Tunus'ta Nahda Hareketi Ve 4 Siyasi Parti, Cumhurbaskani Said'in Kararlarina Karsi Çikiyor

Tunus'ta aralarinda Nahda Hareketi'nin de bulundugu 5 siyasi parti, anayasanin askiya alinmasina ya da önü belli olmayan istisnai tedbirlerle çalismanin uzatilmasina karsi olduklarini belirterek, despotizmin geri dönüsü tehdidi içeren durum hakkinda uyarida bulundu.

Nahda Hareketi Icra Ofisi'nden, Parti Baskani Rasid el-Gannusi imzasiyla yapilan açiklamada, Cumhurbaskani Kays Said'in Sidi Buzid vilayetine pazartesi günü yaptigi ziyaret sirasinda destekçilerine yaptigi konusmada, yasama, yürütme ve yargi alanindaki istisnai kararlara iliskin, "Tunus'ta istisnai kararlar devam edecek" seklindeki açiklamalarina karsi olundugu belirtildi.

Nahda, Said'in anayasayi kaldirmaya kararli oldugunun anlasilmasindan dolayi "Geçis süreci kararlari" olarak nitelendirdigi icraatlarini kabul etmedigini duyurdu.

Açiklamada, Said'in tek basina "geçis süreci hükümlerini kabulde israrinin" tehlikeli gidisat oldugu ve Tunuslularin ortaklasa olusturdugu anayasayi kaldirmaya israr etmek anlamina geldigi vurgulandi.

Sinirsiz bir süreye birakilan Istisnai uygulamalar üzerinden çalismayi sürdürmenin ülkedeki kurumlari felç ettigi kaydedilen açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Bu durum devleti parçalamayla tehdit ediyor. Bogucu sosyal, mali ve ekonomik krizi artiriyor. Özellikle uluslararasi mali ortaklarimiza karsi ülkenin yurtdisindaki görüntüsüne zarar veriyor"

Hareket açiklamasinda, anayasaya saygi duyulmasi, parlamento faaliyetlerinin dondurulmasi kararinin kaldirilmasi, mesru bir hükümet kurulmasi çagrisi yapti.

Öte yandan Cumhuriyet Partisi tarafindan yapilan açiklamaya göre, Afak Tunus, Demokratik Akim, Tekettül partisi ve ülkenin en büyük sivil toplum örgütü, Tunus Genel Isçi Sendikasi (TGIS) baskanlarinin Cumhuriyet Partisi merkezinde bir araya geldi.

Açiklamada, herhangi bir ufuk olmaksizin, istisnai tedbirlerle çalisma uzatmayi ya da anayasayi askiya almayi reddettikleri ve bu durumun tek adam yönetimin dikte edilmesi ve despotizme geri dönüs tehdidi içerdigi kaydedildi.

Ülkede yasanan durumun devlet kurumlarini felç ettigi kaydedilen açiklamada, adi geçen 4 partinin durumlari daha da tirmandiran kapaliligin devami karsisinda oldukça endise duydugu belirtildi.

Açiklamada, öncelikli mali ve ekonomik konulara karsi görevlendirilecek bir hükümetin derhal kurulmasi çagrisi yapildi.

Tunus'un Sidi Buzid vilayetine pazartesi günü yaptigi ziyaret sirasinda valilik binasi çevresinde toplanan destekçilerine konusma yapan Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 5 Temmuz'da 30 günlügüne aldigi ve 26 Agustos'ta süresini uzattigi yasama, yürütme ve yargi alanindaki istisnai kararlara iliskin, "Tunus'ta istisnai kararlar devam edecek" diyerek, aldigi kararlara karsi düzenlenen protestolarin "kötü aktörlerle kötü yönetilen bir tiyatral oyun" oldugunu söylemisti.

Eski Tunus Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki de Said'in son açiklamalarinin ardindan resmi sosyal paylasim sitesinden yayinladigi bir videoda Cumhurbaskani'nin derhal azledilmesi, ardindan seçimlere gidilmesi çagrisi yapti.

- Tunus'ta ne olmustu?

Arap Bahari'nin dogum yeri Tunus'ta, belirli araliklarla ve farkli siddetlerde devam eden sosyal, ekonomik, politik ve kontrolden çikmis saglik krizi nedeniyle Tunuslular 25 Temmuz'da kitleler halinde sokaga çikmisti.

Cumhurbaskani Kays Said, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclis'in çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler Said'in bu kararini desteklerken, Meclis içindeki partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin bu kararlariyla "Anayasa'yi ihlal ettigini" belirtmis, bazi kesimler de süreci "anayasal bir darbe girisimi" diye nitelemisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said bir aylik sürenin dolmasinin ardindan Meclis'in çalismalarinin durdurulmasi dahil, olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "süresiz" uzatildigini bildirmisti.

Bu arada Cumhurbaskani Danismani Velid el-Huccam, bir televizyon kanalina yaptigi açiklamada, Tunus'ta 2014'te kurulan siyasi sistemin, artik sürdürülebilir olmadigini kaydetmis, ülkede baskanlik sistemine geçilmesi yönünde hazirlik yapildigini paylasmisti.

Kaynak: AA