(ÖZEL) Dört Mevsim Lastikleri Karasal Iklim Bölgelerinde Tercih Etmek Risk Tasiyor

Yaklasan kis mevsimi hazirlikli olmak için araç sahiplerinin dogru lastigi seçmeleri önem kazanirken, uzmanlar, özellikte karasal iklim bölgelerinde dört mevsim lastiklerin risk tasidigi uyarisinda bulunuyor.

(ÖZEL) Dört Mevsim Lastikleri Karasal Iklim Bölgelerinde Tercih Etmek Risk Tasiyor
Son yillarda piyasadaki dört mevsim lastikler, kullanicilar açisindan kafa karisikligi olusturabiliyor. Lastik saticilari, dört mevsim lastiklerin yogun kar yagisi gibi asiri hava kosullarinin üstesinden gelmek için üretilmedigini söylüyor. Dört mevsim lastiklerin islak zemin, hafif buzlanma ve hafif kar yagisi gibi kosullarda daha iyi performans sergiledigini aktaran lastik saticilari, karasal iklim kusaginda olan bölgelerde ise kullanilmasinin risk tasidigini belirtti.

Bu yüzden dört mevsim lastikler, iliman iklim kusaginda olan sehirlerde ve uzun yol yapmayacak sürücüler için öneriliyor.

“Kayar, ses yapar ve can güvenligine de tehlikeye atar”

Eskisehir’de araç lastigi satisi yapan Ilker Demir, dört mevsim lastiklerin olusturabilecegi risklerden bahsetti. Dört mevsim lastiklerin iliman iklim kusaginda bulunan illerde kullanilmasi gerektigini söyleyen Demir, “Dört mevsim lastikler, iliman iklim kusaginda olan yerlerde talep gösterilecek lastiklerdir. Özellikle Iç Anadolu Bölgesi veya Dogu Anadolu Bölgesi gibi yerlerde faydasindan çok zarari olan lastiktir. Çok az araba kullanan kisiler 4 mevsim lastikleri bahsettigim bölgeler harici yerlerde tercih edebilir. Türkiye’nin çogunlugu bölgesi karasal iklim kusagina sahip oldugu için yazimizda sert kisimizda sert. Bu 4 mevsim lastik verimli olmaz. Kayar, ses yapar ve can güvenligine de tehlikeye atar” diye konustu.



“Dört mevsim lastik uzun yolda risktir”

Dört mevsim lastiklerin kis lastiklerine daha yakin oldugunu söyleyen Ilker Demir, yakit tüketimini arttirdigini ifade etti.

Yaz ve kis lastiklerine göre fiyatlarini kiyaslayan Demir, su sekilde konustu:

“Dört mevsim lastik kis lastigine daha yakin aslinda. Çogunlukla özellik olarak kis lastigini bünyesinde barindirdigi için 3 ayda erir. Dört mevsim lastik uzun yolda risktir. Fren mesafesi uzar, yakit artar. Arti özellikleri mutlaka vardir ama eksi özellikleri daha fazla benim sahsi fikrime göre. Kis ve yaz lastiginin fiyatlari ortalama aynidir. Dört mevsim lastiklerin ise digerlerine göre yüzde 5 fazladir ve bazilari ayni fiyattir. Gerçekten bu isi bütçeden ziyade can güvenligi için düsünen müsteri pek böyle seyler düsünmüyor. Bu lastikleri arastiran müsteriler can güvenligini düsünüp yapilan isi daha ciddiye aliyorlar ve bu yaptiklarindan dolayi faydalarini daha iyi görüyorlar.”
Kaynak: İHA