Avustralya Basbakani Morrison, Anzak Aniti'nda Gösteri Yapan Kovid-19 Asi Karsitlarini Kinadi

Basbakan Morrison, Anzak Aniti’ndaki gösterileri 'utanç verici', protestoculari da 'saygisiz' olarak tanimladi Morrison: 'Davranislari utanç vericiydi. Bu saygisizlikti ve en büyük fedakarligi yapan Avustralyalilarin onurunu lekeledi ve buna katkida bulunan herkesin utanmasi gerekir'

MELBOURNE – Avustralya Basbakani Scott Morrison, Victoria eyaletindeki insaat sektörü faaliyetlerin 2 hafta durdurularak, sektör çalisanlarina zorunlugu yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi vurulmasi kararina tepki gösteren asi karsitlarinin, Melbourne’daki Anzak Aniti’nda gösteri düzenlemesini kinadi.

Avustralya Yayin Kurumunun haberine göre, Basbakan Morrison, Melbourne’da asi karsitlarinin düzenledigi ve siddet olaylarina dönüsen gösterilerin, Avustralya için hayatini kaybedenleri temsil eden Anzak Aniti’nda yapilamasiyla ilgili açiklamada bulundu.

Anzak Aniti’ndaki gösterileri "utanç verici" olarak nitelendiren Basbakan Morrison, "saygisiz" olarak tanimladigi protestoculari kinadi.

Anitin gösteri yeri degil kutsal bir yer oldugunu vurgulayan Morrison, "Davranislari utanç vericiydi. Bu saygisizlikti ve en büyük fedakarligi yapan Avustralyalilarin onurunu lekeledi. Buna katkida bulunan herkesin utanmasi gerekir." ifadelerini kullandi

Hizla artan Kovid-19 sayilarini durdurmaya çalisan Victoria eyalet hükümetinin, Melbourne, Ballarat, Geelong, Surf Coast Shire ve Mitchell Shire kentlerindeki insaat sektöründeki çalismalarin iki haftaligina durdurulacagini ve sektör çalisanlarina Kovid-19 asisinin zorunlu oldugunu duyurmasi üzerine asi karsitlari Melbourne'da gösterilere baslamisti.

Hükümetin aldigi karara destek veren Insaat, Orman, Denizcilik, Maden ve Enerji Birligi (CFMEU) sendikasi önünde, 20 Eylül aksam saatlerinde basladiktan sonra siddet olaylarina dönüsen ve 280’den fazla protestocunun gözaltina alindigi gösterilerin bugün de devam etmesi bekleniyor.

- Victoria’da virüsün görüldügü günden beri en yüksek vaka sayisi kaydedildi

Geçtigimiz yil Kovid-19’un merkezi haline gelen ve Avustralya’da virüsten ölen 1198 kisiden 836’sinin hayatini kaybettigi Victoria eyaletindeki vaka sayilari hizla yükselmeye basladi.

Agustos 2020’de bir günde 725 kisinin virüse yakalanmasindan bu yana, son 24 saatte 766 kisiye Kovid-19 teshisi konulmasiyla eyaletteki günlük en fazla vaka sayisi ortaya çikti.

Vaka sayilarinin çogunlugu 4 gündür gösterilerin sürdürdügü eyaletin baskenti Melbourne'da kaydedilirken kentte 4 kisinin de hayatini kaybettigi açiklandi.

- Avustralya’da Kovid-19’a yakalananlarin sayisi 90 bini asti

Delta varyantina karsi müjdelenin devam ettigi Avustralya’nin Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde 1063, Victoria’da 766, Avustralya Baskent Bölgesi’nde 16, Queensland’da 1 kisiye daha Kovid-19 teshisi konusmasiyla, ülkede virüse yakalananlarin sayisi 90 bin 370’e çikti.

Ülkenin diger eyaletlerinde bu yil Kovid-19’dan bu yil can kaybi yasanmazken son 24 saatte NSW’de 6, Victoria eyaletinde 4 kisinin daha Kovid-19’dan hayatini kaybetmesiyle, ülkede virüsten ölenlerin sayisi da 1198’e yükseldi.

Avustralya’daki toplam 19 bin 321 aktif vakadan 302’si yogun bakimda olmak üzere, 1518 kisi hastanede tedavi görüyor.

- Yeni Zelanda’da 17 yeni vaka kaydedildi

Ülkedeki test sonuçlarina göre son 24 saatte, 2’si yurt disindan Yeni Zelanda’ya dönenler arasinda olmak üzere 17 kisiye daha Kovid-19 teshisi konuldugunu açiklayan Saglik Bakanligi, ülkedeki 289 aktif vakadan 3’ü yogun bakimda olmak üzere 15 Yeni Zelandalinin hastanedeki tedavilerin devam ettigini duyurdu.

???????Salgina karsi aldigi siki tedbirlilerle virüsle mücadelede en basarili ülkeler arasinda gösterilen Yeni Zelanda'da, bugüne kadar 4 bin 135 Kovid-19 vakasi kaydedilirken virüse yakalananlardan 27’si hayatini kaybetti.??????????????

Kaynak: AA