Karadeniz'de 4 Ilin Yüksek Kesimlerinde Kar Etkili Oluyor

Bayburt, Gümüshane, Rize ve Ordu'nun yüksek rakimli köy ve yaylalari, havanin sogumasinin ardindan beyaza büründü.

Bayburt'ta geceden itibaren etkisini gösteren soguk ve yagmur, yüksek kesimlerde yerini kara birakti.

Aydintepe ilçesine bagli Dumlu, Kavlatan, Günbuldu köyleri ile 2 bin 400 rakimli Soganli Dagi'nin zirvesindeki yaylalar beyaz örtüyle kaplandi. Bazi bölgelerde kar kalinligi 20 santimetreye ulasti.

Bölgedeki çobanlarin büyük ve küçükbas hayvanlarini kara ragmen otlatmaya çalistigi görüldü.

Aydintepe Yaylasi sakinlerinden Ayhan Sentürk, AA muhabirine, karin bu yil erken geldigini söyledi.

Havalarin yeniden isinmasini beklediklerini anlatan Sentürk, "Hayvanlarimizin yiyecegi, içecegi var. Yakacagimizda var ama bu sekilde devam ederse mecburen ilçeye inecegiz." dedi.

Ali Cebi de bu dönemde kar yagisini beklemediklerini dile getirerek, aracinda yaz lastigi bulundugu için ilçeye inemediklerini ifade etti.

Öte yandan, Bayburt-Erzurum kara yolu güzergahindaki 2 bin 409 rakimli Kop Dagi Geçidi de gece saatlerinde etkili olan kar ve tipinin ardindan beyaza büründü.

- Rize

Rize'de hafta basindan itibaren havanin sogumasiyla yüksek kesimlerde kar etkili oluyor.

Kaçkar Daglari Milli Parki içerisinde bulunan 2 bin rakimin üzerindeki yaylalara yagan kar, güzel görüntüler olusturdu.

Çagrankaya, Huser, Samistal, Pokut, Sal yaylalarinda kar kalinligi 15 santimetreyi geçti, 3 bin rakimin üzerindeki bölgelerde ise 20 santimetreye ulasti. Karayollari ekipleri, Ovit Dagi Geçidi'nde de kar kalinliginin 15 santimetreye yaklastigini belirtti.

Ekipler, yaylalarda vatandaslarin bulunmasi nedeniyle geçidin ekim ayi ortalarina kadar açik tutulacagini, yol temizleme çalismalarinin sürdügünü kaydetti.

Il Genel Meclisi Baskani Ibrahim Türüt, AA muhabirine, kar yagisi nedeniyle hayati olumsuz etkileyecek bir durumun olmadigini söyledi.

Türüt, yaylalarda vatandaslarin bulundugunu vurgulayarak, "Bundan sonra kar yagisinin araliklarla devam etmesini bekliyoruz. Yaylalardaki vatandaslarimizdan artik yaylalari bosaltmalarini ve köylerine dönmelerini bekliyoruz." dedi.

Türüt, Il Özel Idare ekiplerinin yol kontrollerini sürdürdügünü de sözlerine ekledi.

- Ordu

Ordu'nun yüksek kesimlerine de mevsimin ilk kari düstü.

Kentte etkili olan soguk ve yagisli hava, Çambasi Yaylasi ve çevresindeki obalar ile yüksek rakimli noktalarda yerini kara birakti.

Kabadüz Belediye Baskani Yener Kaya, AA muhabirine, hava sicakliginin düsmesiyle sabahin ilk saatlerinde 1800 rakim ve üzeri obalarda ve Çambasi Yaylasi'nda mevsimin ilk karinin yagdigini söyledi.

Güzel kar örtüsü görüntüsü ortaya çiktigini dile getiren Kaya, "Herhangi bir magduriyet veya sikinti yok. Yüksek kesimlere çikildiginda kar kalinligi 3-4 santimetre civarinda, alt kesimlerde de sadece ince bir yagis örtüsüyle kapandi. 2021 yili sonbahar mevsiminin ilk kar yagisi yagmis oldu." diye konustu.

- Gümüshane

Gümüshane'de yüksek kesimler beyaz örtüyle kaplandi.

Sehri etkisi altina alan soguk hava ve yagmurlu hava, dün gece saatlerinden itibaren yüksek kesimlerinde yerini kara birakti.

Yagis, Dogu Anadolu'yu Dogu Karadeniz'e baglayan Zigana Geçidi, Kostan Dagi Geçidi ile Kürtün ilçesine bagli Kazikbeli, Çikrikdüzü, Güvende Yaylasi, Torul ilçesinin Minarli Yaylasi, Abdalmusa Tepesi ve Yagmurdere Vadisi'nde etkili oldu.

Kaynak: AA