Brent Petrolün Varil Fiyati 77,56 Dolar

Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 77,56 dolardan islem görüyor.

Dün 77,73 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 77,25 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.28 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,40 artisla 77,56 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,50 dolardan alici buldu.

ABD'nin en önemli petrol üretim tesislerinin bulundugu Meksika Körfezi’nin geçen ay iki tropik firtinanin etkisi altinda kalmasinin ardindan bölgedeki deniz üstü petrol üretim platformlarinda hala tam kapasite üretime geçilememesi fiyatlari yukari yönlü desteklemeye devam ediyor.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarinin beklenenden fazla düsmesiyle ülkede talebin toparlandigi algisinin güçlenmesi üzerine petrol fiyatlari daha da yükselirken Brent dün son iki ayin en yüksek seviyesini görmüstü.

ABD Enerji Enformasyon Idaresi (EIA) verilerine göre, ülkede ticari ham petrol stoklari geçen hafta 3 milyon 500 bin varil (yüzde 0,8) azalarak yaklasik 414 milyon varil oldu. Bu rakam Ekim 2018’den sonraki en düsük seviye olarak kayitlara geçti. Piyasa beklentisi stoklarin 2 milyon 400 bin varil azalacagi yönündeydi.

Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun, salgin dönemindeki yetersiz yatirimlar ve üretim tesislerinde yapilmasi gereken bakimlarin geciktirilmesiyle üretim artislarinda zorlanmasi da fiyatlarin yükselisine katkida bulundu.

Irak petrol bakani dün yaptigi açiklamada, küresel ekonomide toparlanma sinyallerinin alindigina dikkati çekerek, OPEC+'nin petrol fiyatlarini varil basina 70 dolara civarinda tutmaya çalisacagini belirtti. OPEC+’nin üretim seviyelerini degerlendirecegi bakanlar kurulu toplantisi 4 Ekim'de gerçeklestirilecek.

- Çin'in rezerv satislarinin petrol fiyatlarina etkisi kisitli olacak

Çin'in devlet rezervlerini ilk kez halka satmasi ise petrol fiyatlarinin yukari yönlü seyrini az da olsa baskiladi.

Dünyanin en büyük petrol tüketicilerinden Çin, yüksek ham madde maliyetlerinin yerel rafineriler üzerindeki baskisini hafifletmek için ham petrol rezervini açik artirma yoluyla piyasaya sürecegini açiklamisti.

Açik arttirmaya katilan sirketlerden devlete ait PetroChina ve özel rafineri ve kimyasal üreticisi Hengli Petrochemical’in toplam 4,43 milyon varillik ham petrol satin aldigi bildirildi.

Uzmanlar, Çin'in bu kararinin petrol fiyatlarinda beklenen düsüs etkisini göstermedigine, piyasaya arz edilen miktarin oldukça küçük olduguna ve bu miktarin Çin’in bir günde ithal ettigi petrolün dörtte üçünden daha az olduguna isaret ederken, bu adimin fiyatlar üzerinde ciddi bir etkisinin olmayacagini savunuyor.

Çin'in toplam ham petrol rezerv kapasitesinin 238 milyon varil seviyesinde oldugu biliniyor. Depolanan bu miktarin Çin'in 80 günlük petrol talebine esdeger oldugu tahmin ediliyor.

Brent petrolde teknik olarak 77,74 ile 78,13 dolar araliginin direnç, 76,95 ile 76,55 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi ifade ediliyor.

Kaynak: AA