'Tas Tepeler Tanitim Toplantisi' Sanliurfa'da Yapildi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Göbeklitepe tek ve yalniz degildir' 'Proje çerçevesinde, iki bölgede sürdürülen yüzey arastirmalariyla yeni yerlesim yerleri tespit edildi. Halen Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyügü olmak üzere 7 alanda arkeolojik kazi çalismalari sürdürüyoruz'' ''Önümüzdeki günlerde, projenin 20212024 yillari arasini kapsayan ilk etabi dahilinde Ayanlar, Yogunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taslitepe yerlesimlerinde de kazilara baslanacak. Söz konusu alanlarin bir kisminda jeomanyetik ve jeoradar ölçümleri gerçeklestirildi. Kazilara paralel sekilde ölçüm çalismalari da sürdürülecektir'

Kültür ve Turizm Bakanligi ile Türkiye Turizm Gelistirme ve Tanitim Ajansi (TGA), dünya üzerindeki ilk yerlesik yasam ve sosyal topluluk örneklerine ev sahipligi yapan Tas Tepeler'i tanitti.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy'un katilimiyla Sanliurfa Müzesi'nde gerçeklestirilen etkinlik, Karahantepe ve Neolitik Insan Sergisi Açilis Töreni'yle basladi.

Törende konusan Ersoy, Türk kazi çalismalarinin sayisinin 57'den 147'ye, kazi ve arastirmalara aktarilan toplam ödenek miktarinin 1,9 milyon liradan 58 milyon liraya ulastigini söyledi.

2018'de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Göbeklitepe'nin , arkeolojide ve ilgili tüm branslarda bilgileri güncelledigini dile getiren Ersoy, "Biz ona 'Tarihin Sifir Noktasi' dedik. Simdi o noktayi daha derine ve muhtemeldir ki çok daha geriye çekecegiz. Çünkü Göbeklitepe tek ve yalniz degildir." dedi.

Bakan Ersoy, proje kapsaminda gerçeklestirilecek 12 kazi çalismasi ile Sanliurfa'nin sözcülügünde, Anadolu'nun insanlik tarihine yaptigi katkinin bilinmeyen hikayelerine tercüman olacaklarini belirterek, söyle devam etti:

"Bu proje çerçevesinde, iki bölgede sürdürülen yüzey arastirmalariyla yeni yerlesim yerleri tespit edildi. Halen Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyügü olmak üzere 7 alanda arkeolojik kazi çalismalari sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde, projenin 2021-2024 yillari arasini kapsayan ilk etabi dahilinde Ayanlar, Yogunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taslitepe yerlesimlerinde de kazilara baslanacak. Söz konusu alanlarin bir kisminda jeomanyetik ve jeo-radar ölçümleri gerçeklestirildi. Kazilara paralel sekilde ölçüm çalismalari da sürdürülecektir."

Yurt içinde 8 ayri üniversitenin dahil oldugu 12 kurum ve kurulus ile is birligi planladiklarini vurgulayan Mehmet Nuri Ersoy, "Bu dogrultuda Istanbul Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesi arasinda dogrudan is birligi protokolleri imzalandi. Ayrica 5 ayri ülkeden 8 ayri üniversite ile 4 uluslararasi akademi, enstitü ve müzeyi de Sanliurfa Neolitik Çag Arastirmalari Projesi'ne dahil ettik. Japonya, Rusya, Almanya, Ingiltere ve Fransa ile genis bir uluslararasi yelpaze olusturduk." degerlendirmesinde bulundu.

Ersoy, Sanliurfa Neolitik Çag Arastirmalari Projesi'nin bugüne kadar Türkiye'de yapilmis en büyük ve kapsamli arkeoloji projesi oldugunu ifade ederek, "Üstelik bu süreç sadece arastirma ve kazi çalismalarindan ibaret olmayacak. Basta Uluslararasi Dünya Neolitik Kongresi olmak üzere çok sayida uluslararasi bilimsel toplanti ve etkinliklerin yaninda, ziyaretçi karsilama ve tanitim merkezleri, sergi ve çevre düzenleme projeleri, ulasim ve altyapi düzenlemeleri gibi bir dizi uygulamayi da hayata geçirecegiz. Bütün bunlar için cari ve personel giderleri hariç 127 milyon lira tutarinda bir kamu yatirimi öngörülmektedir." dedi.

Proje sürecinin ve çiktilarinin güncel olarak paylasilacagi bir web sitesi tasarlandigini vurgulayan Ersoy, "Ayrica Sanliurfa Neolitik Çag Arastirmalari Projesi ile elde edilecek sonuçlarin bilimsel ve popüler yayinlar, müze teshirleri ve sempozyumlar vasitasiyla bilim çevreleriyle ve toplumla bulusmasini saglayacagiz." diye konustu.

Istanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dali Baskani ve Karahantepe Kazi Baskani Prof. Dr. Necmi Karul, Türkiye'deki Neolitik Dönem kazilarina iliskin detayli bir sunum yapti.

Türkiye'deki birçok kazida imzasi olan ve danismanlik yapan Istanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Celal Özdogan da 2023 yilinda Sanliurfa'da dünya genelinde katilimin olacagi büyük çapli bir Neolitik Dönem Kongresi planladiklarini söyledi.

Programda uluslararasi katilimcilar adina Rus Bilimler Akademisi - Sibirya Bölümü Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Andrei V. Tabarev selamlama konusmasi yapti.

Sanliurfa Valisi Abdullah Erin ise kentin tarihinin kesfine yönelik önemli çalismalarin gerçeklestirildigini ifade ederek, kentin tarihi birikimini gelecek nesillere tasimaya çalistigini belirtti.

Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül de kentin 12 bin yillik geçmisinin oldugunu vurgulayarak, sehrin derinliginin ve anlaminin bulundugunu dile getirdi.

Piyanist Iraz Yildiz'in kisa performans sergiledigi program, Ersoy'un Neolitik Insan Sergisi'ni ziyaretiyle sonlandi.

- Tas Tepeler

Karahantepe'deki kazilardan çikan buluntular, Sanliurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.

12 bin yil önce barinagin konuta dönüstügü, gerçek köylerin ortaya çiktigi sürecin baslangici oldugu düsünülen Tas Tepeler'de, insanligin ilk kap kacak kullanimi ve temel ticaret girisimleri gerçeklestirme becerisine dair buluntular yer aliyor. Bölgede bulunan anitsal yapilarin, insanlarin bir araya geldigi komünal mekanlar olduguna inaniliyor.

Neolitik Çag Arastirmalari projesinde düzenlenecek Uluslararasi Dünya Neolitik Kongresi'nde de çok sayida bilimsel toplanti yapilmasi ve Sanliurfa'nin Neolitik Çag'a ait emsalsiz kültürel hazinelerinin paylasilmasi planlaniyor.

Kaynak: AA