Ispanya'daki Yanardag Felaketinde 400 Ev Yok Oldu

Ispanya’ya bagli Kanarya Adalari’nin en büyük 5. adasi La Palma’da yer alan Cumbre Viejaya Yanardagi’ndan 5 gündür devam eden lav akisi, 220 hektar alani etkilerken, 400 evi ise yok etti.

Ispanya’nin güneybatisindaki Kanarya Adalari’nin en büyük 5. adasi olan La Palma’da yer alan Cumbre Vieja Yanardagi geçtigimiz pazar gününden bu yana lav püskürtmeye devam ediyor. Yanardagdan çikan lavlar 12 metre yükseklige kadar ulastigini belirten La Palma Adasi yerel yetkilileri, 5 gündür devam eden lav akisinin 220 hektar alan etkiledigini ve 400 evi yok ettigini kaydetti.

Lavlarin ilerleme hizinin ise saatte 4 metreye düstügünü bildiren yetkililer, sahile 2 bin 500 metre mesafede olan lavlarin denize ulasma ihtimalinin düsük oldugunu belirtti.

Yetkililer, yanardagdan çikan kül miktarinin artmasinin ve küllerin denize ulasmasi sebebiyle deniz ekosisteminin kötü anlamda etkilemesinin beklendigini kaydetti.

Yanardagdan çikan kül kitlesinin ise 4 bin 500 metre yükseklige ulastigi ve hava ulasimini olumsuz etkiledigini belirten yetkililer, küller nedeniyle Kanarya Adalarinda asit yagmuru yapmasinin beklenmedigi bildirdi. Kanarya Adalari Volkanik Acil Durum Plani (Pevolca) tarafindan yapilan açiklamada ise, deniz suyundaki volkanik maddelerin arastirilmasina önem verilecegi ifade edildi.

Kanarya Adalari Hükümet Baskani Angel Victor Torres düzenledigi basin toplantisinda yaptigi açiklamada, lavlarin yavasladigini fakat lav akisinin devam ettigini belirterek, vatandaslardan kendilerini tehlikeye atacak eylemlerden kaçinmalarini tavsiye etti. Kanarya Adalari Hükümet Baskan Yardimcisi Roman Rodriguez ise yaptigi açiklamada, evlerini kaybeden vatandaslarin otellere yerlestirilecegini ve kendilerine prefabrik ev yapilacagini kaydetti.

Kaynak: İHA