4 Bin TL Maasla Usta Ariyor, 2 Yildir Bulamadi

Sinop’ta 4 bin TL’ye çalisacak motor ustasi arayan bir otomobil yetkili servisi 2 yildir vasifsiz eleman dahi bulamadi. Duyanlar saskinligini gizleyemedi.

4 Bin TL Maasla Usta Ariyor, 2 Yildir Bulamadi
Türkiye’de ‘issizlik mi var, is begenme mi’ tartismasi yillardir sürüyor. Gençler is arayip bulamadigini söylerken, sanayici ise ara eleman sikintisini dile getiriyor. Sinop Küçük Sanayi Sitesi’nde de durum böyle. Bir otomobil yetkili servisi 2 yildir motor ustasi bulmadigini, hatta vasifsiz eleman dahi bulmakta zorlandigini dile getirdi. Firma sahibi Mahmut Bilgiç’in duruma getirdigi yorum ise meslek lisesi motor bölümlerinde ögrenci yetismedigi ya da mezun ögrencinin isi tercih etmedigi yönünde oldu. Sinop’ta ögrenci yetersizliginden bu bölüm bulunmuyor. Makine bakim onarim gibi benzer bölümler açik durumda.

Firma sahibi Mahmut Bilgiç, “Bizim problemlerimiz var. Esnaf olarak sanayide ve diger is dallarinda alt eleman yetismiyor. Bununla ilgili muzdaribiz. Bununda birçok nedeni oldugu gibi tabii okulla da alakasi var. Motor meslek liselerinde bu tip ögrenciler yetismiyor veya tercih etmiyorlar. Etmedikleri içinde sanayimizde çirak, kalfa ve usta bulmakta zorluk yasiyoruz. Bunda yaklasik 2-2,5 yildir da bir arayis içerisindeyiz. Çesitli organlarla isçi aramamiza ragmen isçi bulamiyoruz. Yeterli miktarlarda ücret de verdigimizi düsünüyoruz ama dogal olarak herkes bedava is bedava para istiyor diye düsünüyorum” dedi.

Gençlerin ’issiziz’ dedigini ama sanayicinin isçi aradigini belirten Mahmut Bilgiç, “Yaptigimiz is belli. Biz motor ustasiyiz. Dogal olarak da dükkanimizda motor ustasi eksikligi var. Bunu bulamiyoruz. Bunun yani sira vasifsiz eleman da ariyoruz. Yikamaci olsun, temizlikçi olsun bu tarz isçileri bile bulmakta zorlaniyoruz. Herkesin kafasinda bir devlet dairesi var galiba ama herkeste buna sahip degil. Fakat sonrasinda röportaj verilirken de ‘biz issiziz’ diye yakiniyorlar. Eminim disariya baksalar birçok is yerinde devlet dairesinde alacaklari maastan daha fazla alacaklardir. Sinop’ta bu konuda magdur illerden bir tanesi. Sinop sanayisinde birçok meslektasim isçi aramakta. Isçi bulamiyoruz. Bir usta ne alir derseniz tabii ki elinin yatkinligi, isi çikarmasi, tecrübesi bunlar önemli etkenler. Iyi bir usta en az 3 bin 500–4 bin TL’den basliyor. Ona göre de etkinligine göre isler degisiyor. Bizim isimizin yükünü bizim elimizden alacak usta da tabii ki 4 bin TL alir” diye konustu.

Gençlerin meslek liseleri ve çiraklik egitim merkezlerine tesvik edilmesi gerektigini belirten Bilgiç, “Isçi bulamamamizin da en büyük nedeni okullarimiza ögrencilerimizin tesvik edilememesi. Tesvik olamayinca da tabi çirakliktan yetismeyince bu isin ustasi da olamiyorsun. El becerisi olmak zorunda. Eskisi gibi de degil. Eskiden bizim babalarimiz eti senin kemigi benim derdi bizi bir ustanin yaninda çalisirdik. Dirayette vardi. Ustadan izinsiz kimse bir sey yapamazdi. Simdi böyle bir durum söz konusu degil. Tabii eskiden sigorta yoktu. Bunlar bir etken degildi. Bunlar simdi dogal olarak sigortasiz isçi çalistiramiyoruz. Çocuk isçilerde de sigorta yapmak biraz sorun oluyor. Bunlarin da çiraklik egitim merkezlerinde veya meslek liselerinden gelmesi bizim için de çocuk içinde faydali oluyor. Bunun tesvik edilmesini istiyoruz” seklinde konustu.

(Ünsal Karka /IHA)
Kaynak: İHA