16 Sehri Birbirine Baglayan Kömürhan Köprüsü Sürücülere Kolaylik Sagliyor

Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu ve Akdeniz bölgelerini birbirine baglayan yollar üzerinde stratejik konuma sahip olan 660 metre uzunlugundaki Kömürhan Köprüsü, açildigi 2 Ocak’tan bu yana sürücülere güvenli yol imkani sunarak mesafe ve konfor kolayligi sagliyor.

16 Sehri Birbirine Baglayan Kömürhan Köprüsü Sürücülere Kolaylik Sagliyor
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Karayollari Genel Müdürlügünce 2014 yilinda yapimina baslanan Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerini birbirine baglayan 660 metre uzunlugundaki yeni Kömürhan Köprüsü ve baglanti tünelinin geçtigimiz ocak ayinda düzenlenen törenle resmi açilisi gerçeklestirilmisti. Toplam uzunlugu 5 bin 155 metre olan projede 2 bin 400 metre uzunlugunda çift tüp tünel, bir adet 660 metre gergin egik kablolu köprü ve bir adet 123 metre uzunlugunda betonarme köprü bulunan yeni Kömürhan Köprüsü, ters Y tipi kule olarak tasarlandi. Eyfel Kulesi’nde kullanilan çelik miktarina esit olan 7 bin ton çelik kullanilan Kömürhan Köprüsü’nün kaynak boyunun yaklasik 450 kilometre, çelik segmentlerin kule baglantisini saglayan kablo uzunlugunun ise 853 kilometre oldugu kaydedildi. Tek pilonlu ve orta açikliginin 380 metre olmasi sebebiyle dünya literatüründe 4. sirada yer alan köprü ile devamindaki 2 buçuk kilometrelik çift tüp tünelin de trafige açilmasi ile birlikte 16 ilin baglantisi olan Malatya-Elazig arasindaki karayolu ulasimini daha rahat, hizli ve emniyetli bir sekilde gerçeklestiren köprü, zaman ve akaryakittan tasarruf edilmesini saglayarak ekonomiye katki sagliyor.

"Uçak pisti gibi yollar, insan bu yollarda yorulmaz ki"

Köprü ve tünellerin özellikle ekonomik yönden kendilerine katki sagladigini ifade eden uzun yol soförü Ilyas Içen, “Yaklasik 9 yildir uzun yol soförlügü yapiyorum. Eski yol biraz tehlikeliydi. Virajliydi ve yakit tasarrufu azdi. Yakitimiz fazla gidiyordu. Simdi Allah devletimizin birini bin etsin. Bizim için tüneller yapmis. Yollarda rahat rahat gidip geliyoruz. Allah devletimizden razi olsun. Hemen her seyde faydasi var, fazla yorulmuyoruz, arabalarimiz yollarda yipranmiyor. Uçak pisti gibi yollar, insan bu yollarda yorulmaz ki" dedi.



"Eski yollarla simdiki yollar arasinda dag kadar fark var"

Yollarin eskiye göre daha konforlu oldugunu ve 44 yildir soförlük yaptigini belirten tir soförü Mehmet Ali Yaman, "Soför olarak bu yollar çok güzel diyorum. Bundan daha güzel bir sey var mi, eski yollarla simdiki yollar dag kadar fark var. Eskiden kazalar çok olurdu. Kaç kez arabalarin asagiya uçtugunu gördük. Su anda öyle bir sey yok ama simdi hemen asagiya indik" diye konustu.

Kaynak: İHA