KKTC Cumhurbaskani Tatar, ABD Baspiskoposu'nun Türkevi Açilisina Katilmasina Tepki Gösteren Rum Kesimine Yanit Verdi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Amerika Ortodoks Kilisesi Baspiskoposu Elpidoforos'un, New York'taki Türkevi açilis törenine katilmasina tepki gösteren Rum kesimine ''O fotograftan sonra Rum tarafinda epey ortalik çalkalandi. Mansetlere kadar çiktik. Nasil olur da Baspiskopos, tabii adam Istanbul dogumlu, onun buraya gelmesi en dogal hakki vatandas olarak, yapmasi gerekendi'' sözleriyle cevap verdi.

Tatar, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile, New York'taki yeni Türkevi'nde Türk toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaskani Tatar, burada yaptigi konusmada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in davetiyle Türkevi'nin açilisina katilmak için New York'a geldigini söyledi.

Açilisa katilmaktan fevkalade gurur duydugunu belirten ve Türk hükümetine tesekkür eden Tatar, Rum kesiminin Türkevi açilisina katilan Amerika Ortodoks Kilisesi Baspiskoposu Elpidoforos'a tepki göstermesine iliskin ise sunlari söyledi:

''O fotograftan sonra Rum tarafinda epey ortalik epey çalkalandi. Mansetlere kadar çiktik. Nasil olur da Baspiskopos, tabii adam Istanbul dogumlu, onun buraya gelmesi en dogal hakki vatandas olarak, yapmasi gerekendi ama iste karsi taraf, 10 gün önce Oxford'un dagittigi kitaplardan Atatürk resmini çikarttiran o zihniyet, bu defa da Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaskani nasil ayni karede olur diye adami topa tuttular ve Rum tarafinda epey bir çalkanti yasandi.'' dedi.

Türkiye'ye, anavatana güvendiklerini, Türkiye'nin her geçen gün güçlendigini ve Türkevi'nin de bunun bir örnegi oldugunu belirten Tatar, dünyanin çesitli baskentlerinde var gücüyle Kibris mücadelesi veren Türk diplomatlarina da tesekkür etti.

Tatar, sunlari kaydetti:

''Bu bir müsterek davadir, bu bir ortak davadir. Türkiye her zaman Kibris Türkünün yanindaydi. Bundan sonra da öyle olacak çünkü Kibris Türk'ünün güvenligi Türkiye'nin oradaki varligindan geçmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin de güvenligi daha güçlü bir KKTC'nin Dogu Akdeniz'deki konumunu ve dolayisiyla statüsünü yükseltmekten geçmektedir. Dolayisiyla bu bizim ortak degerlerimizdir, ulusal çikarlarimizdir, milli davamizdir.''

Kaynak: AA