Iklim Degisikligi 26. Taraflar Konferansi Baskani'ndan Emine Erdogan'a Glasgow Daveti

Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi (BMIDÇS) 26. Taraflar Konferansi (COP26) Baskani Alok Sharma: “First Lady olarak iklim ve sifir atik konularindaki öncülügünüz dünya ülkelerine örnek oluyor”

NEW YORK – Emine Erdogan’in New York’ta bir araya geldigi Birlesik Krallik milletvekili ve Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi (BMIDÇS) 26. Taraflar Konferansi (COP26) Baskani Alok Sharma, iklim ve sifir atik konularindaki öncülügünün dünya ülkelerine örnek oldugunu belirttigi Emine Erdogan’i Glasgow’da 26'ncisi düzenlenecek olan BMIDÇS Taraflar Konferansi’na davet etti.

Emine Erdogan, Birlesmis Milletler Genel Kurulu sirasinda New York’ta açilan Türkevi’nde Birlesik Krallik milletvekili ve COP26 Baskani Alok Sharma ile bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre, Sharma görüsmede Türkiye’de sifir atik ve iklim degisikligi konularinda toplumsal farkindalik olusturmak için Emine Erdogan’in, First Lady olarak liderligini ve öncülügünü yakindan takip ettiklerini ve bunun dünya ülkelerine örnek oldugunu belirterek Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve atik konularindaki basarili çalismalarini dikkatle izlediklerini ekledi.

COP26 baskanligini yürüten Alok Sharma, Cumhurbaskani Erdogan’in davetli oldugu Glasgow’daki iklim zirvesine Emine Erdogan’i da beklediklerini ifade etti.

Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi ve Türkiye’nin Ilkim Basmüzakerecisi Mehmet Emin Birpinar’in da bulundugu görüsmede ayrica STK’larla bulusmalarin ve Türk pavilyonunun önemine, Ingiltere’deki rüzgar, günes ve diger yenilenebilir enerji çalismalarina ve atik yönetimine deginildigi ögrenildi.

Iklim degisikligi konusunda liderlerin Glasgow’da iklim degisikligiyle mücadele konusunda kararliliklarini ifade etmelerinin önemine deginen Sharma, Türkiye’nin 2050 karbon nötr hedefi açiklamasinin kiymetli oldugunu belirterek, Paris Anlasmasi’nin Türkiye tarafindan onaylamasinin da tüm dünyanin iklim degisikligi mücadelesine güç verecegini belirtti.

Emine Erdogan, iklim krizinin sinirlari asan bir problem olduguna dikkati çekerek, çözüm konusunda da küresel is birliginin önemine isaret etti. Son dönemde iklim degisikligine bagli sel, yangin gibi afetlerin ders niteliginde oldugunu ifade ederek bu konu sadece çevre degil, ekonomi, tekstil, tarim, saglik, turizmi yakindan ilgilendirdigini kaydetti.

Sorunlarin çözümü konusunda Glasgow zirvesinde basarilar dileyen Erdogan, Türkiye’nin çevre hassasiyeti yüksek bir ülke oldugu ve bu yönde son yillarda ciddi adimlarin atildigini ve kamuoyunun farkindaliginin da çok yüksek oldugunun altini çizdi.

Alok Sharma, görüsmeden sonra yaptigi Twitter paylasimda Türkiye’de çevre sorunlariyla ilgili çalismalar yapan Emine Erdogan’la bir araya gelmekten duydugu memnuniyetini belirterek, görüsmede COP26 öncesinde Türkiye’nin iklim degisikligiyle mücadele planlarini ele aldiklarini yazdi.
Kaynak: AA