Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Rohinga Müslümanlarini Kaderlerine Asla Terk Etmeyecegiz''

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, ''Rohingalarin gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir dönüsleri için çalismaya devam edilmeli. Rohinga Müslümanlarini kaderlerine asla terk etmeyecegiz.'' ifadesini kullandi.

Birlesmis Milletler 76. Genel Kurul Görüsmeleri çerçevesinde Türkiye ve Banglades, Arakan (Rohingya) Müslümanlarinin durumuna iliskin yüksek düzeyli çevrimiçi toplanti düzenledi.

Çavusoglu, toplantinin ardindan Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Rohingalarin gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir dönüsleri için çalismaya devam edilmeli. Rohinga Müslümanlarini kaderlerine asla terk etmeyecegiz.'' degerlendirmesinde bulundu.

- Arakanli Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Agustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalan ve Banglades'e siginan 700 binden fazla mülteci bulunuyor. Kamplardaki mültecilerin yarisini ise çocuklar olusturuyor.

Uluslararasi insan haklari kuruluslari, yayinladiklari uydu görüntüleriyle Arakan'da yüzlerce köyün yok edildigini kanitladi.

Arakanlilarin topraklarina dönüsü için Myanmar ve Banglades hükümetleri arasinda imzalanan anlasma, yerinden edilenlerin durumlarini belgelendirmeleri mümkün olmadigi için uygulamada islevsiz kaliyor.

BM ve uluslararasi insan haklari örgütleri, Arakanli Müslümanlara yönelik siddeti "etnik temizlik" ya da "soykirim" olarak adlandiriyor.

Uluslararasi medya ve kuruluslarin Arakan eyaletine girisini ciddi oranda kisitlayan Myanmar hükümeti, bugüne kadar Arakanli Müslümanlarin geri dönüslerine iliskin verdigi sözleri de yerine getirmedi.

Banglades'e siginan Arakanli Müslümanlar ve insan haklari örgütleri, gerekli güvenli ortam saglanmadan bu kisilerin Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlige yol açacagi endisesini tasiyor.

Kaynak: AA