Uzm. Dr. Ersöz Açiklamasi 'Sigaraya Bagli Ölümler, Önlenebilir Ölüm Nedenleri Arasinda Birinci Sirada'

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Ersöz, sigara ve tütün ürünlerine bagli ölümlerin önlenebilir ölüm nedenleri arasinda birinci sirada yer aldigina dikkat çekerek, “Önlenebilir hastaliklarin ve ölümlerin çaresi sizin elinizde. Gelin sigarayi elinizden atin; agaçlar ve temiz hava, akcigerinize ve size uzun ve saglikli ömürler saglasin” çagrisinda bulundu.

Uzm. Dr. Ersöz Açiklamasi 'Sigaraya Bagli Ölümler, Önlenebilir Ölüm Nedenleri Arasinda Birinci Sirada'
VM Medical Park İçel Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Ersöz, sigaranin önlenebilir ölümleri durdurabilmesi adina herkese sigarayi birakma uyarisi yapti. İçel’de Toraks Dernegi üyesi ve bu hareketin en önemli isimlerinden birisi olan Uzm. Dr. Ersöz, sigaranin zararlarina iliskin yaptigi açiklamada, uyari ve önerilerde bulundu.

“Sigara ve tütün ürünlerinin zarar vermedigi organimiz yok”

Sigara kullanmanin insan sagligina etkilerini siralayan Ersöz, “Sigara ve tütün ürünlerinin zarar vermedigi organimiz yoktur. Kalp ve damarlarin görmüs oldugu zarar ve tahribattan dolayi kalp krizi, damar tikanikligi, tansiyon yükselmesi gibi sakincalar ortaya çikar. Beyinde felç, ileri yasta bunama görülür. Her nefeste 50 bin hücrenin ölümüne sebep olur. Gözlerde katarakt ve ileri yasta körlük meydana gelir. Bunu yapmasinin en temel iki sebebi vardir. Birincisi, tüm damarlarda hasarlanma ve sertlik olusturmasi, diger sebebi ise tütün ürünlerinde bulunan katranin kanserojen etkisidir” dedi.



“Önlenebilir ölüm nedenleri arasinda birinci sirada”

Sigaranin düsünüldügünden daha fazla zarari oldugunu, istemeden de olsa bunlara sebep olunabilecegini belirten Uzm. Dr. Ersöz, “Sigara ve tütün ürünleri ile ilgili ölümler, önlenebilir ölüm nedenleri arasinda birinci sirada gelmektedir. Ikinci önemli zarari ise çevresel, yani ekolojiktir. Kagit kullanimi nedeni ile ormanlarin tüketilmesi, yanginlar ve izmaritlerin yok edilemez sekilde neden oldugu kirlilik ile beraber olusturdugu hava kirliligidir. Üçüncü önemli zarari; bireysel ve ülkenin ekonomisine verdigi zarardir. Türk ekonomisine yillik yaklasik 120 milyar liraya mal olmaktadir” diye konustu.



“Önlenebilir hastaliklarin ve ölümlerin çaresi sizin elinizde”

Sigaranin içen kisiye zarari oldugu kadar çevresinde içmeyen kisilere de birçok zarari oldugunu dile getiren Ersöz, “Bence en önemli zarari pasif içicilikten dolayi yakin çevremiz almaktadir ve sigaranin toplumda nikotinden dolayi bagimlilik yapmasina sebep olmaktadir. Sigarayi biraktiktan itibaren 2 ila 12 hafta içinde kan dolasimi düzelmeye baslar ve öksürük sikayeti varsa azalir. Bagisiklik sistemi güçlenmeye baslarken, yürüme becerisi artar ve yürürken tikanma yorulma gibi zorluklar yasanmamaya baslar. 9 ay içerisinde öksürük ve nefes darligi azalir ve enfeksiyon riski düsmeye baslar. Akciger fonksiyonlari yüzde 5-10 arasinda artar. Bir yil sonra kalp hastaligina yakalanma ve kalp krizi riski yari yariya azalir. 5 yil sonra KOAH riski yari yariya azalir ve felç riski sigara içmeyenlerle ayni seviyeye gelir. 5 yil sigara içmedikten sonra felç, akciger kanseri ve kalp hastaligi riskiniz, hiç sigara içmeyen insanlarla yaklasik ayni olacaktir. Sigara içmenin bir diger önemli zarari ise ‘hiçbir haktan daha önemli olmayan baskalarinin temiz hava hakkini gasp etmektir’; hiçbir özgürlük bundan daha önemli degildir. Önlenebilir hastaliklarin ve ölümlerin çaresi sizin elinizde. Gelin sigarayi elinizden atin tütünler tarlada çürüsün yerine agaçlar ve temiz hava akcigerinize ve size uzun ve saglikli ömürler saglasin. Sigara ve tütün ürünlerini birakmak ve biraktirmak ulusal bir görev ve sorumluluktur. Kendiniz ve sevdikleriniz için iyiyi ve güzeli düsünün” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA