Kanarya Adalari'ndaki Yanardag Felaketi Havadan Görüntülendi

Ispanya’ya bagli Kanarya Adalari’nin en büyük 5’inci adasi La Palma’daki yanardag felaketi havadan görüntülendi. Yanardagdan akan lavlar 185 evi yikarken, 6 binden fazla kisi tahliye edildi.

Kanarya Adalari'ndaki Yanardag Felaketi Havadan Görüntülendi
Atlas Okyanusu’nda yer alan ve Ispanya’ya bagli bulunan Kanarya Adalari’nin en büyük 5’inci adasi olan La Palma’daki Cumbre Viejo Yanardagi geçtigimiz pazar günü faaliyete geçmisti. Yanardagdan akan lavlar üç koldan denize dogru ilerlemeye devam ederken, lavlarin yüksekligi 6 metreyi buldugu belirtildi. Lavlar nedeniyle 154 hektarlik alan yok olurken, 185 ev yikildi. Adadan bugüne kadar 6 binden fazla kisi tahliye edilirken, bölgedeki 20 okul ikinci bir emre kadar kapali kalacak. Adada meydana gelen yanardag felaketi havadan görüntülendi.

Volkanik aktivitenin 24 ila 84 gün devam etmesi bekleniyor

Kanarya Adalari Volkanoloji Enstitüsü tarafindan yapilan açiklamada, hesaplamalara göre adadaki volkanik aktivitenin 24 ila 84 gün daha devam edeceginin tahmin edildigi bildirildi.



Lavlar 12 saatte 12 metre ilerliyor

Kanarya Adalari Hükümet Baskani Angel Victor Torres yaptigi açiklamada, lavlarin denize dogru 12 saatte 12 metre hizla çok yavas bir sekilde ilerledigini ancak denize ulasip ulasamayacagini henüz bilmediklerini ifade ederek, bu konuda tedbirli olduklarini belirtti.



Asit yagmuru bekleniyor

Ispanya Devlet Meteoroloji Ajansi (AEMET) yetkilisi Ruben del Campo ise yaptigi açiklamada, La Palma’daki yanardagdan çikan zehirli gazlar nedeniyle önümüzdeki birkaç saat içerisinde Kanarya Adalari’nda asit yagmurlari beklendigini ancak yagisin zayif olmasini tahmin edildigini aktardi. Campo ayrica, asit yagmurlarinin düsük bir ihtimalle yarin gece ya da cuma günü Ispanya’ya ulasabilecegini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA