve iklim degisikligi tehdidi ile karsi karsiya oldugunu animsatan Han, bu üç zorluga karsi aralarinda asi esitligi ve gelismekte olan ülkelere yeterli finansal destek saglanmasi dahil olmak üzere kapsamli bir stratejiye ihtiyaç bulunduguna isaret etti.

Han, dünyanin dikkatini gelismekte olan ülkelerden yasa disi finansal akislara çekerek, BM’yi bu durumu ele almak için adimlar atmaya çagirdi.

Hindistan'i sömüren Dogu Hindistan sirketinin Hindistan'a yaptigini hirsiz yönetici elitlerin de gelismekte olan dünyaya uyguladigini belirten Han, refahin yagmalanarak batili baskentlere ve vergi cennetlerine transfer edildigini kaydetti.

Kaynak: AA