'Grip Ve Kovid-19 Asisi Ayni Gün Yaptirilabilir' Önerisi

Yalova Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Vefik Arica: 'Koronavirüs ile grip asisi arasinda herhangi bir zaman birakmaya gerek yok, ayni gün veya bir gün arayla olabiliriz' 'Ayni gün vurdurduklari takdirde iki koruma saglanarak kisa vadede yan etkileri geçecektir. Bilim insanlari olarak bunu öneriyoruz ve bunun faydali olacagini düsünüyorum'

SITKI YILDIZ - Yalova Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Vefik Arica, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi ile grip asisinin ayni gün veya bir gün aralikli yapilabilecegini söyledi.

Prof. Dr. Arica, AA muhabirine, gribal enfeksiyon ve Kovid-19'un bulas yollari, etki mekanizmalari ve semptomlari açisindan birbirine yakin oldugunu anlatti.

Gribal enfeksiyonun geçen yil neredeyse hiç görülmedigini dile getiren Arica, "Bunun en önemli etkeni de maske taktik, mesafeye ve hijyene uyduk. Bir de evin içindeydik, disari çok çikmadik. Ancak okullarin, üniversitelerin açilmasi ve kapali ortamlarin olmasindan dolayi bu yil geçen seneye göre daha fazla gribal enfeksiyon bekliyoruz." dedi.

Grip semptomlarinin Kovid-19 ile ayni oldugunu, burun akintisi, hapsirma, ates ve halsizlik gibi belirtiler görüldügünü aktaran Arica, söyle devam etti:

"Ailelerden ricamiz, çocuklarinda herhangi bir semptom varsa en az iki gün okula göndermesinler. Kovid mi, gribal enfeksiyon mu, ilk günlerde bunu ayirt edemiyoruz. Gribal enfeksiyon bile olsa tüm sinifa bulastirma durumu olabilir. Kovid-19 ise bu, gribal enfeksiyona göre 4 kat daha fazla bulasiyor, 10 kat daha fazla hastaneye yatis öyküsü olabiliyor. Bu nedenle her iki viral enfeksiyonda da korunma, mesafe, hijyen ve en az iki gün çocugu okula göndermemek gerekiyor. Buna dikkat ettigimiz zaman da aslinda yayilimi engelleyebiliriz."

- "Ikisi de canli asi degil"

Prof. Dr. Arica, gribal enfeksiyona karsi yapilan grip asisinin Türkiye'ye geldigini ancak henüz eczane ve hastanelere ulasmadigini kaydetti.

Grip asisini risk grubunda olan 6 ay ve üzerindeki çocuklara, eriskinlere ve 65 yas üzerinde kronik rahatsizligi bulunanlara önerdiklerini dile getiren Arica, su bilgileri paylasti:

"Özellikle 'Grip asisi ile koronavirüs asisi arasinda süre kisitlamasi var mi?' diye soruluyor. Herhangi bir kisitlama yok çünkü ikisi de canli asi degil. Genellikle canli asilar arasinda 1 ay veya 28 gün geçmesi gerekiyor ama koronavirüs ile grip asisi arasinda herhangi bir zaman birakmaya gerek yok. Ayni gün veya bir gün arayla olabiliriz. Grip asisi genellikle eylül ayindan ocak, subat ayina kadar 6 ay ve üzerindeki herkese vurulabilir. Bu asiyi özellikle kronik rahatsizligi, böbrek, kalp yetmezligi, nörolojik hastaligi olanlara, sürekli ilaç kullananlara, 65 yas ve üzeri veya sürekli enfeksiyon geçiren kisilere öneriyoruz. Koronavirüs asilari da su an 12 yas ve üzeri kisilere yapilabiliyor."

Arica, gerek Kovid-19 gerekse grip asisinda ilk 24 ila 48 saat içinde sislik, kizariklik, halsizlik gibi etkilerin her 10 kisiden ikisinde görülebildigini belirtti.

Ayni gün iki asinin yapilmasi halinde etkilenme süresinin daha kisa olabilecegini vurgulayan Arica, "Ayni gün vurdurduklari takdirde iki koruma saglanarak kisa vadede yan etkileri geçecektir. Bilim insanlari olarak bunu öneriyoruz ve bunun faydali olacagini düsünüyorum." diye konustu.
Kaynak: AA