ÇAYKUR 776 Bin Ton Yas Çay Alimi Gerçeklestirdi

Genel Müdür Yusuf Ziya Alim: 'Geçen sene toplamda 753 bin ton çay alirken bugün 776 bin tondayiz. Geçen seneyi geçmis durumdayiz. Muhtemelen 2530 yil önceki alim rekorunu da geçebiliriz'

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, geçen sene toplamda 753 bin ton, bugün ise 776 bin ton çay aldiklarini belirterek, "Geçen seneyi geçmis durumdayiz. Muhtemelen 25-30 yil önceki alim rekorunu da geçebiliriz." dedi.

Alim, AA muhabirine, ÇAYKUR'un yillik alim kapasitesinin 650 bin ton civarinda planlandigini animsatarak sosyal devlet anlayisi ile üreticileri magdur etmemek için bu kapasiteyi yukari çektiklerini vurguladi.

Son 20 yilda en yüksek yas çay aliminin 2020 yilinda gerçeklestigine dikkati çeken Alim su degerlendirmede bulundu:

"Geçen sene mayis ayinda 246 bin ton, bu sene mayis ayinda ise 314 bin 500 ton aldik. Geçen sene ikinci sürgünde 272 bin ton yas çay almisken bu sene 296 bin 500 ton yas çay aldik. Bu sene üçüncü sürgünde ise 165 bin ton çay aldik. Bu sekilde devam edecek. Geçen sene toplamda 753 bin ton çay alirken bugün 776 bin tondayiz. Geçen seneyi geçmis durumdayiz. Muhtemelen 25-30 yil önceki alim rekorunu da geçebiliriz."

Alim, ÇAYKUR'un en fazla yas çay alimini 800 bin 143 tonla 1999'da gerçeklestirdigini hatirlatti.

ÇAYKUR'un elestiriyi hak etmedigini savunan Alim, "ÇAYKUR elestiriliyor ama sonuçta 776 bin ton çayi biz üreticiden aldik. Eski yillara göre almamiz gereken kotanin üzerine çiktik." diye konustu.

ÇAYKUR olarak üreticilerin menfaatini koruduklarini vurgulayan Alim, "Üreticileri yakindan taniyorum. Biz de üreticiyiz, çay sayesinde okudum. Allah nasip etti, çayin tepe noktasina geldik. ÇAYKUR'u her dönemden daha ileri tasima gayretindeyiz. ÇAYKUR'u övenler de dövenler de var. ÇAYKUR'a sahip çikmamiz gerekiyor." ifadesini kullandi.

- "Budama ile birlikte çayin kalitesinden ödün vermemis olacagiz"

Yusuf Ziya Alim, yas çay bahçelerinin gençlestirilmesi kapsaminda budamalara 7 yil daha devam edilecegini söyledi.

Çay bahçelerinin gençlestirilmesinin ana amacinin, kalitenin sürdürülmesi ve verimin artmasi oldugunun altini çizen Alim, "Kalite, olmazsa olmazimiz. Recep Tayyip Erdogan Üniversitesinden görüs alarak Bakanliga bilgi vermistik. Hazine ve Maliye Bakanligindan gelen yazi ile 7 yil daha devam etmesi dogrultusunda karar geldi. Biz de tüm üreticilerimizle bunu paylastik." dedi.

Kalitenin artmasi için budamanin usulüne uygun yapilmasi gerektigini dile getiren Alim sunlari kaydetti:

"Toplanan çay bahçelerinde üreticilerimiz budamalarini bugünden itibaren, 10 yil önce budanmis yerlerden baslamak kaydi ile yapabilirler. Geçmis yillarda 20 santimetre yukaridan budaniyordu. Gençlestirme çalismamiz artik 20 santimetrenin altinda olacak. Bu detaylari üreticiler ile paylasacagiz. Budama sayesinde kalite ve verim artiyor. Budama ile birlikte çayin kalitesinden ödün vermemis olacagiz."
Kaynak: AA