Tunus'taki Nahda Hareketi Lideri Gannusi'den 'Otokrasiye Karsi Barisçil Mücadele' Çagrisi

Tunus'taki Nahda Hareketi lideri ve Meclis Baskani Rasid el-Gannusi, Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in son kararlarini reddederek, "devrimin karsi çiktigi otokrasiye karsi barisçil bir mücadele" çagrisinda bulundu.

Gannusi, Mosaique Radyosu basta olmak üzere yerel medyada yer alan açiklamasinda, "Bu (Said'in aldigi son kararlar) geriye dönmektir, 1959 anayasasina ve mutlak otokrasiye dönüstür." ifadelerini kullandi.

"Bugün mücadele etmekten baska yol yok. Biz sivil bir hareketiz ve mücadelemiz barisçildir." diye konusan Gannusi, Said'in açiklamasini "demokrasi, devrim ve halk iradesine karsi tam tesekküllü bir darbe ve ülkedeki en önemli demokratik kurumlarin iptali" olarak degerlendirdi.

Gannusi, "hakli diktatörlüge direnen ve Tunus'u demokrasi yoluna döndürecek tüm barisçil eylemlere katilmaya çagirdiklarini" kaydetti.

Anayasayi gelistirmek için parlamentoya ve gelistirilmesi gereken yönler üzerinde anlasmak için ulusal bir diyaloga ihtiyaç olduguna dikkati çeken Gannusi, "2014 anayasasi tüm demokratik güçler tarafindan hazirlandi ve onu Tunus halkinin yüzde 90'indan fazlasi oyladi." seklinde konustu.

Tunus'ta Nahda Hareketi Meclis Grubu, Cumhurbaskani Kays Said'in 25 Temmuz'da aldigi ve tüm yetkileri elinde toplayan olaganüstü kararlari "anayasal mesruiyete karsi tam bir darbe" olarak nitelendirmisti.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulu'nun görüsünü aldiktan sonra Cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinlerini" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclis'e degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu olacak. Cumhurbaskani, basbakani atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyecek.

Cumhurbaskanina ayrica her türlü Cumhurbaskanligi kararini halk oylamasina sunma yetkisi de verildi.

Kaynak: AA