Istanbul'daki Araç Sayisi 22 Ilin Toplam Nüfusu Kadar
Istanbul’da trafige kayitli araç sayisi Türkiye’de 22 ilin toplam nüfusuna denk geliyor. Megakentte 4 milyon 587 bin 836 kayitli araç bulunuyor.

Tarihi, kültürel, finans ve dogal güzellikleriyle dünyanin en bilinen kentlerinden olan Istanbul’da araç yogunlugu dikkat çekiyor. Araç yogunlugundan dolayi Istanbul’daki trafik çilesi bitmek bilmiyor.
Son yillarda devreye alinan mega projelerle rahatlasa da günün belli saatlerinde özellikle köprü geçislerinde yogun araç trafigi göz çarpiyor. Megakentin insan nüfusunun yanina bir de araç sayisi eklenince trafik çilesi artarak devam ediyor. TÜIK verilerine göre Istanbul’da Agustos ayi itibariyla trafige kayitli toplam 4 milyon 587 bin 836 araç bulunuyor. Bu araçlarin 3 milyon 139 bin 669’unu otomobil, 95 bin 906’sini minibüs, 38 bin 38’ini otobüs, 728 bin 459’unu kamyonet, 137 bin 559’unu kamyon, 411 bin 67’sini motosiklet ve digerleri olusturuyor.
22 ilin nüfusu kadar araç var
Istanbul’da 22 ilin toplam nüfusu kadar araç bulunuyor. Megakentte 4 milyon 587 bin 836 kayitli araç trafikte görülürken, En düsük nüfusa sahip 22 ilin toplam nüfusu 4 milyon 698 bin olarak hesaplaniyor. Bu iller; Nevsehir, Kars, Bingöl, Hakkari, Kirikkale, Yalova, Burdur, Karaman, Karabük, Kirsehir, Erzincan, Bilecik, Sinop, Igdir, Bartin, Çankiri, Artvin, Kilis, Gümüshane, Ardahan, Tunceli, Bayburt’tan olustu.
Türkiye genelinde kayitli araç sayisi 24 milyon 933 bin 974 oldu
Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), 2021 yili agustos ayi Motorlu Kara Tasitlari verisini açikladi.
Buna göre, Trafige kayitli toplam tasit sayisi Agustos ayi sonu itibariyla 24 milyon 933 bin 974 oldu. Agustos ayinda 95 bin 896 adet tasitin trafige kaydi yapildi. Agustos ayinda trafige kaydi yapilan tasitlarin yüzde 48,2’sini otomobil, yüzde 30,6’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 4,1’ini traktör, yüzde 2,3’ünü kamyon, yüzde 0,6’sini minibüs, yüzde 0,3’ünü otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçli tasitlar olusturdu.
Trafige kaydi yapilan tasit sayisi bir önceki aya göre yüzde 18 azaldi. Agustos ayinda trafige kaydi yapilan tasit sayisi bir önceki aya göre otobüste ve özel amaçli tasitlarda yüzde 15,6, motosiklette yüzde 3,5 artarken otomobilde yüzde 26,9, kamyonda yüzde 23,4, kamyonette yüzde 23,3, traktörde yüzde 9,3 ve minibüste yüzde 6,4 azaldi.
