ABD, Iran'in Nükleer Anlasmaya Geri Dönme Istegine Iliskin Bir Ipucu Görmüyor

ABD Disisleri Bakanligindan bir yetkili, Iran'in, 2015'te imzalanan nükleer anlasmayi yeniden hayata geçirme konusunda durdurulan müzakerelere geri dönmek istedigine dair hiçbir ipucu vermedigini söyledi.

Üst düzey yetkili, gazetecilere yaptigi açiklamada, "Su an için elbette ki Iran'in geri dönmeye ve kalan sorunlari kapatmaya hazir olduguna dair hiçbir belirti ve olumlu isaret yok" dedi.

Yetkili, "Iranlilarla dogrudan etkilesimimiz yok, bu yüzden iyimserlik ve karamsarlik seviyelerini degerlendirmek bizim için zor ancak ABD'yi daha iyimser kilacak herhangi bir sey de olmadi." ifadesini kullandi.

Anlasmaya dönüs konusunda firsat kapisinin açik oldugunu belirten yetkili ancak bunun sonsuza kadar olmayacagini kaydetti.

Yetkili, müzakerelerin takvimine iliskin ise "Dolayli yollardan da takvimle ilgili veya Iran'in Viyana'da baslayan çalismalari devam ettirme ve bu sorunlari kapatmaya niyeti olduguna dair herhangi bir sey duymadik." diye konustu.

P5+1 olarak da bilinen BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ABD, Çin, Rusya, Fransa, Ingiltere ve Almanya ile Iran arasinda 2015'te Iran'in nükleer faaliyetlerini durdurmak ve yaptirimlarin kaldirilmasi amaciyla "Ortak Kapsamli Eylem Plani" adli nükleer anlasma imzalanmisti.

Ancak eski ABD Baskani Donald Trump, 2018'de ABD'yi anlasmadan çekmis ve Washington'un anlasmanin bir parçasi olarak kaldirdigi Iran yaptirimlarini yeniden uygulamaya koymustu.

Trump'in çekilmesinden sonra ise Iran yönetimi, anlasma kapsamindaki taahhütlerinin çogundan geri adim atmisti.

ABD Baskani Joe Biden ise hem baskanlik yarisinda hem de baskan olduktan sonra nükleer anlasmaya geri dönmek istedigini açiklamisti.

ABD'nin dogrudan müdahil olmadigi nükleer anlasmaya geri dönüs müzakereleri, 6 Nisan'da Avusturya'nin baskenti Viyana'da baslamisti.

Kaynak: AA